ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații Mitel & Asociații vor asista o tranzacție imobiliară pentru un proiect major în zona de nord a Capitalei, cu o valoare de peste 500 mil. € | Ioana Negrea, Partener: 2023 va fi un an de așezare a segmentului de office, cu un grad mare de ocupare a clădirilor existente, cu noi dezvoltări și cu un apetit crescut al investitorilor pentru achiziția de clădiri finalizate. Va fi un an bun și pentru piața de retail, aflată încă în proces de expansiune

29 Martie 2023   |   Ștefania Enache

Mitel & Asociații are în derulare trei proiecte semnificative în care asistă clienții în vânzarea unor clădiri de birouri și un parteneriat care vizează dezvoltarea unuia dintre cele mai mari proiecte mixte din nordul Capitalei

 
 
Piața imobiliară se va confrunta anul acesta cu foarte multe provocări. Ioana Negrea, Partener Mitel & Asociații, atrage atenția că atât investitorii, cât și clienții vor fi nevoiți să răpundă diverșilor factori de stres precum inflația, costul cu energia, costul finanțării și să acomodeze cererea și oferta în noul context socio-economic.„Investitorii și dezvoltatorii imobiliari care de regulă lucrau cu capital de investiții din avansuri de la clienții finali resimt deja numărul mai scăzut al cererilor noi intrate în piața imobiliară, întrucât cei mai mulți cumpărători nu se mai califică pentru creditul pe care urmăreau să îl acceseze, iar alții, speriindu-se de contextul economic, politic, social renunță pentru moment la ideea de cumpărare sau preferă să aștepte o scădere a prețurilor. În acest context, avem semnale că există o îngrijorare reală a investitorilor care se manifestă cu prudență în deciziile de noi achiziții și dezvoltări mobiliare, în special pe piața de imobile rezidențiale”, explică avocatul.


Ultimii ani au adus lecții importante pentru mediul economic, obligat să găsească soluții de adaptare rapidă la schimbările intervenite „peste noapte”. Nici industria imobiliară nu a făcut excepție.

Un exemplu îl constituie piața clădirilor de birouri, care a fost unul dintre segmentele din zona de Real Estate puternic lovit de pandemia COVID. În contextul măsurilor luate pentru limitarea îmbolnăvirilor, a scăzut simțitor gradul de ocupare, dar și valoarea chiriilor pentru clădirile de birouri.

În ciuda acestor neajunsuri, investitorii au avut capacitatea de a se adapta. Astfel, unele spații de birouri au fost reconvertite în work-hub-uri sau spații rezidențiale, altele au intrat în insolvență. „Însă cele mai mari mișcări au venit din partea investitorilor potenți financiari care au speculat și au investit în achiziția, la prețuri reduse, de imobile de birouri finalizate sau în curs de execuție, aflate în dificultate. Ne găsim în acest an într-o nouă configurație a zonei de office, într-o piață în care suprafețele închiriabile sunt concentrate în portofoliile unui grup restrâns de investitori care vor revigora piața în mod vizibil. Putem spune că anul 2023 va fi unul de așezare a segmentului de office, cu un grad mare de ocupare a clădirilor existente, cu noi dezvoltări, dar și cu un apetit crescut al investitorilor pentru achiziția de clădiri finalizate”, subliniază Ioana Negrea.
Pe fondul acestor schimbări, echipa Mitel & Asociații a fost implicată în proiecte importante. Anul trecut, de exemplu, a acordat asistență juridică pentru achiziția de clădiri de birouri de către investitori, precum și pentru închirierea de spații de birouri în vederea relocării activitătii clienților firmei de avocatură. „Anul acesta avem deja în derulare trei proiecte semnificative în care vom asista clienții în procesul de vânzare de clădiri de birouri precum și un parteneriat care vizează dezvoltarea unuia dintre cele mai mari proiecte mobiliare mixte din nordul Bucureștiului care va avea o componentă semnificativă de clădiri de birouri”, precizează Partenerul Mitel & Asociații.

În zona de retail, ritmul de expansiune nu a scăzut. Ioana Negrea amintește faptul că numărul de proiecte ale clientului pe care firma de avocatură îl asistă în mod tradițional pe acest segment este cel targetat și similar cu anii precedenti. „Pe segmentul de retail, am observat o creștere a apetitului pentru închirierea de locații în procesul de expansiune, în detrimentul investițiilor în terenuri și dezvoltării locațiilor în proprietate. Anul 2023 se anunță la fel de bun pentru piața de retail, care este încă în proces de expansiune, cu un accent deosebit pe dezvoltarea unor noi hub-uri logistice”, completează avocatul.

Provocări majore pentru segmentul rezidențial

Pentru investitorii și dezvoltatorii din segmentul rezidențial, anul 2023 va fi unul foarte provocator. Astfel, cei mai mulți dintre dezvoltatori vor reveni la creditarea indirectă a clienților finali, oferind ca modalitate de plată variante diverse de rate la dezvoltator fără dobândă, clienții având posibilitatea să achiziționeze imobile fără costuri suplimentare.

„În lipsa finanțărilor bancare și a numărului mai scăzut de tranzacții imobiliare, va fi loc de oportunități de achiziție de terenuri pentru proiecte viitoare, la prețuri sub piață, pentru cei care dispun de lichidități. Lipsa dezvoltărilor imobiliare de anvergură în acest an, mai ales la nivelul Bucureștiului, pe fondul lipsei de finanțare și a numărului scăzut de autorizații de construire, va cataliza piața închirierilor de imobile, iar efectul îl vom resimți în anii viitori când, în lipsa dezvoltărilor imobiliare din acest an, vom asista la o creștere semnificativă a prețurilor imobilelor rezidențiale”, este de părere interlocutoarea BizLawyer.

În același context, Ioana Negrea menționează faptul că, în acest an, Mitel & Asociații va asista o tranzacție imobiliară semificativă, pentru un proiect major în zona de nord a Capitalei, cu o valoare de peste 500 milioane de euro, proiect care se va derula pe parcursul a cel puțin trei ani.

„Încă din anii anteriori am resimțit o creștere a interesului investitorilor pentru securizarea de terenuri în scopul dezvoltării de capacități de energie regenerabilă. În acest an vom asista un client în derularea unui contract de antrepriză pentru construirea infrastructurii pentru cel mai mare parc eolian din zona Moldovei”, adaugă avocatul.O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.Totodată, echipa de Real Estate a firmei de avocatură, împreună cu alte departamente de specialitate, oferă în mod constant asistență investitorilor din piața terenurilor agricole, unul dintre clienții reprezentativi operând peste zece mii de hectare în România, o parte semnificativă fiind terenuri în arendă.

De asemenea, echipa are o vastă expertiză pe partea de permitting, în special pe autorizarea proiectelor imobiliare de retail și rezidențial.

„Anul 2022 a fost unul cu mari provocari pentru departamentul de Real Estate, fiind nevoiți să facem față în timp real la solictările clienților cu investiții în proiecte imobiliare din București pentru „salvarea” documentațiilor de urbanism, în contextul valului de anulări de PUZ-uri de sector”, susține avocatul.

Activitatea practicii de Real Estate include, în mod constant, și suportul pe care avocații axați pe această arie îl oferă Departamentului de litigii în acțiuni ce privesc drepturi reale asupra imobilelor sau conexe obținerii/anulării documetațiilor de urbanism, astfel de acțiuni fiind frecvente în derularea proiectelor imobiliare pe care le asistă Mitel & Asociații.

Echipa de Real Estate este coordonată de doi parteneri : Ioana Negrea și Sorin Mitel. Cei doi experți colaborează cu alți patru avocați cu diferite grade de senioritate.

„La acest moment suntem în echilibru - intenționăm așadar să păstrăm aceeași talie în 2023. Anul 2022 a fost marcat de o creștere a proiectelor de Real estate atât ca volum, cât și complexitate. Activitatea Departamentului de Real Estate a fost concentrată atât pe finalizarea procesului de restructurare a land-bank-ului Immofinanz AG, cât și pe proiecte noi de achiziții și dezvoltări în segmentul rezidențial, retail și agricol. De asemenea, în anul 2022 firma noastră a asistat dezvoltatorul ONE în achiziția unei importante clădiri de birouri în zona de nord a Capitalei și a început negocierile unei tranzacții imobiliare semificative pentru un proiect major în zona de nord a Capitalei”, încheie Ioana Negrea.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatoriiAscunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance, „Firma de avocatură a anului în Europa” la gala Chambers and Partners. Ce firmă a obținut premiul în România
LegiTeam: Reff & Associates is looking for experienced Lawyer | Employment
LegiTeam | Bulboacă & Asociații is looking for an Attorney at Law ̸ Corporate ̸ M&A
Stratulat Albulescu a acordat asistență juridică Băncii Europene de Investiții cu privire la finanțarea de 104 mil. E acordată grupului Maspex. Partenerul Cristian Vlaicu a coordonat echipa de proiect
Activitățile desfășurate de echipele specializate în investigații interne corporative de la Mușat & Asociații sunt pluridisciplinare, acoperind toate ariile de practică și necesitățile clienților. De vorbă cu Alexandru Terța (Partener) și Ștefan Diaconescu (Managing Associate) despre practica personalizată, modul în care lucrează echipele mixte în auditul de drept penal, tipologia infracționalității întâlnite și cele mai interesante mandate de acest tip
Conferința Bucharest Arbitration Days revine în iunie cu o nouă ediție: Stakeholders’ Role in International Arbitration, 2023
Allen & Overy și Shearman & Sterling fuzionează și vor crea prima firmă globală complet integrată. A&O Shearman va avea 3.900 de avocați în 49 de birouri și venituri de 3,4 miliarde USD. Costin Taracila, Managing Partner RTPR, , firmă cu care A&O lucrează în exclusivitate în România : Vor fuziona două din cele mai sofisticate firme de avocatură din lume
Din culisele unui arbitraj internațional complex | Gabriel Resources a cuantificat costuri de 47,1 mil. $ cu avocații White & Case și de 9 mil. $ cu echipa Țuca Zbârcea & Asociații în arbitrajul ICSID generat de proiectul aurifer eșuat de la Roșia Montană. Sumele alocate experților au fost evaluate la aproape 5 mil. $, iar cheltuielile administrative s-au apropiat de 1 mil. $. România a cerut tribunalului să respingă cererea “amețitoare” privind costurile suportate de reclamant
În spatele scenei, alături de Budușan & Asociații în proiectele de audit de drept penal | Ovidiu Budușan, partener fondator și coordonator al firmei: În general, companiile apelează la avocați externi atunci când există suspiciuni rezonabile sau chiar probe ale unor infracțiuni. Opțiunea cvasi-generală este de a sesiza organele competente și, totodată, de a identifica modalitățile concrete de stopare a contextului generator de risc
Arbitrajul ICSID cerut de Aderlyne Limited, investitor în proiecte de energie solară în România, intră în line dreaptă după numirea arbitrilor. România a mers pe mâna unui reputat avocat elvețian, reclamanții au ales un britanic, iar președintele Tribunalului este un canadian cu experiență de peste 35 de ani în arbitraj internațional
Wolf Theiss a asistat Banca Comercială Română în lansarea primei emisiuni de euroobligaţiuni verzi, în valoare de 700 mil. €. Echipa implicată în tranzacție a fost condusă de Claudia Chiper (Partener) și Andreea Tudorache (Senior Associate)
Filip & Company obține la ÎCCJ dubla confirmare a legalității ajustărilor voluntare a prețurilor de transfer. Societățile afiliate au dreptul de a ajusta prețurile practicate între afiliați, prin mecanisme contractuale și în vederea alinierii profiturilor la valoarea de piață
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...