ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Niculeasa Law Firm obține pentru Laminorul Brăila SA admiterea revizuirii de pe rolul ICCJ ce privește modalitatea în care este reglementată ajustarea TVA de dreptul național, respectiv art. 90 din Directiva TVA

11 Noiembrie 2021   |   BizLawyer

Înalta Curte de Casație și Justiție achiesează la interpretarea CJUE în ceea ce privește aplicabilitatea art. 90 din Directiva TVA, în sensul că statele membre nu trebuie/nu pot stabili condiții formale de exercitare a acestui drept la ajustarea TVA, dincolo de ceea ce este necesar pentru ca Statul să se lămurească asupra momentului în care contraprestația dispare/nu mai există cu adevărat și în mod definitiv.

 
 
În reprezentarea societății Laminorul Brăila S.A., Niculeasa Law Firm, prin avocați Mădălin Niculeasa și Andreea Gheorghișan, obține admiterea cererii de revizuire formulată cu privire la aplicabilitatea cu întâietate a dreptului UE față de dreptul național în ceea ce privește condițiile de ajustare a TVA, astfel cum acestea sunt reglementate de art. 90 din Directiva TVA respectiv de Codul Fiscal (dreptul național aplicabil).

Dincolo de caracterul extraordinar al căii de atac exercitate, cale ce presupune îndeplinirea anumitor cerințe procedurale, strict delimitate de lege și de interpretarea obligatorie a ICCJ în ceea ce privește revizuirea specială reglementată de Legea contenciosului administrativ, soluția obținută de Niculeasa Law Firm este plină de însemnătate juridică și din perspectiva relației dreptului fiscal național cu Directiva TVA respectiv a cerințelor principiale specifice ajustării TVA.


În acest sens, Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat faptul că art. 90 din Directiva TVA, articol ce reglementează condițiile de ajustare a TVA este un text de lege de directă și imediată aplicare, ce poate fi invocat în mod direct și nemijlocit în fața instanțelor naționale, chiar dacă acesta este cuprins într-o Directivă (act ce de principiu se adresează statelor membre).

Cât privește cerințele ajustării TVA, Înalta Curte de Casație și Justiție a reținut, aplicând în mod direct art. 90 din Directiva TVA, atât faptul că dreptul național (Codul fiscal) reglementează în mod necorespunzător cerințele ajustării TVA, dar și faptul că acest mecanism specific TVA intervine de fiecare dată când baza de impunere a TVA a dispărut în mod definitiv/contraprestația nu se mai încasează în mod cert.  

Sub acest aspect, dreptul UE confirmă principiul de bază aplicabil în materia TVA, acela că lipsa contraprestației face ca tranzacția să nu fie supusă TVA. Or, contraprestația poate să existe la început, dar pe parcursul derulării relației contractuale să devină cert și sigur că aceasta nu va mai exista/nu va fi obținută situație în care contribuabilul are dreptul la ajustarea TVA.

Înalta Curte de Casație și Justiție achiesează la interpretarea CJUE în ceea ce privește aplicabilitatea art. 90 din Directiva TVA, în sensul că statele membre nu trebuie/nu pot stabili condiții formale de exercitare a acestui drept la ajustarea TVA, dincolo de ceea ce este necesar pentru ca Statul să se lămurească asupra momentului în care contraprestația dispare/nu mai există cu adevărat și în mod definitiv.

Orice altă condiție formală adăugată exercitării dreptului cuprins în art. 90 din Directiva TVA excede limitelor recunoscute de legislația UE acestui drept.

Rezolvând relația dintre art. 90 din Directiva TVA și dreptul național aplicabil (Codul Fiscal) pe perioada 2014 – 2017, în mod direct și nemijlocit Înalta Curte de Casație și Justiție confirmă și faptul că dreptul național (Codul Fiscal) contravine dreptului UE din moment ce restricționează dreptul la ajustarea TVA de cerințe suplimentare ce depășesc limita mai sus menționată.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 24 / 117
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Administrarea probelor în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum arată portofoliul de mandate al practicii de Dispute Resolution de la GNP - Guia Naghi & Partners și cum lucrează echipa. Creștere accelerată a numărului de dosare și de clienți noi, în 2022 | Octavian Adam, Partener, liderul departamentului: Proiectele gestionate sunt, în general, foarte complexe și necesită un înalt grad de specializare, deoarece implică adoptarea unor strategii care se bazează atât pe cunoștințe aprofundate ale diverselor ramuri de drept aplicabile, cât și pe o abordare creativă a problematicii fiecărui proiect
RTPR alături de fondatorii Qualitance la vânzarea afacerii. Alina Stăvaru (Partner) și Cezara Urzică (Managing Associate), în prima linie
Filip & Company asistă EVERGENT Investments la achiziția MWARE Solutions. Echipă coordonată de Monica Stătescu (partener)
ZRVP obține o nouă victorie pentru OMV Petrom într-un arbitraj internațional ICC Paris, tribunalul arbitral respingând integral pretenții de aproximativ 18 mil. USD. Ce avocați au fost în prima linie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
Ultimele 12 luni au contribuit la menținerea nivelului de adrenalină a litigatorilor CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații, spun partenerii firmei | Tendință de creștere a activității echipei de litigii, atât ca număr de proiecte noi, dar mai ales prin sporirea gradului de complexitate a cazurilor instrumentate. Multe soluții favorabile primite în diferite dosare
LegiTeam | ZRVP recrutează avocați stagiari (Departamentul Litigii)
LegiTeam | MUȘAT & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
Țuca Zbârcea & Asociații acoperă toată paleta de servicii pe care le presupune soluționarea diferendelor, de la litigii civile sau comerciale, arbitraje, dosare de insolvență, până la dosare penale. De vorbă cu partenerul Robert Roșu despre munca avocaților, mandatele complexe și tendința de creștere pentru anul în curs. Câteva cifre cheie, care dau dimensinea activității: Departamentul are aproape 60 de avocați, gestionează peste 4.500 de dosare aflate în derulare și a contribuit cu cca 45% la cifra de afaceri a firmei în 2021
LegiTeam | ZRVP recrutează avocat definitiv (Departamentul Consultanță)
LegiTeam | Bondoc & Asociații is expanding its team
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...