
Meet the Professionals | De vorbă cu Olguța Bendeac, Head of Legal - Decathlon Romania, avocat antrenat în proiecte transfrontaliere ce i-au permis să lucreze într-un context internațional, cu diverse jurisdicții și culturi juridice: ”Principiile fundamentale care mă ghidează atât în viața profesională, cât și în cea personală, sunt integritatea și etica profesională. Acord o importanță deosebită corectitudinii și justiției, și consider că fiecare acțiune trebuie să fie guvernată de aceste valori fundamentale”
28 Martie 2025
Ștefania EnachePregătirea continuă este importantă în dezvoltarea sa profesională, astfel că Olguța Bendeac a absolvit două programe de masterat în domeniul dreptului, având în plan ca anul acesta să revină la școală pentru a urma studiile doctorale.
![]() |
Olguţa Bendeac, Head of Legal - Decathlon Romania |
Pasiunea pentru drept rămâne fundamentul carierei pe care Olguța Bendeac și-a construit-o treaptă cu treaptă. Și-a început traseul profesional ca avocat specializat în litigii, iar ulterior s-a orientat către consultanța juridică. Având în vedere că întotdeauna a fost atrasă de dreptul imobiliar, s-a îndreptat către Decathlon, un retailer aflat atunci la început de drum în România, care se pregătea de deschiderea primului său magazin. Munca în cadrul acestei companii a motivat-o, iar negocierile la care a participat au fost provocatoare și extrem de valoroase pentru dezvoltarea sa profesională. „Pe măsură ce Decathlon s-a extins, echipa juridică a crescut, iar datorită experienței acumulate, am fost numită Director Juridic. În acest rol, am oferit consultanță juridică atât la nivel național, cât și pentru țările din Europa de Sud-Est, fiind implicată direct în negocierile și încheierea contractelor de vânzare-cumpărare și închiriere a magazinelor”, menționează interlocutoarea BizLawyer.
Pregătirea continuă este importantă în dezvoltarea sa profesională, astfel că Olguța Bendeac a absolvit două programe de masterat în domeniul dreptului, având în plan ca anul acesta să revină la școală pentru a urma studiile doctorale. „Alegerea profesiei juridice a fost o decizie naturală pentru mine, fiind o persoană proactivă și orientată spre soluții. Încă de la început, am simțit că domeniul dreptului îmi oferă oportunitatea de a combina raționamentul logic cu creativitatea, întrucât fiecare caz reprezenta o provocare de a interpreta legile într-un mod care să răspundă cel mai bine nevoilor clienților sau ale societății în ansamblu. Această interacțiune între teorie și practică m-a atras profund, iar provocarea de a găsi soluții inovative pentru situații complexe a fost și continuă să fie un motor puternic al carierei mele”, subliniază juristul.
Pe tot traseul său profesional, interlocutoarea BizLawyer a avut o motivație constantă care derivă din dorința de a contribui activ la corectitudinea și echitatea din societate. Mărturisește că, în fiecare etapă a carierei sale, a fost ghidată de principiul responsabilității, fie că a avut de-a face cu litigiile complexe, fie cu proiectele de consultanță.
În plus, a înțeles importanța unei bune comunicări și a unui management strategic al riscurilor juridice, esențial în profesia juridică. „Principiile fundamentale care mă ghidează atât în viața profesională, cât și în cea personală, sunt integritatea și etica profesională. Aceste valori se reflectă în respectul pentru lege, în respectarea angajamentelor asumate și în transparența cu care acționez în fiecare decizie pe care o iau. În activitatea mea, acord o importanță deosebită corectitudinii și justiției, și consider că fiecare acțiune trebuie să fie guvernată de aceste valori fundamentale, pentru a construi relații de încredere și a contribui la un sistem juridic mai echitabil și mai eficient”, nuanțează Olguța Bendeac.
În timpul studiilor la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București, interlocutoarea BizLawyer a avut privilegiul de a învăța de la profesori excepționali, recunoscuți pentru contribuția lor în domeniul juridic.
Printre aceștia îi nominalizează pe Valeriu Stoica, Flavius Baias și Gabriel Boroi, despre ale căror cursuri susține că au avut un impact semnificativ asupra formării sale academice. „Cu toate acestea, profesorul Răzvan Dincă m-a impresionat în mod deosebit prin expertiza sa, abordarea riguroasă și pasiunea pentru drept, elemente care mi-au consolidat interesul pentru această profesie”, adaugă avocatul.
--------------------------------------------------------
Citește și

-------------------------------------------------------
Proiectele în care s-a implicat de-a lungul timpului au fost extrem de interesante și au presupus negocieri intense. Însă, este de părere că cele mai spectaculoase și provocatoare negocieri au fost cele transfrontaliere. În cadrul acestor mandate a avut oportunitatea de a lucra într-un context internațional, cu diverse jurisdicții și culturi juridice. „Aceste negocieri mi-au permis să dezvolt abilități de comunicare și soluționare a conflictelor la un nivel înalt, fiind esențiale în protejarea intereselor clienților și în obținerea celor mai bune rezultate pentru toate părțile implicate. Aportul meu a constat în gestionarea eficientă a proceselor legale, oferirea de consultanță strategică și coordonarea echipelor interne și externe implicate în aceste proiecte”, argumentează interlocutoarea BizLawyer.
Includerea sa în galeria Legal500/ GC Powerlist – 2024 o onorează, reprezentând o validare importantă a parcursului său profesional și o confirmare a muncii depuse de-a lungul anilor. Consideră că determinarea sa în identificarea celor mai eficiente soluții, dincolo de expertiza juridică, a fost unul dintre factorii esențiali care au contribuit la includerea sa în acest grup select. „Această distincție mă motivează să continui să evoluez și să aduc valoare în domeniul juridic”, punctează Olguța Bendeac.
Analizând tot parcursul pe care l-a avut până acum, interlocutoarea BizLawyer declară că nu ar schimba vreo etapă semnificativă din cariera sa, întrucât fiecare pas pe care l-a făcut i-a oferit lecții valoroase și i-a consolidat fundamentul profesional. „Fiecare experiență a contribuit la formarea mea ca jurist, ajutându-mă să învăț atât din succese, cât și din provocările întâmpinate. În ceea ce privește planurile de viitor, acestea sunt axate pe consolidarea poziției mele în cadrul companiei, prin dezvoltarea unui departament juridic eficient și adaptabil, capabil să sprijine strategic obiectivele organizației. Unul dintre obiectivele majore este optimizarea proceselor interne, adoptarea de tehnologii inovative și integrarea acestora în activitatea zilnică, pentru a spori eficiența și a răspunde rapid cerințelor în continuă schimbare ale pieței și ale mediului juridic. Totodată, îmi doresc să continui să mă dezvolt profesional prin specializare și implicare în proiecte complexe, care să îmi permită să îmi extind expertiza și să contribui activ la succesul companiei”, explică avocatul.
--------------------------------------------------------------------
Citește și
--------------------------------------------------------------------
Profesioniștii dreptului fac parte din galeria partenerilor strategici
În opinia sa, profesioniștii din departamentele juridice ale companiilor joacă un rol esențial în societate, chiar dacă activitatea lor nu este întotdeauna la fel de vizibilă precum cea a avocaților din instanțe.
Astfel, dincolo de asigurarea conformității juridice și protejarea intereselor organizației, aceștia contribuie semnificativ la promovarea unor practici etice și la crearea unui mediu de afaceri sustenabil. „Deși uneori percepuți ca fiind rigizi în aplicarea normelor de drept, specialiștii din domeniul juridic sunt din ce în ce mai recunoscuți drept parteneri strategici. Prin expertiza lor, ei sprijină companiile în luarea unor decizii informate, în protejarea reputației și în consolidarea unei economii mai transparente și mai responsabile”, nuanțează consultantul juridic.
În prezent, comunitatea juriștilor se află într-un proces continuu de transformare, fiind influențată de evoluțiile sociale și tehnologice care modelează un peisaj juridic tot mai dinamic și complex. Olguța Bendeac apreciază că schimbările acestea generează atât oportunități semnificative, cât și provocări ce impun o adaptare rapidă. „ În prezent, consider că există o nevoie acută de adoptare a tehnologiei în domeniul juridic, precum și de integrare a acesteia în educația de specialitate. Pentru a evolua, juriștii ar trebui să utilizeze tot mai mult soluțiile de automatizare și inteligența artificială în activitatea lor zilnică. Totodată, o specializare mai profundă în diverse ramuri ale dreptului va facilita adaptarea la aceste transformări și va contribui la creșterea eficienței profesiei juridice”, adaugă interlocutoarea BizLawyer.
În contextul în care profesia juridică se confruntă cu provocări semnificative generate de evoluțiile tehnologice rapide, schimbările legislative frecvente și așteptările tot mai mari ale partenerilor și clienților, este necesară o adaptabilitate continuă și o capacitate de a anticipa noile tendințe și nevoi ale pieței.
„Pentru a gestiona aceste provocări, consider că este esențială o educație continuă, care să includă atât aspectele juridice tradiționale, cât și noile tehnologii, cum ar fi automatizarea și inteligența artificială, care devin din ce în ce mai importante în activitatea cotidiană a juriștilor. De asemenea, implicarea activă în proiecte de adaptare și inovare, atât la nivel personal, cât și al echipei, poate face diferența în gestionarea acestor schimbări. Astfel, printr-o pregătire constantă, prin flexibilitate și deschidere față de noile instrumente tehnologice, putem răspunde nu doar provocărilor, ci și oportunităților care apar pe parcurs, asigurându-ne că rămânem relevanți și eficienți în domeniul nostru”, transmite Olguța Bendeac.
--------------------------------------------------------------------
Citește și
--------------------------------------------------------------------
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 79 / 1991 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Alin Grapă, proaspăt promovat Counsel în cadrul firmei Filip & Company, despre noul său rol, locul în care găsește inspirația, responsabilitate și confirmări: ”Filip & Company este locul în care, fără nicio exagerare, simți că ‘the sky is the limit’. Aici am găsit autonomia, independența și susținerea pentru a-mi atinge potențialul. Cred că este foarte important să ai ambiții mari și să simți că nu îți irosești timpul în locul în care te afli”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...