ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Proiectele de suflet ale avocaților | PNSA a clarificat situația juridică a Casei Enescu. Procesul de renovare poate fi finalizat, iar imobilul - inclus în proiecte culturale ambițioase

18 Iunie 2019   |   Ștefania Enache

Misiunea avocaților nu a fost simplă, în condițiile în care George Enescu a dat unor rude, prin anul 1921, un acord de folosință a casei. Ulterior, naționalizările și atribuirile din anii 50 au făcut ca imobilul să ajungă în situația de a avea trei coproprietari.

Casa Enescu se bucură de locul pe care îl merită în patrimoniul cultural european | In medealion Cristian Popescu, Partener PNSA

Sursa: Funda?ia Pro Patrimonio

 
 
Timp de mai bine de 70 de ani, situația Casei Enescu din comuna Mihăileni, județul Botoșani, a fost neclară, fapt ce a generat o serie de probleme grave pentru acest imobil simbol. În ultimii zece ani, lucrurile s-au agravat din cauză că au existat piedici atât în fața eforturilor de restaurare a clădirii, cât și în atragerea diverselor fonduri ce aveau ca scop transformarea Casei Enescu într-un proiect cultural care să se autofinanțeze.

În urma unor eforturi susținute, avocații Popovici Nițu Stoica & Asociații (PNSA) au reușit să clarifice situația juridică a imobilului. Odată trecut acest hop, Casa Enescu a intrat într-o nouă perioadă, fiind încadrată ca monument istoric. Mai mult, se fac demersuri importante pentru ca monumentul istoric să devină funcțional.


Povestea unui demers nobil

Salvarea și reabilitarea Casei Enescu a fost inițiată de pianista Raluca Ştirbăţ, președinta Societăţii Internaţionale George Enescu din Viena. Demersul său nobil nu a rămas fără răspunsuri, alături de ea venind și Fundația Pro Patrimonio, Ordinul Arhitecților din România, filiala București, și Fundația Remember Enescu, al cărei președinte este violonistul Alexandru Tomescu. Toată lumea s-a solidarizat pentru ca un reper de importanță majoră pentru identitatea națională și patrimoniul cultural European să fie salvat.

Începând din 2014, Pro Patrimonio a coordonat procesul de conservare și intervenție de urgență privind salvarea Casa Enescu de la prăbușire, implicând voluntari din toată țara, comunitatea și administrația central și locală (Primăria comunei Mihăileni, Primăria din Hilișeu, Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani, Consiliul Județean Botoșani). În 2016 s-au finalizat lucrările pentru reparația umpluturii de paiantă din pereții casei.


Demersuri juridice

O etapă importantă în acest amplu proiect l-a constituit încadrarea imobilului în clasa monumente istorice (cod LMI BT-IV-m-B-21063). Aici a fost nevoie de intervenția unei echipe de avocați pentru a clarifica situația juridică a imobilului. Avocații care au făcut toate diligențele au fost coordonați de Cristian Popescu, partener PNSA. Experții cunoscutei case de avocatură au reușit ca după mai bine de 70 de ani limpezească apele astfel încât Casa Enescu să se bucure de locul pe care îl merită în patrimoniul cultural european.

Misiunea avocaților nu a fost simplă, în condițiile în care George Enescu a dat unor rude, în anul 1921, un acord de folosință a casei. Ulterior, naționalizările și atribuirile din anii 50 au făcut ca imobilul să ajungă în situația de a avea trei coproprietari.

După 1989 a intervenit o nouă problemă și anume aceea că Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) a refuzat constant intabularea tuturor coproprietarilor.

Avocații PNSA au reușit să determine OCPI să accepte înregistrarea tuturor coproprietarilor, iar din acest punct lucrurile s-a simplificat datorită faptului că imobilul a fost cedat de către unii dintre coproprietari fundației Pro Patrimonio.

Echipa de experți a PNSA a susținut Pro Patrimonio și în demersurile de partajare a imobilului cu ceilalți coproprietari.

“Astfel, cu o situație juridică clară, în prezent, procesul de renovare al Casei Enescu poate fi finalizat, iar imobilul poate fi inclus în proiecte culturale ambițioase, dintre care unul este găzduirea unui muzeu Enescu și împreună cu casa Luchian (din proxima vecinătate) a unei Academii de muzică sub îndrumarea Fundației Remember Enescu, manageriată de violonistul Alexandru Tomescu”, a declarat Cristian Popescu, partener PNSA.






Casa în care Enescu își petrecea vacanțele

Casa Enescu din Mihăileni a aparținut bunicilor paterni ai compozitorului. Aici este locul unde compozitorul și-a petrecut multe din vacanțe, muncind și compunând părți din capodoperele sale. A fost ultima sa locuință înainte de a părăsi țara în toamna anului 1946. Casa i-a aparținut mamei sale și a fost construită de părinții acesteia, probabil în perioada 1775-1830.

Imobilul din județul Botoșani nu are doar o valoare memorială, clădirea din chirpici fiind o expresie a arhitecturii vernaculare a primei jumătăți a secolului al XIX-lea.

Casa Enescu este astăzi încadrată în clasa monumente istorice, iar reabilitarea se va face prin crearea Academiei Internaționale de Muzică și Arte Vizuale George Enescu din Mihăileni, ce-și propune să funcționeze ca un centru de excelență în studiul muzicii clasice, care va promova și susține arhitectura, tehnicile tradiționale de construire, artele vizuale. Academia va implica copiii din zonă, oferindu-le șansa la educație de calitate și un mediu cultural aproape de casele lor. De asemenea, va aduce împreună atât componenta memorială, cât și cea de educație muzicală. Va putea să găzduiască rezidențe artistice, profesori, în timp ce spații adiacente aflate în vecinătatea casei memoriale vor găzdui tineri studenți virtuoși.



Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante fir
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1543 / 1700
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...