ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Proiectele de suflet ale avocaților | PNSA a clarificat situația juridică a Casei Enescu. Procesul de renovare poate fi finalizat, iar imobilul - inclus în proiecte culturale ambițioase

18 Iunie 2019   |   Ștefania Enache

Misiunea avocaților nu a fost simplă, în condițiile în care George Enescu a dat unor rude, prin anul 1921, un acord de folosință a casei. Ulterior, naționalizările și atribuirile din anii 50 au făcut ca imobilul să ajungă în situația de a avea trei coproprietari.

Casa Enescu se bucură de locul pe care îl merită în patrimoniul cultural european | In medealion Cristian Popescu, Partener PNSA

Sursa: Funda?ia Pro Patrimonio

 
 
Timp de mai bine de 70 de ani, situația Casei Enescu din comuna Mihăileni, județul Botoșani, a fost neclară, fapt ce a generat o serie de probleme grave pentru acest imobil simbol. În ultimii zece ani, lucrurile s-au agravat din cauză că au existat piedici atât în fața eforturilor de restaurare a clădirii, cât și în atragerea diverselor fonduri ce aveau ca scop transformarea Casei Enescu într-un proiect cultural care să se autofinanțeze.

În urma unor eforturi susținute, avocații Popovici Nițu Stoica & Asociații (PNSA) au reușit să clarifice situația juridică a imobilului. Odată trecut acest hop, Casa Enescu a intrat într-o nouă perioadă, fiind încadrată ca monument istoric. Mai mult, se fac demersuri importante pentru ca monumentul istoric să devină funcțional.


Povestea unui demers nobil

Salvarea și reabilitarea Casei Enescu a fost inițiată de pianista Raluca Ştirbăţ, președinta Societăţii Internaţionale George Enescu din Viena. Demersul său nobil nu a rămas fără răspunsuri, alături de ea venind și Fundația Pro Patrimonio, Ordinul Arhitecților din România, filiala București, și Fundația Remember Enescu, al cărei președinte este violonistul Alexandru Tomescu. Toată lumea s-a solidarizat pentru ca un reper de importanță majoră pentru identitatea națională și patrimoniul cultural European să fie salvat.

Începând din 2014, Pro Patrimonio a coordonat procesul de conservare și intervenție de urgență privind salvarea Casa Enescu de la prăbușire, implicând voluntari din toată țara, comunitatea și administrația central și locală (Primăria comunei Mihăileni, Primăria din Hilișeu, Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani, Consiliul Județean Botoșani). În 2016 s-au finalizat lucrările pentru reparația umpluturii de paiantă din pereții casei.


Demersuri juridice

O etapă importantă în acest amplu proiect l-a constituit încadrarea imobilului în clasa monumente istorice (cod LMI BT-IV-m-B-21063). Aici a fost nevoie de intervenția unei echipe de avocați pentru a clarifica situația juridică a imobilului. Avocații care au făcut toate diligențele au fost coordonați de Cristian Popescu, partener PNSA. Experții cunoscutei case de avocatură au reușit ca după mai bine de 70 de ani limpezească apele astfel încât Casa Enescu să se bucure de locul pe care îl merită în patrimoniul cultural european.

Misiunea avocaților nu a fost simplă, în condițiile în care George Enescu a dat unor rude, în anul 1921, un acord de folosință a casei. Ulterior, naționalizările și atribuirile din anii 50 au făcut ca imobilul să ajungă în situația de a avea trei coproprietari.

După 1989 a intervenit o nouă problemă și anume aceea că Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) a refuzat constant intabularea tuturor coproprietarilor.

Avocații PNSA au reușit să determine OCPI să accepte înregistrarea tuturor coproprietarilor, iar din acest punct lucrurile s-a simplificat datorită faptului că imobilul a fost cedat de către unii dintre coproprietari fundației Pro Patrimonio.

Echipa de experți a PNSA a susținut Pro Patrimonio și în demersurile de partajare a imobilului cu ceilalți coproprietari.

“Astfel, cu o situație juridică clară, în prezent, procesul de renovare al Casei Enescu poate fi finalizat, iar imobilul poate fi inclus în proiecte culturale ambițioase, dintre care unul este găzduirea unui muzeu Enescu și împreună cu casa Luchian (din proxima vecinătate) a unei Academii de muzică sub îndrumarea Fundației Remember Enescu, manageriată de violonistul Alexandru Tomescu”, a declarat Cristian Popescu, partener PNSA.






Casa în care Enescu își petrecea vacanțele

Casa Enescu din Mihăileni a aparținut bunicilor paterni ai compozitorului. Aici este locul unde compozitorul și-a petrecut multe din vacanțe, muncind și compunând părți din capodoperele sale. A fost ultima sa locuință înainte de a părăsi țara în toamna anului 1946. Casa i-a aparținut mamei sale și a fost construită de părinții acesteia, probabil în perioada 1775-1830.

Imobilul din județul Botoșani nu are doar o valoare memorială, clădirea din chirpici fiind o expresie a arhitecturii vernaculare a primei jumătăți a secolului al XIX-lea.

Casa Enescu este astăzi încadrată în clasa monumente istorice, iar reabilitarea se va face prin crearea Academiei Internaționale de Muzică și Arte Vizuale George Enescu din Mihăileni, ce-și propune să funcționeze ca un centru de excelență în studiul muzicii clasice, care va promova și susține arhitectura, tehnicile tradiționale de construire, artele vizuale. Academia va implica copiii din zonă, oferindu-le șansa la educație de calitate și un mediu cultural aproape de casele lor. De asemenea, va aduce împreună atât componenta memorială, cât și cea de educație muzicală. Va putea să găzduiască rezidențe artistice, profesori, în timp ce spații adiacente aflate în vecinătatea casei memoriale vor găzdui tineri studenți virtuoși.



Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante fir
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1878 / 2035
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...