ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Înalta Curte de Casație a decis în premieră restituirea TVA aferentă taxei clawback | Victoria obținută de avocații Băncilă, Diaconu și Asociații împreună cu EY România pentru un jucător de top din industria farmaceutică va avea implicații pentru toată industria farmaceutică

15 Februarie 2025   |   R. T.

Victoria în instanța supremă a fost obținută de Băncilă, Diaconu și Asociații împreună cu EY România, din echipă făcând parte Emanuel Băncilă (Partener, Coordonator al practicii de litigii fiscale), Costin Manta (Partener EY în cadrul departamentului de Taxe indirecte), Andrei Boian (Senior Managing Associate în cadrul Băncilă, Diaconu și Asociații) și Eugenia Marin (Of Counsel).

Emanuel Băncilă (Partener, Coordonator al practicii de litigii fiscale), Costin Manta (Partener EY în cadrul departamentului de Taxe indirecte), Andrei Boian (Senior Managing Associate în cadrul Băncilă, Diaconu si Asociatii)

 
 
Băncilă, Diaconu și Asociații împreună cu EY România au obținut ca Agenția Națională de Administrare Fiscală să restituie obligatoriu 12 milioane de Euro către un jucător de top din industria farmaceutică, reprezentând TVA aferentă taxei clawback. Decizia definitivă este prima de acest fel în România și va avea implicații pentru toată industria farmaceutică. Astfel, chiar dacă începând cu martie 2024, jurisprudența CJUE pe această speță a fost transpusă în Codul Fiscal, conform unei practici constante a ANAF nu se recunoaște efectul hotărârilor CJUE de la data aplicării introducerii taxei clawback, ci doar de la data modificării Codului Fiscal. Acest fapt presupune necesitatea pentru contribuabilii care doresc să-și recupereze TVA-ul aferent taxei clawback de a se adresa instanțelor de judecată pentru recunoașterea dreptului lor.


Decizia Înaltei Curți de Casație vine după pronunțarea de către CJUE în două cauze similare pentru Boehringer Germania și Boehringer Ungaria - Cauza C-717/19, și CJUE din Cauza C-462/16. Precizăm că EY a asistat cele două companii din grupul Boehringer în fața CJUE.

Înalta Curte a ținut cont de principiile jurisprudenței CJUE și a confirmat susținerile EY în sensul că plata taxei clawback în cadrul contractelor cost-volum are natura unei restituiri din veniturile obținute din vânzarea de medicamente și reprezintă, ca atare, o reducere comercială cu implicații asupra bazei de impozitare a TVA. Drept urmare, TVA-ul aferent acestei taxe trebuie restituit contribuabililor.

Această concluzie este întărită de faptul că o parte din sumele decontate de Ministerul Sănătății pentru medicamentele compensate vândute către consumatorul final se întorc direct către Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate sub forma taxei clawback, această taxă fiind direct legată de volumul de medicamente compensate și vândute peste limita bugetată în acest sens. Cu alte cuvinte, pentru perioadele în care contribuabilii au fost obligați la plata taxei clawback, aceștia au putut dispune de o sumă ce a corespuns prețului de vânzare a medicamentelor compensate către farmacii /spitale/centre de dializă, diminuat cu taxa clawback, deși TVA aferentă acestor livrări a fost plătită către bugetul de stat în întregime (la prețul de vânzare, fără ca acesta să fie diminuat cu taxa clawback).

Având în vedere nivelul ridicat al taxei clawback plătit de întreaga industrie farmaceutică, cuantumul TVA pe care contribuabilii din această industrie sunt îndreptățiți să îl obțină prin rambursare va fi unul ridicat. Pe lângă principal, contribuabilii pot solicita și dobânda fiscală, în cuantum de 7,3% pe an și rata inflației, întrucât dobânda fiscală a fost negativă pentru o perioadă semnificativă de timp.

Un alt aspect important îl constituie și faptul că rambursarea TVA a fost dispusă pentru o perioadă fiscală de 7 ani, cu depășirea perioadei de prescripție de 5 ani. Astfel, în opinia noastră, în această speță se poate solicita TVA cu depășirea termenului de prescripție. În acest sens, tot ICCJ s-a pronunțat într-o altă speță vizând tot o companie din industrie reținând aplicarea jurisprudenței CJUE (Cauza C 533-2016 Volkswagen) reținând o imposibilitate obiectivă de a-și exercita dreptul la rambursare.   

Victoria în instanța supremă a fost obținută de Băncilă, Diaconu și Asociații împreună cu EY România, din echipă făcând parte Emanuel Băncilă (Partener, Coordonator al practicii de litigii fiscale), Costin Manta (Partener EY în cadrul departamentului de Taxe indirecte), Andrei Boian (Senior Managing Associate în cadrul Băncilă, Diaconu și Asociații) și Eugenia Marin (Of Counsel).

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15 / 123
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...