ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

În ce tip de proiecte sunt implicați și cum lucrează avocații de Employment de la Reff & Asociații. Provocările crizei medicale și sfaturile date clienților în această perioadă

23 Iulie 2020   |   Bogdan Alexandru

În afară de proiectele specifice contextului COVID-19, gestionate în ultimele luni, printre cele mai interesante proiecte în care avocații din practica de Dreptul Muncii de la Reff & Asociații au fost implicați sunt cele asociate cu gestionarea diverselor cazuri de mobilitate a lucrătorilor și care presupun, ca regulă, o colaborare foarte strânsă cu echipa specializată în taxarea veniturilor indivizilor.

 
 
În ultimele trei luni, mandatele primite de echipa specializată în Dreptul Muncii de la Reff & Asociații I Deloitte Legal au vizat, cu prioritate, identificarea unor soluții de gestionare a forței de muncă în contextul COVID-19, navigarea prin haosul legislativ ce a marcat prima perioadă a pandemiei, implementarea telemuncii, precum și măsuri de redresare/reducere a costurilor, prin raportare și la facilitățile oferite de stat. Chiar dacă avocații au lucrat de acasă, adaptându-se la schimbările și provocările specifice lunilor de distanțare socială, în privința proiectelor a fost și continuă să fie o perioadă plină. ”Am fost alături de clienții noștri, veninând în întâmpinarea lor fie cu interpretarea textelor legale care au instituit diverse măsuri de sprijin a angajatorilor (cum ar fi indemnizația de șomaj tehnic), pregătirea documentelor referitoare la suspendarea sau reducerea activității, redactarea de politici de telemuncă/acte adiționale în vederea implementării telemuncii (cu precădere după expirarea perioadei de urgență), fie, mai recent, prin acordarea de asistență în pregătirea strategiilor în scopul gestionării forței de muncă în contextul reluării activității”, a declarat pentru BizLawyer Florentina Munteanu, Partener și coordonator al ariilor de practică de dreptul muncii, dreptul concurenței și insolvenței din cadrul Reff & Asociații, firmă de avocatură care face parte din rețeaua globală de avocați Deloitte Legal, în România.


In această perioadă, avocații Reff & Asociații au fost implicați și în reorganizări – derulate în afara contextului COVID-19 - și au asistat inclusiv angajatori aflați la început de activitate, în încheierea unui număr semnificativ de contracte individuale de muncă noi.
Prudență și atenție la detalii, cuvintele cheie

Odată cu declanșarea crizei medicale, prudența a fost prima recomandare a avocaților pentru clienții din portofoliu. Așa cum este deja știut, prima perioadă de după declanșarea pandemiei și declararea stării de urgență s-a caracterizat printr-un haos legislativ fără precedent, ce a pus angajatorii în dificultate. Astfel, în acea perioadă, prevederile legale se modificau de la o zi la alta, mai ales noaptea sau în timpul weekend-ului, ceea ce a presupus, inclusiv de la o oră la alta, nu doar proactivitate din partea echipei, dar și o aliniere rapidă - inclusiv cu alte arii de practică, reanalizare a sfaturilor acordate anterior, spun avocații Reff & Asociații

”Atenția la detalii a fost, de asemenea, un alt cuvânt de ordine, tocmai având în vedere modul în care erau adoptate actele normative. Perioada s-a caracterizat prin efort susținut din partea tuturor membrilor echipei pentru a ne acompania clienții în acele momente în care aveau cea mai mare nevoie de ajutorul nostru, în care disponibilitatea noastră, sfaturile care să ajute în luarea celor mai bune decizii cu limitarea riscurilor, precum și reacția noastră rapidă, erau esențiale”, a adăugat Gabriela Ilie, Managing Associate - Reff & Asociații.

”Mai mult, în acea perioadă, recomandările noastre s-au orientat în sensul adoptării unor decizii prudente, care să țină seama nu doar de litera, ci și de spiritul legii, ceea ce nu a fost deloc ușor, mai ales ținând seama de faptul că nu întotdeauna litera legii reușea să reflecte în mod corespunzător și spiritul său”, a completat Ana-Maria Vlăsceanu, Senior Associate Reff & Asociații și Lector Univ. Dr. în cadrul Facultății de Drept, Universitatea București.

Cele mai importante modificări ale legislației muncii, adoptate după decretarea stării de urgență, au vizat măsurile de sprijin destinate angajatorilor, cum ar fi suportarea indemnizației de șomaj tehnic, zilele libere pentru părinți și, în prezent, suportarea unei părți din salariile angajaților, care au reluat activitatea începând cu 1 iunie.

”Aceste măsuri au avut rolul de a sprijini angajatorii într-o perioadă extrem de dificilă, dându-le posibilitatea de a salva numeroase locuri de muncă, cel puțin temporar, și de a relua activitatea”, a adăugat avocatul.

Totuși, a arătat Ana-Maria Vlăsceanu, „aceste măsuri au fost „umbrite” de maniera în care au fost adoptate modificările legislative, ce i-a forțat pe angajatori să se repoziționeze într-un timp care, înainte de această perioadă, era, poate, de neînchipuit și, desigur, cu un efort semnificativ al angajaților„.

De asemenea, sunt de amintit aici și toate măsurile impuse prin lege angajatorilor care au decis chemarea salariaților la locul de muncă.

Cele mai interesante proiecte ale echipei de Employment în această perioadă

În afară de proiectele specifice contextului COVID-19, gestionate în ultimele luni, printre cele mai interesante proiecte în care avocații din practica de Dreptul Muncii de la Reff & Asociații au fost implicați sunt cele asociate cu gestionarea diverselor cazuri de mobilitate a lucrătorilor și care presupun, ca regulă, o colaborare foarte strânsă cu echipa specializată în taxarea veniturilor indivizilor.

Pe fondul globalizării, al digitalizării, dar și al colaborării din ce în ce mai strânse dintre companiile care fac parte din același grup, mobilitatea salariaților devine un fenomen din ce în ce mai răspândit. Acesta ridică, însă, numeroase probleme din perspectiva legislației muncii, care țin de incidența mai multor legislații susceptibil de a fi aplicabile unui raport de muncă, precum și de identificarea unor structuri contractuale care să concilieze, pe de o parte, regulile impuse de legislația aplicabilă cu politica de mobilitate a companiilor, iar pe de altă parte, imperativul de a menține costurile la un nivel rezonabil, cu interesele și drepturile lucrătorilor care sunt dislocați temporar din locul lor obișnuit de muncă.

”De asemenea, provocările mandatelor pe care le gestionăm derivă și din intenția companiilor de a oferi lucrătorilor lor roluri globale și participare în proiecte gestionate de societăți care fac parte din același grup. Or, în absența unui cadru legislativ care să reglementeze noile forme de muncă și să stabilească condițiile de exercitare a acesteia, asumarea în practică a acestor roluri presupune apelul la artificii legislative, dar și respectarea unei birocrații împovărătoare”, a explicat Florentina Munteanu.

Mai mult, elementele de dreptul muncii care se îmbină cu cele de fiscalitate – taxarea veniturilor indivizilor, fie că vorbim despre recalificarea naturii veniturilor ca urmare a utilizării colaboratorilor, de plata diurnelor în diverse domenii, beneficii acordate salariaților și chiar analize cu privire la aspecte care implică elemente de extraneitate - reprezintă mandate constante în practica echipei de Employment de la Reff & Asociații, mandate ce sunt complexe și provocatoare.

”Cum spuneam, mandatele tipice de dreptul muncii rămân, însă, și ele element statornic în practica noastră, fiind implicați în toate aspectele unei relații de muncă – pe toată „durata de viață” a unui raport de muncă – inclusiv în concedieri colective, reorganizări, transfer de activități, conflicte de muncă, legislația privind sănătatea și securitatea în muncă a salariaților”, a nuanțat partenerul Reff & Asociații.

În coordonarea mandatelor sunt implicate direct Gabriela Ilie, Managing Associate, precum și Ana-Maria Vlăsceanu, Senior Associate și Lector Univ. Dr. în cadrul Facultății de Drept, Universitatea București.

Care sunt acum solicitările clienților din această arie

Cererile clienților se concentrează azi pe acordarea posibilității angajaților de a lucra și în viitor prin telemuncă (acolo unde specificul activității este compatibil cu telemunca), pe identificarea unor măsuri menite să salveze cât mai mult din locurile de muncă existente și optimizarea costurilor, precum și pe revenirea în siguranță la locul de muncă. ”Acum, în contextul recentelor facilități acordate de stat pentru sprijinirea angajatorilor la reluarea activității, acordăm suport clienților în identificarea posibilității de a accesa aceste facilități, în analiza îndeplinirii condițiilor, precum și a eventualelor riscuri care ar putea apărea”, a explicat Gabriela Ilie.

Avocații Reff & Asociații spun că mai mulți clienți și-au propus, în viitor, o restructurare a activității, fie cu titlu temporar, fie permanent. ”În acest sens, am fost implicați, într-o primă fază, în prezentarea alternativelor disponibile pentru atingerea acestor obiective, precum și a avantajelor, respectiv, dezavantajelor, asociate cu fiecare din aceste alternative”, a menționat Ana-Maria Vlăsceanu.

Angajatorii iau în considerare, în funcție de specificul activității și de măsura în care au fost afectați de pandemie, opțiuni care variază de la reducerea temporară a activității/a timpului de lucru, renegocieri ale condițiilor de muncă cu salariații, până la externalizări ale activităților neesențiale și concedieri.
”De regulă, încetarea contractelor de muncă are loc prin acordul părților, iar dacă acest lucru nu este posibil, clienții noștri documentează temeinic procesul de restructurare, cu asistența noastră”, a completat Gabriela Ilie.

Avocatul spune că, în general, în cazul încetării colaborării cu membri ai echipelor de management, nu se recurge la măsura concedierii decât în cazuri extreme, întrucât o atare decizie presupune o serie de riscuri și dezavantaje atât pentru companie, cât și pentru manageri (riscuri reputaționale, financiare etc.).
”De aceea, în astfel de cazuri, de regulă, încetarea contractului de muncă are loc prin acordul părților, iar cuantumul compensațiilor poate varia substanțial atât în funcție de motivele care generează încetarea contractului, cât și de poziția în discuție”, a mai spus Gabriela Ilie.

Interlocutorii BizLawyer din echipa de Employment de la Reff & Asociații spun că ne aflăm încă într-o perioadă în care companiile analizează impactul pe termen mediu și lung pe care pandemia îl va avea asupra afacerilor lor, precum și măsurile ce se impun a fi luate în vederea salvgardării acesteia și a locurilor de muncă.

Reorganizările sunt procese ample, care trebuie bine „cântărite” înainte de a lua decizii majore. ”Astfel cum am făcut și în trecut, și în această perioadă ajutăm clienții să ia cele mai bune decizii pentru business-ul lor și venim cu soluții pragmatice la diversele probleme pe care legislația muncii le pune. Nu în ultimul rând, menționăm posibilitatea de a crea, emite și gestiona un număr semnificativ de documente prin programe informatice dedicate, aspect care ne permite să fim nu doar foarte eficienți la procesarea unui volum mare de documente și management-ul riscurilor aferente, dar și să optimizăm costurile. În acest sens, folosim soluții de tehnologie, cum ar fi robotic process automation (RPA) și automatizări în redactarea și crearea de documente, dezvoltate și integrate împreună cu colegii noștri din echipa de Legal Management Consulting, pentru a ajuta angajatorii în cadrul reorganizărilor majore”, a subliniat Gabriela Ilie.  

Societățile ar trebui să țină seama acum, în primul rând, de regulile aplicabile în materia sănătății și securității în muncă în contextul rechemării salariaților la locul de muncă. De asemenea, în cazul în care acestea intenționează implementarea telemuncii pe un termen mediu și lung, ar trebui să se asigure că adoptă o politică de telemuncă care să respecte prevederile legale în vigoare și care, totodată, oferă suficient de multă flexibilitate, atât angajatorilor, cât și salariaților. Ana-Maria Vlăsceanu spune că, în toate cazurile, politica de telemuncă trebuie dublată de încheierea de acte adiționale la contractele de muncă, întrucât telemunca nu mai poate fi impusă unilateral de către angajator în prezent.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

Echipa de Employment colaborează îndeaproape cu avocații din alte departamente

În această perioadă, echipa a lucrat de acasă. ”Într-o perioadă foarte scurtă de timp, ne-am mobilizat și ne-am adaptat la schimbările și provocările specifice. Totuși, această adaptare nu a fost atât de dificilă pe cât ne așteptam, atât datorită coeziunii echipei, cât și a paletei largi de mijloace de comunicare la distanță de care ne bucurăm, utilizate atât în cadrul echipei, cât și pentru a facilita comunicarea cu clienții”, a menționat Florentina Munteanu.

Echipa este coordonată de către Florentina Munteanu, avocat partener în cadrul Reff & Asociații | Deloitte Legal, având peste 17 ani de experiență. Pe lângă practica de dreptul muncii, Florentina coordonează și practicile de dreptul concurenței și dreptul insolvenței din cadrul societății de avocați.

De asemenea, coordonarea activităților de zi cu zi ale echipei este asigurată de Gabriela Ilie, Managing Associate, Reff & Asociații|Deloitte Legal, avocat cu peste 13 ani experiență. ”Suntem mândri să o avem alături de noi pe Ana-Maria Vlăsceanu, Senior Associate, Reff & Asociații|Deloitte Legal, un avocat cu o experiență semnificativă, care completează în chip desăvârșit competențele de practician cu cele de teoretician, fiind în același timp și Lector Universitar Doctor la Catedra de Dreptul Muncii din cadrul Facultății de Drept, Universitatea București. De asemenea, un avocat senior și un asociat sunt parte din echipă”, a menționat Florentina Munteanu.

În ultimii doi ani, tabloul practicii avocaților specializați în această arie a fost din ce în ce mai complex, cu mandate diversificate și din ce în ce mai sofisticate, a căror rezolvare a presupus o analiză juridică detaliată, care au ca premise atât o foarte bună cunoaștere a domeniului, inclusiv a tendințelor legislative pe plan internațional și regional, cât și o abordare inovativă.

”Astfel, în ultima perioadă, practica noastră s-a concentrat, pe lângă mandate tipice de dreptul muncii, și pe asistență acordată în mandate din ce în ce mai complexe care presupun, pe lângă o cunoaștere profundă a industriilor în care activează clienții, un puternic caracter interdisciplinar (dreptul muncii și drept fiscal - taxarea veniturilor indivizilor) și, mai mult, chiar o componentă din ce în ce mai pronunțată de drept internațional privat”, a explicat Florentina Munteanu.

Prin prisma specificului activității, echipa de Employment colaborează îndeaproape cu avocații din departamentele Corporate, M&A și Litigii din cadrul Reff & Asociații |Deloitte Legal, precum și cu colegii din Deloitte - departamentul Global Employer Services, specializați în taxarea veniturilor indivizilor, securitate socială și imigrări și departamentul de Soluții de Servicii Externalizate, cu privire la aspecte de salarizare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 303 / 5670
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Lawyer | Privacy & Data Protection, Technology and Intellectual Property
Wolf Theiss a asistat Glovo în achiziţia de 170 mil. € a 6 companii deţinute de Delivery Hero în Europa Centrală şi de Est. Echipa din București, sub îndrumarea partenerului Ileana Glodeanu, a acționat în calitate de coordonator pentru consultanța multijurisdicțională oferită în toate fazele tranzacției
Un nou standard de guvernanță corporativă intră în vigoare la 17 decembrie 2021 | NNDKP a formalizat un parteneriat cu WhistleB, unul dintre furnizorii importanți de software de gestionare a avertizărilor de integritate
Cum lucrează și ce proiecte i-au ținut ocupați pe avocații DLA Piper Dinu din practica de Concurență, care acoperă 15-20% din activitatea firmei. Echipa locală a participat la efortul rețelei internaționale de a dezvolta Aiscension, un instrument care permite evaluarea expunerii la risc, bazat pe algoritmi de procesare a volumelor mari de informații și dezvoltat pentru a învața în mod continuu, care ajută clienții să detecteze eventuale probleme de concurență în mod preventiv
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Arina – Maria Cătălinoiu, 88 de puncte la examen: Mă îndrept către profesia de avocat, după ce am luat în considerare și carierele de procuror și notar. Am descoperit recent un program de Drept medical care mi-a atras atenția, deoarece implică două domenii care mă interesează și reprezintă o ramură relativ nouă, ce devine din ce în ce mai relevantă
CMS a reprezentat cu succes o companie internațională de petrol și gaze din România într-un litigiu fiscal cu o valoare de mai multe milioane de euro
LegiTeam: Wolf Theiss is looking for a lawyer (3 years of experience) | Corporate M&A or Employment practice
Avocații de concurență de la RTPR au avut agenda plină în ultimul an: valul de tranzacții asistate au adus volume mari de lucru, iar litigiile din această arie au consemnat o premieră și multe victorii. Valentin Berea, partenerul coordonator al practicii: Punctul forte al echipei constă în expertiza complementară a membrilor săi, dublată de o practică îndelungată
Studiu Refinitiv | Cum și-au împărțit firmele de avocatură harta fuziunilor și achizițiilor din zona EMEA în primele luni din 2021. O firmă cu 200 de avocați, pe primul loc în Europa Estică
LegiTeam: MPR | Partners is looking for real estate and employment associates
LegiTeam: ZRVP recrutează 2 avocați definitivi | Departament Litigii
Victorie a echipei de arbitraj formată din avocații RTPR și Allen & Overy, într-un arbitraj LCIA. Tribunalul Arbitral a acordat toate daunele solicitate de clientul Premier Energy
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...