ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ | Organele fiscale, obligate la plata unor daune interese de 2,8 mil. lei către clientul asistat. Instanța a clarificat și situația transferului administrativ al contribuabilului

18 Martie 2019   |   BizLawyer

Printre problemele soluționate cu înțelepciune de ICCJ se află atât problema relativă la elementele daunelor-interese în materie fiscală (adică ce înseamnă repararea integrală a prejudiciului în sensul art. 1385 C. Civ.) dar și situația transferului administrativ a contribuabilului din sfera de administrare a organului ce a sâvârșit fapta ilicită în competența de administrare a unui organ ce nu a participat în niciun fel la săvârșirea respectivei fapte ilicite.

 
 
NICULEASA LAW FIRM prin avocat Mădălin Irinel Niculeasa a reprezentat o Societate Comercială în cadrul unui litigiu ce viza atât plata de daune interese ca urmare a anulării actului administrativ în baza căruia Societatea a efectuat plata unor taxe și impozite, dar și problema organului fiscal responsabil cu plata daunelor-interese în situația în care contribuabilul a fost transferat administrativ din competența de administrare a organului fiscal ce a săvârșit fapta ilicită în competența altui organ administrativ, neimplicat în niciun fel în sâvârșirea faptei ilicite.

Litigiul care a durat aproximativ 6 ani de zile a fost soluționat inclusiv cu implicarea Curții Constituționale ce a admis excepția de neconstituționalitate ridicată de NICULEASA LAW FIRM relativ la momentul de la care se calculează daunele-interese pentru sumele plătite către organele fiscale în lipsa unui titlu, dar și cu concursul pe deplin lămuritor al Înaltei Curți de Casație și Justiție care în două rânduri (recurs ce a dispus casarea cu rejudecare si recursul ce a soluționat definitiv problema) a soluționat probleme esențiale pentru această materie.


Astfel, printre problemele soluționate cu înțelepciune de ICCJ se află atât problema relativă la elementele daunelor-interese în materie fiscală (adică ce înseamnă repararea integrală a prejudiciului în sensul art. 1385 C. Civ.) dar și situația transferului administrativ a contribuabilului din sfera de administrare a organului ce a sâvârșit fapta ilicită în competența de administrare a unui organ ce nu a participat în niciun fel la săvârșirea respectivei fapte ilicite.

În acest din urmă caz, indepărtându-se de anumite curente jurisprudențiale existente în cadrul ICCJ, în acest dosar, Instanța Supremă a stabilit că un astfel de transfer reprezintă în realitate un caz de transmitere a calității procesuale active sau pasive după caz, stabilind obligația de plată a daunelor interese în sarcina organului fiscal ce a preluat administrarea fiscală a contribuabilului. Problema calității procesuale pasive în litigiile ce implică angajarea răspunderii delictuale a organului fiscal nu este în mod unitar soluționată în condițiile în care există hotărâri la fel de definitive care au stabilit că această calitate revine totdeauna organului fiscal ce a săvârșit fapta ilicită independent de transferul administrativ a contribuabilului.

Dacă în materia impozitului pe profit prezența dreptului Uniunii Europene nu este semnificativă, în materia TVA, spre exemplu discuția se va rândui în jurul ideii de rambursare integrală a TVA, deci inclusiv a dobânzilor, și după aceleași linii diriguitoare aplicabile principalului – forma nu poate afecta fondul.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1619 / 1697
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...