ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

INTERVIU VIDEO (I) - 20 de ani de avocatură practicată cu pasiune | Alături de Cosmin Vasile, coordonator ZRVP, pe drumul de la avocat stagiar la managing partner într-o firmă de top. Despre vocație și atuuri, primii pași în profesie, primul client și primul dosar pierdut, într-o imersiune în atmosfera anilor 2.000 din avocatura de business

22 August 2022   |   G.S. & L.A.

Interviul acordat BizLawyer are trei părți, fiecare dintre acestea focusându-se pe o etapă a carierei sale și fiind presărată cu sfaturi pentru avocații care vor să devină litigatori de elită.

 
 
  • BizLawyer TV
După 20 de ani în care a practicat avocatura cu pasiune, urcând treaptă cu treaptă în ierarhia firmei până la poziția cea mai înaltă, de coordonator al societății la care se angajase inițial ca stagiar, Cosmin Vasile pare să aibă intact/funcțional reactorul interior care-i alimentează determinarea, conștiinciozitatea și acel apetit insațiabil pentru ”mai mult” și ”mai bine”. Trecerea anilor și miile de dosare care i-au trecut prin mână nu l-au erodat, ci i-au pus mai bine în valoare ADN-ul de litigator și calitățile de lider.

Trebuie spus de la bun început că interlocutorul nostru, Cosmin Vasile, nu este un avocat ca oricare altul. Și nu vorbim despre știința de carte, puterea sa de argumentație superioară sau despre alte calități care l-au propulsat pe primele locuri în ghidurile juridice internaționale, ori în publicațiile globale ce monitorizează litigiile și arbitrajele din mai multe jurisdicții, printre care și România. Cosmin Vasile este avocatul ce a atins maturitatea profesională și nu se ferește să spună pe șleau, direct, ce trebuie punctat, sau să facă incizii adânci și să tragă concluzii pe care și le asumă. De aceea, orice discuție cu el este spumoasă și plină de înțelesuri.


Iar interviul acordat publicațiilor din grupul BizLawyer, la împlinirea a 20 de ani în profesia de avocat, trebuie urmărit de la început și până la nota de final.

Discuția cu redactorii BizLawyer are trei părți, fiecare dintre acestea focusându-se pe o etapă a carierei sale și fiind presărată cu sfaturi pentru avocații care vor să devină litigatori de elită. În primul episod, difuzat azi, Cosmin rememorează primii pași în profesie și împărtășește publicului amintiri legate de „momentul zero” ce i s-au păstrat vii în memorie. În cea de-a doua parte a interviului, interlocutorul nostru vorbește despre lecțiile învățate în 20 de ani de avocatură, întâlnirea cu mentorul, norocul de a începe o carieră sub îndrumarea maestrului Călin Zamfirescu și analizează performanța în avocatură. Ultimul episod ne oferă șansa de a privi avocatura – piață a serviciilor și profesie – de la vârf și a înțelege transformările ultimilor 20 de ani.

Dificultățile unui start în carieră acum 20 de ani. Amintiri vii legate de „momentul zero”

Dacă, în mod normal, pașii de urmat sau evoluția firească de orientare spre o profesie trec mai întâi prin etapa alegerii unei facultăți și, după aceea, în cunoștință de cauză, se filtrează opțiunile pentru o anumită profesie, în cazul lui Cosmin lucrurile au stat diferit. Părinții săi vedeau la el calități native ce îl făceau să se potrivească perfect acestei profesii, încă din copilărie.  

”Idea de drept, de avocatură și nimic altceva, nu-mi aparține; mi-a fost indusă de părinți atât de adânc și de puternic încât nu-mi amintesc să-mi fi pus problema vreodata că e cazul să urmez altceva”, se destăinuie Cosmin Vasile în interviul acordat publicației noastre. Așa se face că, atunci când a ajuns, alături de ceilalți colegi de liceu adolescenți, în etapa alegerii și pregătirii pentru facultate, el știa foarte bine că trebuie să fie dreptul și, mai departe, chiar avocatura. Dar dacă l-ai fi întrebat de ce așa și nu altfel, nu ar fi avut nici cea mai vagă argumentație concretă.

Același tip de idee preconcepută, dublată de senzația subiectivă că este decizia corectă, s-a păstrat până la sfârșitul facultății, când știa că va merge în direcția avocaturii și nu spre magistratură, deși nu făcuse niciun stagiu de practică sau vreo analiză avocatură vs magistratură, care să-i dea dreptate.

Intrarea în profesie i-a confirmat însă direcția și corectitudinea parcursului, examenul de admitere în Barou fiind și prima șansă de a străluci printre colegii de generație.

După o lungă perioadă în care se ținuseră doar interviuri lejere, în anul 2001 examenul de intrare în profesie a fost pentru prima dată organizat la nivel național și a fost mult mai dificil decât își propuseseră organiatorii. Pe scurt spus, atât de dificil încât, dintr-un total de 2.300 candidați, în urma acelui examen au intrat în profesie doar 22 în toată Romania și numai 13 în Baroul București.

Urmărește interviul filmat pentru a parcurge, alături de Cosmin Vasile, primii pași pe drumul de la avocat stagiar la litigator de top și coordonator al firmei ZRVP.

Următorul episod va fi publicat săptămâna viitoare.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 621 / 1696
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...