ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Hotărâre de referință a ÎCCJ pentru industria de optică medicală | Avocații Țuca Zbârcea & Asociații obțin restituirea excedentului TVA achitat în baza unei cote impuse nelegal

30 Martie 2023   |   BizLawyer

Compania reclamantă a fost reprezentată de o echipă de avocați ai Țuca Zbârcea & Asociații coordonată de Dan Cristea, Partener

Dan Cristea, Partener - Ţuca Zbârcea & Asociaţii

 
 
Țuca Zbârcea & Asociații a obținut, pentru o companie care activează în domeniul comerțului cu articole optice, o hotărâre definitivă a instanței supreme privind restituirea în întregime a TVA-ului colectat nelegal în baza unei cote eronat impuse de stat. Sumele supuse restituirii vor include și dobânzi fiscale calculate începând cu data plății la bugetul statului a sumelor de TVA nedatorate, iar nu doar de la data depunerii decontului prin care au fost regularizate sumele.

Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat cu titlu definitiv o hotărâre a Curții de Apel Brașov de restituire către o cunoscută companie din industria de optică medicală a TVA-ului achitat către Stat timp de 5 ani în baza unei cote greșit impuse de autoritățile Statului român.


Astfel, pentru o perioadă de 5 ani în cursul deceniului trecut, în baza cerințelor instituțiilor fiscale, societatea în cauză a colectat la bugetul statului TVA în cotă standard pentru vânzarea produselor către consumatori, anume 19% și, ulterior, 24%. Subsecvent, urmare a demersurilor realizate de companie, Ministerul Finanțelor Publice a recunoscut printr-o adresă că produsele comercializate se încadrau în categoria protezelor medicale, iar pentru livrarea lor e aplicabilă cota redusă de TVA de 9%.

Societatea a solicitat restituirea excedentului de taxă, iar administrația fiscală a refuzat, invocând atât obiecții de fond, cât și de formă. Litigiul de contencios fiscal astfel format a presupus dezlegarea unor chestiuni complexe de drept fiscal, care au privit corecta interpretare a principiului neutralității fiscale, relevanța aplicării principiului sutei mărite asupra modalității de calcul a prețului față de consumatorul final, posibilitatea invocării unor obstacole de formă pentru refuzul de restituire a TVA și, nu în ultimul rând, momentul de la care se impun a fi calculate accesoriile pentru restituire.

Compania reclamantă a fost reprezentată de o echipă de avocați ai Țuca Zbârcea & Asociații coordonată de Dan Cristea, Partener: „Salutăm hotărârea Înaltei Curți, venită la capătul unei dispute care a durat 8 ani și a parcurs 3 cicluri procesuale separate. Ea aduce mai multă lumină într-o serie întreagă de tematici complicate de drept fiscal, care au presupus, fiecare în parte, interpretarea unor dezlegări ale Curții de Justiție a Uniunii Europene. Este un semn, totodată, că un comerciant care își cunoaște drepturile în fața Statului va obține în cele din urmă respectarea lor, oricât de lung ar fi drumul.”

Echipa de litigii și arbitraje a Țuca Zbârcea & Asociații este una dintre cele mai titrate din România, potrivit ghidurilor juridice internaționale – Chambers & Partners, Legal 500 și Global Arbitration Review (GAR), care plasează Țuca Zbârcea & Asociații în fruntea plutonului firmelor de avocatură specializate în soluționarea diferendelor.

De asemenea, echipei de litigii și arbitraje i-a fost acordat premiul „Firma de Avocatură a Anului din România în domeniul: Litigii și Arbitraje”, una dintre cele mai prestigioase distincții conferite de Benchmark Litigation Europe (publicație a Euromoney Legal Media Group).

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 500 / 1852
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr lansează a patra ediție a concursului de eseuri „law, sweet law‟, cu premii totale de 18.000 lei
Decizie de referință în domeniul energiei regenerabile: Curtea Constituțională admite sesizarea de neconstituționalitate referitoare la supraimpozitarea producătorilor de energie din surse regenerabile
Studenții invitați să se alăture programului de internship oferit de Schoenherr au derulat stagii de practică cu perioadă flexibilă, personalizată atât în funcție de programul lor, cât și de nevoile firmei de avocați | Ana Lupșor, HR manager: „Am avut o vară intensă, cu multe activități desfășurate în comun. Studenții au luat contact nu doar cu activitatea profesională ca avocat într-o firmă internațională de avocatură de afaceri, ci și cu spiritul și cultura echipei Schoenherr”
Bondoc și Asociații SCA a asistat UniCredit SpA în legătură cu achiziția Alpha Bank România SA | Echipa extinsă, formată din peste 20 de avocați, dintre care șase parteneri, a fost coordonată de Lucian Bondoc (Managing Partner) și Simona Petrișor (Partener). White & Case a asigurat asistența cu privire la legea engleză
NNDKP CELF, o nouă soluție de recunoaștere în instanță a dreptului de deducere a TVA aferente cheltuielilor de investiție în cazul abandonului proiectului | Alexandru Aparaschivei (Partener NNDKP CF), Marius Ezer (Partener) și Florentin Nanu (Avocat Senior), în prim plan
Victorie importantă, ce consolidează principiul libertății activității politice | Popescu & Asociații obține achitarea definitivă pentru membrii PNL Timiș, Cosmin Șandru și Nicolae Bitea. Echipa, coordonată de Adrian CHIRVASE (Partner) și Mirel RĂDESCU (Senior Counsel)
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank Group și filiala sa Alpha Bank România S.A. la finalizarea vânzării către Unicredit S.p.A. a 90,1% din acțiunile Alpha Bank România SA | Echipa, coordonată de Daniel Badea (Managing Partner) și Loredana Ralea (Counsel)
Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Avocații WH Simion & Partners se așteaptă ca practica de protecție a datelor cu caracter personal să devină și mai relevantă, având în vedere că, în următorii ani, reglementările ar putea să evolueze pentru a acoperi noi domenii, cum ar fi inteligența artificială, internetul lucrurilor (IoT) și blockchain-ul. Despre proiectele „flagship” ale echipei, într-o discuție cu Cosmina Simion (Managing Partner) și Petrus Partene (Senior Associate)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...