ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Hotărâre definitivă obținută de Niculeasa Law Firm în fața ICCJ cu privire la caracterul subsidiar al procedurii penale în raport de procedura fiscală pentru o creanță fiscală de aproximativ 4 mil. €

22 Februarie 2019   |   BizLawyer

Pentru practicienii dreptului fiscal necesitatea tranșării problematicii raportului dintre penal și fiscal în ipoteza în care activitatea de inspecție fiscală conduce la sesizarea organelor de cercetare penală cu privire la săvârșirea unor infracțiuni din sfera ilicitului penal reprezintă o preocupare constantă.

 
 
În cauză, ÎCCJ a fost chemată să se pronunțe cu privire la legalitatea unei decizii prin care organul de soluționare a contestației a dispus, în temeiul vechiului Cod de procedură fiscală suspendarea soluționării contestației fiscale până la pronunțarea unei soluții în dosarul penal deschis ca urmare a sesizării organelor de cercetare penală de către organele inspecției fiscale.

Prin Decizia din februarie 2019, ÎCCJ a menținut soluția pronunțată în cauză de Curtea de Apel București, respectiv aceea de anulare a deciziei de soluționare și de obligarea a organului de soluționare a contestației a proceda la soluționarea pe fond a contestației fiscale ce privea o creanță fiscală de aproximativ 4 milioane EUR.


În raport de argumentele dezvoltate de Niculeasa Law Firm Instanța Supremă confirmă faptul că "înrâurirea hotărâtoare" despre care face vorbire art. 214 alin. 1 lit. a) trebuie să fie dovedită de organul fiscal și nu numai afirmată în condițiile în care organul de soluționare a contestațiilor deține toate elementele ce îi permit să concluzioneze cu privire la regimul fiscal aplicabil. 

Instanța supremă confirmă interpretarea în acord cu care suspendarea procedurii fiscale se poate întâmpla doar dacă organul fiscal are nevoie în mod real ca cercetarea penală să-i procure informații cu privire la situația de fapt (nu și cu privire la situația de drept) menită să contribuie la stabilirea regimului fiscal de către organele fiscale (numai).

De asemenea Instanța Supremă soluționează și aspectul motivării contestației administrative și echivalența acesteia din perspectiva efectului devolutiv cu apelul sau cu recursul.

Această hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție este importantă inclusiv din perspectiva faptului că infirmă teoria și jurisprudența dezvoltată de Curtea Constituțională în acord cu care inclusiv în materie fiscală se aplică principiul penalul ține în loc civilul (a se citi fiscalul), ceea ce face ca legătura dintre cele două proceduri (penală și fiscală) să fie căutată pe tărâmul faptelor și nu al dreptului.

Pentru practicienii dreptului fiscal necesitatea tranșării problematicii raportului dintre penal și fiscal în ipoteza în care activitatea de inspecție fiscală conduce la sesizarea organelor de cercetare penală cu privire la săvârșirea unor infracțiuni din sfera ilicitului penal reprezintă o preocupare constantă.

Pentru Niculeasa Law Firm această hotărâre judecătorească este importantă inclusiv din perspectiva faptului că într-un anumit fel confirmă preocupările doctrinare exprimate în decursul timpului de către avocații Societății de Avocați.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1647 / 1697
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...