ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

CONCURENTA.RO | PeliPartners: Companiile din piața materialelor de construcții trebuie să trateze cu responsabilitate analiza Consiliului Concurenței. Oana Bucșa, Senior Associate: Anticipăm chestionarea unui număr ridicat de operatori economici

18 August 2021   |   BizLawyer

Consiliul Concurenței poate, dar nu are obligația, să publice un raport cu privire la rezultatele analizei desfășurate, context în care părțile interesate pot formula observații, explică experții PeliPartners.

 
 
Companiile care activează pe piața materialelor de construcții trebuie să trateze cu maximă responsabilitate analiza demarată de Consiliul Concurenței și să aloce suficiente resurse interne pentru sprijinirea demersului, atrage atenția casa de avocatură PeliPartners, într-un articol publicat de portalul de concurență.

Consiliul Concurenței a declanșat o analiză privind recenta creştere a preţurilor materialelor de construcții. Companiile trebuie să aibă în vedere faptul că există responsabilități și riscuri în transmiterea datelor către Consiliul Concurenței, iar furnizarea de date eronate sau incomplete poate fi sancționată cu o amendă de până la 1% din cifra de afaceri. Nu doar acuratețea datelor este importantă, consideră Oana Bucșa  de la PeliPartners, ci și interpretarea lor și explicațiile privind activitatea. Datele urmează a fi corelate de către Consiliul Concurenței cu cele ale competitorilor și inadvertențe în aceste corelări pot duce la prelungiri ale analizei sau pot crea suspiciuni pentru inspecții inopinate și anchete ulterioare.  


„Este de așteptat ca investigația să fie una amplă, astfel că anticipăm chestionarea unui număr ridicat de operatori economici – atât producători, cât și alți operatori implicați în lanțul de comercializare”, a explicat Oana Bucșa, Senior Associate PeliPartners, citată de Concurenta.ro.

Scopul și rolul analizelor de piață

Suplimentar față de puterile de investigare și sancționare a comportamentelor anticoncurențiale, Consiliul Concurenței are posibilitatea de a investiga în ansamblu piețe specifice care par să nu funcționeze bine pentru consumatori, explică experții PeliPartners.

Ca atare, focusul acestor investigații tinde să fie asupra unor practici la nivel de industrie care prejudiciază concurența, și mai puțin asupra comportamentului anumitor companii specifice.

În același timp, Consiliul Concurenței poate utiliza analizele de piață pentru a identifica dacă există motive pentru declanșarea ulterioară a unor investigații separate privind comportamentul individual al participanților la piață.

Responsabilități și riscuri pentru companii

În cadrul analizelor de piață, Consiliul Concurenței are instrumente care, într-o măsură importantă, ne amintesc de investigațiile derulate pentru sancționarea încălcărilor de concurență. Astfel, autoritatea poate solicita informații și documente, care au caracter obligatoriu, de la toți operatorii economici pe care îi consideră relevanți, notează casa de avocatură PeliPartners.

Solicitările implică de regulă contribuții semnificative din partea companiilor în ceea ce privește date de piață și financiare sau alte analize similare, care presupun atât o administrare internă, cât și alocarea de resurse de personal doar pentru a răspunde la întrebările adresate.

Informațiile solicitate de autoritate au de regulă în vedere aspecte precum costuri, prețuri, profitabilitate, clienți, canale și forme de comercializare, bariere la intrarea și ieșirea de pe piață, aspecte de reglementare și alte elemente legale.

Atât expertiza juridică, cât și cea economică sunt în mod normal necesare și ar trebui să fie implicate încă dintr-o etapă timpurie pentru a evita răspunsuri ambigue, incomplete, inexacte, irelevante sau speculative, cu impact negativ asupra poziției companiei.

Aceasta, în primul rând pentru că răspunsurile transmise vor fi analizate de Consiliul Concurenței pentru a determina dacă oferă indicii privind un comportament anticoncurențial al respondenților. Mai mult decât atât, netransmiterea unui răspuns sau transmiterea de informații inexacte sau incomplete, chiar și din eroare, pot fi sancționate cu aplicarea unei amenzi de până la 1% din cifra de afaceri, avertizează PeliPartners.

Despre rezultate și posibile implicații ale analizelor de piață, pe portalul de concurență

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1 / 93
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Arbitration Rules (Powered by ZRVP)
Despe norocul de a lucra cu profesionişti care îți conferă încrederea şi gradul de libertate necesare pentru a te dezvolta şi a nu rămâne în umbra lor. Andra Constantinescu, după primii 5 ani petrecuți la ZRVP: Un loc în care nu ai cum să nu evoluezi: tipul de proiecte la care eşti expus, complexitatea problemelor dezbătute, caracterul de noutate al mandatelor creează premisele unei evoluţii constante şi vizibile
Bohâlțeanu & Asociații, alături de acționarii Agra’s SA la vânzarea companiei către Scandia Food și ai Memento Group în procedura prin care Aegean Airlines preia pachetul de control în Anima Wings Aviation. Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner: Sunt două tranzacții importante, prin care BSMP își consolidează poziția pe piața avocaturii și își lărgește portofoliul de clienți
Credit sindicalizat de 636 milioane de lei pentru Carmistin, coordonat de BCR. Ce avocați au asistat sindicatul bancar
VIDEO | Dicționar de arbitraj: IBA rules on taking of evidence (Powered by ZRVP)
Finanțări sindicalizate | Avocații de la Mușat & Asociații spun că, în ciuda tendințelor prudente de anul trecut, s-a văzut că nu există o problemă de lichiditate în piață și se așteaptă ca numeroase proiecte de investiții să primească undă verde în viitorul apropiat. Monia Dobrescu, Partener: Analizarea sustenabilității unei companii prin prisma factorilor ESG devine noua realitate și companiile vor fi nevoite să se conformeze și să își adapteze planul de afaceri în consecință
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Soft Law Instruments (Powered by ZRVP)
LegiTeam: Reff & Associates is looking for Experienced Lawyer | Environmental Law
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates for the legal consultancy practice | corporate, M&A, commercial
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associate for the legal consultancy practice | Banking, Finance, Digital & Tech Law
Ce calități trebuie să demonstreze tinerii stagiari care vor să se alăture echipei Stratulat Albulescu & Asociații. Cum sunt integrați nou-veniții și care sunt beneficiile apartenenței la firma în care jumătate dintre avocați au sub 30 de ani
Cum văd viitorul finanțărilor sindicalizate, în actualul context economic, avocații de Banking & Finance de la Wolf Theiss, care au asistat în ultima perioadă peste 50 de tranzacții de acest tip, printre care și cea mai mare finanțare de pe piața imobiliară din România. Claudia Chiper, Partener: Transparență, claritate cu privire la proiect şi situații financiare satisfăcătoare sunt ingredientele esențiale pentru succesul obținerii de fonduri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...