ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Relocarea unui business în Dubai, proiect explicat de Casiana Dușa, avocat senior specializat în consultanţă de business în România și Orientul Mijlociu, certificată în drept islamic, și Olga Petz, managerul companiei Casa Concrete, care a pus Emiratele Arabe Unite pe harta expansiunii. Cum arată planul de intrare pe o piață nouă, care sunt elementele cheie și cum te poate ajuta consultantul bine ales

18 Februarie 2023   |   Ștefania Enache

Alin Benghiac și Olga Petz, doi investitori care au dezvoltat Casa Concrete, un brand autohton care propune colecții unice în desingul interior, vor să-și mute compania în Dubai. Proiectul a demarat deja, cu sprijinul Casianei Dușa, dar este unul pe termen lung și implică o serie de pași care trebuie făcuți cu multă atenție.

Casiana Duşa (stânga), avocat cu practică în Dubai şi specializare în Islamic Law şi Olga Petz, managerul Casa Concrete

 
 
Prin multă muncă, studiu continuu și dedicare, profesioniștii români reușesc să se impună în zone pe care mulți le văd greu accesibile.Casiana Dușa face parte din categoria celor care au cunoscut succesul la nivel internațional, detașându-se în elita avocaturii de business datorită specializării în sistemul juridic și financiar islamic.Tânăra are în spate o vastă experiență multi-juridicțională, activitatea sa incluzând un număr semnificativ de proiecte care vizează internaționalizarea și dezvoltarea businessurilor. Know-how-ul acumulat în mediul de afaceri islamic o ajută astăzi să dezvolte proiecte complexe, care urmăresc fie extinderea unor investiții din Orientul Mijlociu în țara noastră, fie intrarea unor companii românești pe piețele arabe. Despre internaționalizarea unei afaceri românești vom vorbi astăzi, Casa Concrete fiind una dintre firmele autohtone care și-a propus relocarea în Dubai. Întregul proiect se construiește sub coordonarea avocatului Casiana Dușa.


Emiratele Arabe Unite s-au transformat în ultimii ani într-un magnet pentru oamenii de afaceri dornici să extindă businessuri de succes. Dezvoltarea fulminantă pe care această piață a avut-o a stârnit interesul economic al celor care au văzut aici un potențial maxim de a construi. Dubai este astăzi atât un oraș cu o puternică atracție turistică, cât și unul dintre cele mai importante hub-uri de afaceri din lume.  

Antreprenorii români au simțit potențialul oferit de această parte a lumii și caută pârghiile necesare prin care afaceri dezvoltate la noi în țară să pătrundă în Emiratele Arabe Unite. Intrarea pe o astfel de piață nu este simplă, iar pentru a nu da greș este necesar să se acționeze alături de un expert în legile islamice.

Lumea arabă se bazează pe o cu totul altă cultură decât cea cu care sunt obișnuiți europenii sau americanii, iar afacerile care funcționează aici au la bază multe reguli necunoscute occidentalilor.

Casa Concrete își vinde proprietățile din România

Alin Benghiac și Olga Petz, doi investitori care au dezvoltat Casa Concrete, un brand autohton care propune colecții unice în desingul interior, vor să-și mute compania în Dubai. Proiectul a demarat deja, cu sprijinul Casianei Dușa, dar este unul pe termen lung și implică o serie de pași care trebuie făcuți cu multă atenție.

„În toamna anului trecut, cu ocazia unei deplasări pe care am avut-o la Dubai, am profitat pentru a prezenta Casa Concrete unor dezvoltatori imobiliari de top, pentru a obține un feedback obiectiv care să ne ajute să înțelegem dacă putem aborda pe viitor și acest segment. În mod cert, produsele au fost primite cu încântare, primind recomandarea și totodată invitația de a înființa o entitare juridică locală. Acest lucru, împreună cu tot ce s-a întâmplat până atunci, a dus la cristalizarea deciziei Casa Concrete de relocare definitivă în Emiratele Arabe Unite”, povestește Casiana Dușa.

În prezent, avocatul lucrează alături de proprietarii Casa Concrete la un plan complex de relocare în Dubai.
În prima fază, acesta include vânzarea proprietăților din România. Sunt scoase la vânzare atât bunurile societății comerciale ce funcționează sub brandul Casa Concrete – o hală de producție de 1.180 mp cu un teren de 6.600 mp, situată în proximitatea orașului Sighișoara, cât și bunurile proprietate personală / rezidențiale ale persoanelor fizice aflate în spatele acestui business. În cea de-a doua categorie intră o proprietate cu o arhitectură impresionantă de 552 mp, situată la o mică distanță de Sighișoara, și un teren de 4.000 mp. „Urmează apoi procedura de transfer a afacerii către Emirate, efectuarea formalităților de înființare a entității juridice și organizarea logistică în Emirate, precum și relocarea rezidenței. Pe lângă acestea, vom lucra intens pe partea de promovare a brandului, astfel încât relocarea să fie un proces natural, blând și nu unul abrupt”, explică avocatul.

Citește și
→ INTERVIU | Casiana Dușa, avocat cu practică în Dubai și specializare în „Islamic Law”, a înființat Romanian Arab Investments House pentru a sprijini comunitatea de business musulmană cu interese în România și antreprenorii români care doresc să se extindă în Orient. ”Interacțiunea între mediul de afaceri, societate și principiile islamice stabilește premisele pentru o investiție durabilă în orice jurisdicție”, spune absolventa de Drept care a aprofundat în Emirate principiile Sharia și mecanismele financiare islamice
O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.Cum a început această colaborare?

Colaborarea dintre Casiana Dușa și cei doi oameni de afaceri a debutat înainte de una din deplasările profesionale ale avocatului român în Dubai. Alin Benghiac și Olga Petz și-au manifestat interesul pentru acea zonă și implicit dorința de a-și promova produsele (luxury concrete tiles) prin contractarea de proiecte pe piața emirateză. „Încă de la început, am fost plăcut impresionată de încrederea pe care mi-au acordat-o. Astfel, am decis împreună ca eu să îi reprezint în cadrul unei serii de întâlnirii cu arhitecți, companii de design și fit-out, contractori, precum și în cadrul târgului City Scape Global. Cu acea ocazie, în calitate de reprezentat al companiei, am avut onoarea să prezint acest brand de lux, Casa Concrete și să primesc feedback-uri extraordinar de pozitive, ceea ce era de așteptat, având în vedere calitatea și aspectul produselor, în perfectă consonanță cu stilul dubaiez”, menționează Casiana Dușa.

După misiunea de business, avocatul a conceput un plan de intrare pe piață, vizând mai multe tipuri de opțiuni și bugete. „De asemenea, le-am explicat domnului Benghiac și doamnei Petz condițiile juridice și de business pe care fiecare opțiune le-ar implica. În lunile ce au urmat, am discutat în detaliu pe acest subiect, eu continuând să atrag în network-ul de interes cât mai multe contacte relevante pentru Casa Concrete”, mai spune consultantul.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică


„Casiana Dușa este profesionistul pe care ne bazăm exclusiv”

Succesul acestui proiect complex are la bază încrederea pe care antreprenorii români o au în avocatul Casiana Dușa. „Dat fiind interesul nostru pentru Dubai, am cunoscut-o pe Casiana în urmă cu aproximativ un an, și am decis pe loc să începem o colaborare pe termen lung. Ne-au impresionat încă de la început simplitatea ei – pe care și-a păstrat-o, cu toate că a acumulat realizări impresionante – și o pregătire extraordinară la nivel internațional. Casiana are o ambiție și o dedicare profesională pe care nu am întâlnit-o până în prezent. Am avut și avem încredere totală în ea pentru deschiderea drumului către Emiratele Arabe Unite, având în vedere experiența ei în acea zonă și know-how-ul demonstrat deja pe deplin. În ce privește Orientul Mijlociu, Casiana este profesionistul pe care ne bazăm exclusiv. Primul proiect în care am lucrat împreună a fost organizarea unei misiuni de business, în cadrul căreia Casiana ne-a reprezentat la întâlniri cu cei mai importanți jucători de pe piață, unde a dat dovadă de o cunoaștere extraordinară a etichetei de business locale, feedback-ul obținut ajutându-ne să înțelegem rigorile pieței, precum și să începem creionarea unui plan adaptat, pe care l-am cristalizat în lunile ce au urmat. Implicarea Casianei a fost foarte importantă pentru noi, atât din perspectiva cunoștințelor locale pentru care a primit chiar și recunoașteri internaționale, cât și din perspectiva flexibilității și abordării ei business-oriented și result-oriented. Misiunea de business în Dubai a fost pentru noi extrem de importantă, pentru că ne-a oferit în mod obiectiv, de la un expert (Casiana), toate datele problemei pentru a reuși să concepem strategia optimă pe mai departe. Am fost impresionați de pasiunea cu care Casiana ne-a reprezentat în Dubai, aspect pe care îl considerăm crucial pentru orice business, dar pe care îl găsim atât de rar în practică”, a menționat Olga Petz, managerul Casa Concrete, intervievată de BizLawyer.

În acest proiect, Casiana Dușa vine cu o serie de puncte forte, printre care cunoașterea aprofundată a pieței și a provocărilor aferente, know-how-ul dobândit, network-ul de contacte, cunoașterea culturii, a etichetei de business și a modului de abordare specific antreprenorilor locali. Toate aceste atu-uri nu fac altceva decât să îi aducă pe clienții cu care avocatul lucrează cu un pas în față către accesarea celor mai bune oportunități.

„Planul de intrare pe piață elaborat acoperă mai multe variante și etape, pe care le pot prezenta pe scurt. Astfel, am inclus mai multe traiectorii / structuri posibile din punct de vedere juridic cu implicațiile la fiecare și bugetul necesar. Abordarea este una graduală, implicând pași mici dar siguri: promovare imagine / consolidarea vizibilitate, propagarea brand-ului și stârnirea interesului stakeholderilor cheie, obținerea unui proiect/unor proiecte (cu livrarea produselor din România și deplasarea echipei pentru montaj), înființarea unei entități juridice, înființarea unei fabrici locale, trecând astfel gradual la externalizarea cât mai multor componente ale procesului de producție – instalare până la externalizarea totală”, a detaliat avocatul pentru BizLawyer.

La rândul său, Olga Petz precizează faptul că, încă de la început, Casa Concrete a avut un interes sporit pentru piața emirateză, iar colaborarea cu Casiana i-a adus pe antreprenorii români în punctul de a lua decizia relocării în Dubai, atât cu rezidența, cât și cu întreaga afacere.

„Momentan, am început procesul de exit de pe piața românească, pe care îl estimăm la aproximativ un an. În plus, în lunile ce vor urma, vom lucra la consolidarea imaginii și brandului nostru în Dubai. După ce vom finaliza relocarea, iar afacerea din Dubai va înflori, dorim să ne extindem și pe alte piețe din Orientul Mijlociu. Pe baza sfaturilor Casianei, am creionat împreună o strategie formată din mai multe etape, prima fiind aceea de a vinde fabrica noastră din județul Harghita, aproape de Sighișoara, precum și proprietățile rezidențiale, Casiana implicându-se în această tranzacție. Ulterior, vom viza consolidarea brandului nostru în Dubai și fixarea planului de afaceri referitor la compania pe care o vom înființa și dezvolta acolo. În final, ne vom ocupa cu ajutorul Casianei de efectuarea tuturor formalităților necesare intrării pe piață, de la consultanța pentru achiziția unei proprietăți, la tot ce înseamnă logistica businessului și crearea unui network relevant”, detaliază managerul brandului Casa Concrete.

Colaborarea dintre cei doi antreprenori care controlează brandul Casa Concrete și Casiana Dușa are multe componente juridice, dar și de business. Parteneriatul cu avocatul acoperă atât tranzacțiile imobiliare din România, pe care Alin Benghiac și Olga Petz intenționează să le efectueze în județul Harghita, cât și relocarea businessului către Dubai, pornind de la întocmirea planului de afaceri relevant, până la pregătirea documentelor necesare. Expertul în legislația islamică își va însoți clienții pe tot parcursul acestui proiect, oferindu-le întreg suportul de care au nevoie.


Casiana Dușa, avocat cu recunoaștere internațională specializat în Islamic Law

Casiana Dușa este avocat senior specializat în consultanţă de business în România și în Orientul Mijlociu, certificată în drept islamic, cu o experiență de peste 12 ani în proiecte vizând preponderent internaționalizarea afacerilor și investițiile străine în jurisdicțiile de competență, finanțări internaționale, tranzacții și dispute imobiliare, spețe corporate, comerț internațional și contracte de agenție/distribuție.

Recunoaștere internațională
Casiana face parte din grupul din experți intervievați de publicația londoneză Crescent Leaders care celebrează excelența în abordarea și promovarea investițiilor în lumea musulmană.

Experiență relevantă
•    Dubai International Financial Center – Avocat asociat și consultant de business, drept emiratez și investiții străine;
•    Romanian Arab Investments House – Fondator;
•    Cristofor Vladu și Asociații – Colaborator senior, investiții străine și consultanță de business;
•    Cabinet de avocat Dusa A. Casiana – Partener fondator;
•    Universitatea Leiden – Pro-bono Mentor.

Organizații
• Dubai Chamber – Dubai Business Women Council,
• GIIIF – Forumul global de investiții islamice de impact.

Educație și formare
• LLM în Arbitraj comercial internațional – Universitatea din Stockholm;
• Diplomă de licenţă – Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti.

Certificări
• Certificat în ICC Arbitration și INCOTERMS – ICC, Camera Internațională de Comerț;
• Certificat în Drept international privat – Academia de drept internațional de la Haga;
• Diplomă în Islamic Finance – CIMA Dubai;
• Certificat în drept comercial islamic – CIMA Dubai;
• Certificat în drept contractual – Universitatea Harvard;
• Certificat în drept internațional – Universitatea din Leiden;
• Diploma Magna cum Laude în Business & Administration – British Academy.

Informații de contact
e-mail: casiana.dusa@islamicbusinessromania.com


Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante firme de pe piața locală

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 372 / 1657
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”
Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA: Anul va fi dominat de investitorii strategici, deja prezenți în România sau în regiune. Fondurile se vor concentra în continuare pe tranzacții de dimensiuni mai degrabă reduse, pe investiții în start-up-uri, pe împărțirea riscului între ținte de dimensiuni mai mici. Mă aștept ca România să conteze în anii următori din ce în ce mai mult în regiune în ce privește numărul și valoarea tranzacțiilor M&A
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Tuță, unul dintre cei mai buni absolvenți ai promoției 2021, care a ales să se alăture echipei Reff & Asociații: ”Mi-am dorit dintotdeauna să fiu avocat litigant și, deși începutul a fost marcat de emoții, aș opta din nou pentru același parcurs profesional, întrucât este cel care mă împlinește”
Filip & Company asistă în vânzarea Infobest către AROBS Transilvania Software
Cum lucrează multi-premiata echipă Răzvan Dincă & Asociații în proiectele de IP dintre cele mai diverse, ce solicită adesea abilități complexe | Răzvan Dincă, Managing Partner: ”Succesul dosarelor a depins mai mult ca oricând de efortul și contribuția colegilor mei și, în aceste condiții, nivelul de performanță a activității noastre ca firmă de avocatură a continuat să crească”
RTPR asistă AROBS la achiziția Infobest România. Echipa, coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi în valoare de 2 miliarde de euro
Clifford Chance Badea a asistat aranjorii în prima emisiune de obligațiuni verzi lansată de România pe piețele externe, în valoare de 2 miliarde Euro. Mădălina Rachieru-Postolache (Partener) și Cosmin Anghel (Counsel) au coordonat echipa
Bulboacă & Asociații, alături de investitori în două tranzacții care concentrează la început de an forțe economice considerabile pentru sectoare de business strategice economic și social. Asistență în expansiunea Grupului LuxVet în România și la investiția BERD în R.Power Renewables
CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...