
Pe piața bancară se remarcă o atitudine generală de îngrijorare, dublată de o anumită incertitudine cu privire la alte eventuale modificări legislative de substanță. Costin Teodorovici, Stratulat Albulescu Attorneys at Law: Ne putem aștepta la prospectarea și eventual inițierea unor mișcări de consolidare
05 Aprilie 2019
Ștefania EnachePentru a veni în întâmpinarea clienților cu o gamă cât mai complexă de servicii, echipa de Banking& Finance din cadrul Stratulat Albulescu Attorneys at Law a trecut printr-o serie de reașezări.
|
Costin Teodorivici, Partener (stânga) si Silviu Stratulat, Managing Partnerul - Stratulat Albulescu Attorneys at Law |
Piața bancară din România a traversat în ultimii ani o perioadă plină de vulnerabilități rezultate în principal din relativa imprevizibilitate a cadrului legislativ. Silviu Statulat, coordonatorul firmei Stratulat Albulescu Attorneys at Law, include în această categorie atât modificări legislative implementate în grabă sau fără o suficientă consultare a principalilor actori, cât și unele inițiative legislative, nu mereu implementate, dar care au creat un grad de nesiguranță pentru viitor.
“De exemplu, legea dării în plată care, până la clarificările aduse de Curtea Constituțională, a creat reale probleme instituțiilor de credit, beneficiul acesteia fiind invocat în multe situatții nejustificate de dificultăți financiare, ci doar de oportunitate.O serie de probleme va ridica și pachetul de legi aprobat de Parlament în decembrie 2016 (așa-numitul ”pachet de legi Zamfir”), care, dacă va intra în vigoare, va aduce un număr de limitări suplimentare în activitatea instituțiilor de credit. Dincolo de aceste limitări, creșterea cursului de schimb pentru euro și dolar ar putea afecta, într-o anumită măsură, capacitatea de rambursare a debitorilor care realizează venituri preponderent în lei, cu posibile efecte în ponderea creditelor neperformante, care reprezintă un cost suplimentar pentru orice bancă”, a explicat Costin Teodorovici, Partener în cadrul Stratulat Albulescu Attorneys at Law.
“De exemplu, legea dării în plată care, până la clarificările aduse de Curtea Constituțională, a creat reale probleme instituțiilor de credit, beneficiul acesteia fiind invocat în multe situatții nejustificate de dificultăți financiare, ci doar de oportunitate.O serie de probleme va ridica și pachetul de legi aprobat de Parlament în decembrie 2016 (așa-numitul ”pachet de legi Zamfir”), care, dacă va intra în vigoare, va aduce un număr de limitări suplimentare în activitatea instituțiilor de credit. Dincolo de aceste limitări, creșterea cursului de schimb pentru euro și dolar ar putea afecta, într-o anumită măsură, capacitatea de rambursare a debitorilor care realizează venituri preponderent în lei, cu posibile efecte în ponderea creditelor neperformante, care reprezintă un cost suplimentar pentru orice bancă”, a explicat Costin Teodorovici, Partener în cadrul Stratulat Albulescu Attorneys at Law.
Pe acest fond, pe piața bancară se remarcă o atitudine generală de îngrijorare dublată de o anumită incertitudine cu privire la eventuale alte modificări legislative de substanță.
Toate aceste aspecte sunt de natură să inflențeze strategiile de afaceri și de investiții ale instituțiilor financiare, avocații așteptându-se la o atitudine rezervată din partea băncilor. “De asemenea, fără a avea informații concrete în acest moment, ne putem aștepta la prospectarea și eventual inițierea unor mișcări de consolidare în piață. Dat fiind că multe din modificările legislative recente pot avea un impact semnificativ în structura de costuri a băncilor, credem că proiectele de eficientizare se vor accentua și vom vedea o creștere accelerată a serviciilor bancare online și a utilizării noilor tehnologii”, mai spune Partenerul Costin Teodorivici.
Descoperă oportunitățile de recrutare de pe LegiTeam! GRATUIT.
Practica de Banking & Finance se adaptează la noutățile din piață
Pentru a veni în întâmpinarea clienților cu o gamă cât mai complexă de servicii, echipa de Banking & Finance din cadrul Stratulat Albulescu Attorneys at Law a trecut printr-o serie de reașezări. Aceste reașezări au fost menite să extindă capabilitățile firmei în domeniul serviciilor financiare, și evident să crească expunerea echipei față de acest domeniu.
”Ne bucurăm, așadar, că ne-am crescut implicarea în zonele foarte tehnice din domeniul reglementării financiare (așa-numitul “regulatory”), asistând cu preponderență companii Fintech, companii de asigurări și intermediari în asigurări. Din perspectiva tranzacțională am avut, de asemenea, o creștere constantă a implicării noastre în proiecte de finanțare pornind anul 2018 cu asistența acordată EDS în finanțarea achiziției Mega Press și culminând la final de an cu asistența acordată VTB Bank (Europe), în proiectul de finanțare a achiziției activelor Oltchim de către Chimcomplex, probabil cea mai mare finanțare, după valoare, din 2018. Între tranzacțiile în care am fost implicați s-au numărat și tranzacții multijurisdictionale, iar în aceste tranzacții ne-am regăsit la aceeași masă cu firme internaționale precum Ashurst, Clifford Chance, White & Case LLP, Dentons, Hogan Lovells, De Pardieu, Fieldfisher și altele”, arată Silviu Statulat.
Intră pe www.in-houselegal.ro pentru a vedea opiniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în companii importante, urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității in-house și propune subiecte. Suntem alături de tine!
Echipa de Banking & Finance
Unul dintre avocații de bază din cadrul echipei de Banking & Finance este Costin Teodorivici, Partener în cadrul Stratulat Albulescu Attorneys at Law. Costin are o experiență de peste 15 ani în Banking & Finance. El fost implicat pe parcursul carierei în numeroase proiecte importante de finanțare, reprezenând atât bănci cât și dezvoltatori imobiliari și investitori, iar clienții îl apreciază în special pentru modul său de lucru prietenos și eficient, precum și pentru abordarea pragmatică și înțelegerea aspectelor comerciale care stau la baza fiecărei tranzacții. Pe lângă implicarea sa în aria de Banking & Finance, el continuă să practice în zona dreptului concurenței – domeniu în care a participat la mai multe cazuri bine cunoscute.
Un alt membru de bază al echipai este Andrei Băluș, Senior Associate în cadrul Stratulat Albulescu Attorneys at Law. Cu o experiență de peste opt ani în Banking & Project Finance, protecția consumatorului și drept civil, avocatul este membru al Baroului din anul 2011.
Andrei Băluș participat în numeroase tranzacții inclusiv împrumuturi și pachete de garanții, precum împrumuturi sindicalizate, finanțări societare și finanțări în aria imobiliară, mandate de restructurare împrumuturi, diverse aspecte de reglementare în domeniul bancar și al asigurărilor, și de asemenea, revizuirea documentației din perspectiva legislației în domeniul protecției consumatorilor în ceea ce privește aspectele financiare.
Printre cele mai importante proiecte ăn care a fost implicat, poate fi menționată asistența acordată VTB Bank (Europe) în ceea ce privește proiectul de finanțare a achiziției activelor Oltchim de catre Chimcomplex și asistența acordată EDS în finanțarea achiziției Mega Press.
De asemenea, Andrei Băluș a acordat suport juridic pe parcursul tuturor etapelor tranzacțiilor financiare, de la redactarea rapoartelor de audit juridic, emiterea opiniilor juridice, până la realizarea documentației necesare privind implementarea și finalizarea respectivelor tranzacții financiare.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1936 / 2036 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...