ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Problemele juridice cu care se confruntă clienții din sectorul farma, descrise de avocații STOICA & Asociații. O reglementare importantă în 2019 privește lista de medicamente de interes strategic pentru România

11 Ianuarie 2019   |   Bogdan Alexandru

Avocații firmei au făcut un top cinci al celor mai dificile probleme cu care s-au confruntat anul trecut clienții din industria farma.

Dragos Bogdan, Senior Partner STOICA & Asociatii

 
 
Cadrul legislativ pentru sectorul Pharma este pus în discuție, iar mecanismul taxei clawback urmează a fi modificat în două etape, efectele urmând a fi resimțite anul acesta. “O reglementare importantă ce se prefigurează pentru anul 2019 privește lista de medicamente de interes strategic pentru România. Această listă va servi, potrivit Ministerului Sănătății, drept baza legală de elaborare și modificare a actelor legislative subsecvente  de reglementare a  asigurării continue și în cantități adecvate a necesităților farmacoterapeutice ale pacienților”, a declarat pentru BizLawyer Dragoș Bogdan, Senior Partner STOICA & Asociații.


Mecanismul clawback deja a trecut recent printr-o serie de schimbări ce au fost menite să aducă o relaxare a sarcinii fiscale, cum ar fi introducerea unei taxări separate pentru medicamentele ce fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat sau excluderea din baza de calcul a contribuției a unei categorii de medicamente. ”Cu toate acestea, efectul pentru plătitori nu a fost unul semnificativ, valoarea procentului „p” menținându-se la cote foarte ridicate pe parcursul anului 2018”, a adăugat Mihai Stănescu, Managing Associate, STOICA & Asociații.

Firma este recunoscută pentru expertiza sa bogată în privinţa taxei clawback, dobândită în cazuri care au implicat, de cele mai multe ori, o abordare interdisciplinară a problemelor de drept. Avocaţii STOICA & Asociații au acordat asistență juridică clienţilor – companii multinaţionale şi producători naționali – în legătură cu suspendarea notificărilor emise de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pe temeiul unor indicii puternice de nelegalitate. Reamintim că STOICA & Asociații a obţinut pentru clienţii săi anularea tuturor notificărilor emise de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru perioada 2010–2015.

Un alt „eveniment” ce a marcat sfârșitul de an pentru piața farma a fost procedura de corecție a prețurilor, ce a presupus alinierea acestora la minimul din prețurilor din cel 12 state de comparație, precum și la nivelul prețului de referință generic, acolo unde a fost cazul. ”Procedura a presupus verificarea de către Ministerul Sănătății a prețurilor propuse pentru peste 5.000 de medicamente, întrezărindu-se deja numeroase litigii cu privire la rezultatele corecției”, a precizat Dragoș Bogdan.

Potrivit interlocutorilor BizLawyer, problemele juridice cu care se confruntă clienții din sectorul farma sunt dintre cele mai diverse, începând cu cele specifice oricărei linii de business – taxare, concurență, recuperarea creanțelor – și continuând cu acele aspecte specifice industriei și care beneficiază de reglementări ample, cum ar fi cel al aplicării normelor privind calcularea prețurilor, al obligațiilor de raportare către Agenția Națională a Medicamentului, al noilor obligații privind implementarea elementelor de siguranță care apar pe ambalajul medicamentelor.

”În general, clienții se informează cu privire la noutățile legislative din domeniu, solicitările adresate avocaților vizând, îndeosebi, modalitatea concretă de interpretare și aplicare a normelor, astfel încât să se limiteze riscul unor posibile sancțiuni sau consecințe nefaste”, a explicat Mihai Stănescu.

Avocații firmei au arătat că, într-un top cinci al celor mai dificile probleme cu care s-au confruntat anul trecut clienții din industria farma, contribuția clawback continuă să genereze îngrijorare în rândul clienților.
”Putem vedea un accent pus pe problema contribuției clawback, a procedurii de stabilire a prețurilor pentru medicamente, a accesului la resursele sistemului de asigurări sociale de sănătate, a conformării cu legislația din domeniul concurenței și, nu în ultimul rând, a aspectelor legate de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală”, a punctat Dragoș Bogdan.

STOICA & Asociații asistă și reprezintă actori aflați pe toate palierele industriei farma, de la producători internaționali de top la farmacii locale individuale. Echipa multidisciplinară de avocaţi din firmei asigură consultanţă, asistenţă şi reprezentare juridică într-o arie foarte largă de aspecte contencioase şi necontencioase, în probleme de drept administrativ şi fiscal, drept al proprietăţii intelectuale sau al concurenţei.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1809 / 1813
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...