ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații Mitel & Asociații vor asista o tranzacție imobiliară pentru un proiect major în zona de nord a Capitalei, cu o valoare de peste 500 mil. € | Ioana Negrea, Partener: 2023 va fi un an de așezare a segmentului de office, cu un grad mare de ocupare a clădirilor existente, cu noi dezvoltări și cu un apetit crescut al investitorilor pentru achiziția de clădiri finalizate. Va fi un an bun și pentru piața de retail, aflată încă în proces de expansiune

29 Martie 2023   |   Ștefania Enache

Mitel & Asociații are în derulare trei proiecte semnificative în care asistă clienții în vânzarea unor clădiri de birouri și un parteneriat care vizează dezvoltarea unuia dintre cele mai mari proiecte mixte din nordul Capitalei

 
 
Piața imobiliară se va confrunta anul acesta cu foarte multe provocări. Ioana Negrea, Partener Mitel & Asociații, atrage atenția că atât investitorii, cât și clienții vor fi nevoiți să răpundă diverșilor factori de stres precum inflația, costul cu energia, costul finanțării și să acomodeze cererea și oferta în noul context socio-economic.„Investitorii și dezvoltatorii imobiliari care de regulă lucrau cu capital de investiții din avansuri de la clienții finali resimt deja numărul mai scăzut al cererilor noi intrate în piața imobiliară, întrucât cei mai mulți cumpărători nu se mai califică pentru creditul pe care urmăreau să îl acceseze, iar alții, speriindu-se de contextul economic, politic, social renunță pentru moment la ideea de cumpărare sau preferă să aștepte o scădere a prețurilor. În acest context, avem semnale că există o îngrijorare reală a investitorilor care se manifestă cu prudență în deciziile de noi achiziții și dezvoltări mobiliare, în special pe piața de imobile rezidențiale”, explică avocatul.


Ultimii ani au adus lecții importante pentru mediul economic, obligat să găsească soluții de adaptare rapidă la schimbările intervenite „peste noapte”. Nici industria imobiliară nu a făcut excepție.

Un exemplu îl constituie piața clădirilor de birouri, care a fost unul dintre segmentele din zona de Real Estate puternic lovit de pandemia COVID. În contextul măsurilor luate pentru limitarea îmbolnăvirilor, a scăzut simțitor gradul de ocupare, dar și valoarea chiriilor pentru clădirile de birouri.

În ciuda acestor neajunsuri, investitorii au avut capacitatea de a se adapta. Astfel, unele spații de birouri au fost reconvertite în work-hub-uri sau spații rezidențiale, altele au intrat în insolvență. „Însă cele mai mari mișcări au venit din partea investitorilor potenți financiari care au speculat și au investit în achiziția, la prețuri reduse, de imobile de birouri finalizate sau în curs de execuție, aflate în dificultate. Ne găsim în acest an într-o nouă configurație a zonei de office, într-o piață în care suprafețele închiriabile sunt concentrate în portofoliile unui grup restrâns de investitori care vor revigora piața în mod vizibil. Putem spune că anul 2023 va fi unul de așezare a segmentului de office, cu un grad mare de ocupare a clădirilor existente, cu noi dezvoltări, dar și cu un apetit crescut al investitorilor pentru achiziția de clădiri finalizate”, subliniază Ioana Negrea.




Pe fondul acestor schimbări, echipa Mitel & Asociații a fost implicată în proiecte importante. Anul trecut, de exemplu, a acordat asistență juridică pentru achiziția de clădiri de birouri de către investitori, precum și pentru închirierea de spații de birouri în vederea relocării activitătii clienților firmei de avocatură. „Anul acesta avem deja în derulare trei proiecte semnificative în care vom asista clienții în procesul de vânzare de clădiri de birouri precum și un parteneriat care vizează dezvoltarea unuia dintre cele mai mari proiecte mobiliare mixte din nordul Bucureștiului care va avea o componentă semnificativă de clădiri de birouri”, precizează Partenerul Mitel & Asociații.

În zona de retail, ritmul de expansiune nu a scăzut. Ioana Negrea amintește faptul că numărul de proiecte ale clientului pe care firma de avocatură îl asistă în mod tradițional pe acest segment este cel targetat și similar cu anii precedenti. „Pe segmentul de retail, am observat o creștere a apetitului pentru închirierea de locații în procesul de expansiune, în detrimentul investițiilor în terenuri și dezvoltării locațiilor în proprietate. Anul 2023 se anunță la fel de bun pentru piața de retail, care este încă în proces de expansiune, cu un accent deosebit pe dezvoltarea unor noi hub-uri logistice”, completează avocatul.

Provocări majore pentru segmentul rezidențial

Pentru investitorii și dezvoltatorii din segmentul rezidențial, anul 2023 va fi unul foarte provocator. Astfel, cei mai mulți dintre dezvoltatori vor reveni la creditarea indirectă a clienților finali, oferind ca modalitate de plată variante diverse de rate la dezvoltator fără dobândă, clienții având posibilitatea să achiziționeze imobile fără costuri suplimentare.

„În lipsa finanțărilor bancare și a numărului mai scăzut de tranzacții imobiliare, va fi loc de oportunități de achiziție de terenuri pentru proiecte viitoare, la prețuri sub piață, pentru cei care dispun de lichidități. Lipsa dezvoltărilor imobiliare de anvergură în acest an, mai ales la nivelul Bucureștiului, pe fondul lipsei de finanțare și a numărului scăzut de autorizații de construire, va cataliza piața închirierilor de imobile, iar efectul îl vom resimți în anii viitori când, în lipsa dezvoltărilor imobiliare din acest an, vom asista la o creștere semnificativă a prețurilor imobilelor rezidențiale”, este de părere interlocutoarea BizLawyer.

În același context, Ioana Negrea menționează faptul că, în acest an, Mitel & Asociații va asista o tranzacție imobiliară semificativă, pentru un proiect major în zona de nord a Capitalei, cu o valoare de peste 500 milioane de euro, proiect care se va derula pe parcursul a cel puțin trei ani.

„Încă din anii anteriori am resimțit o creștere a interesului investitorilor pentru securizarea de terenuri în scopul dezvoltării de capacități de energie regenerabilă. În acest an vom asista un client în derularea unui contract de antrepriză pentru construirea infrastructurii pentru cel mai mare parc eolian din zona Moldovei”, adaugă avocatul.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



Totodată, echipa de Real Estate a firmei de avocatură, împreună cu alte departamente de specialitate, oferă în mod constant asistență investitorilor din piața terenurilor agricole, unul dintre clienții reprezentativi operând peste zece mii de hectare în România, o parte semnificativă fiind terenuri în arendă.

De asemenea, echipa are o vastă expertiză pe partea de permitting, în special pe autorizarea proiectelor imobiliare de retail și rezidențial.

„Anul 2022 a fost unul cu mari provocari pentru departamentul de Real Estate, fiind nevoiți să facem față în timp real la solictările clienților cu investiții în proiecte imobiliare din București pentru „salvarea” documentațiilor de urbanism, în contextul valului de anulări de PUZ-uri de sector”, susține avocatul.

Activitatea practicii de Real Estate include, în mod constant, și suportul pe care avocații axați pe această arie îl oferă Departamentului de litigii în acțiuni ce privesc drepturi reale asupra imobilelor sau conexe obținerii/anulării documetațiilor de urbanism, astfel de acțiuni fiind frecvente în derularea proiectelor imobiliare pe care le asistă Mitel & Asociații.

Echipa de Real Estate este coordonată de doi parteneri : Ioana Negrea și Sorin Mitel. Cei doi experți colaborează cu alți patru avocați cu diferite grade de senioritate.

„La acest moment suntem în echilibru - intenționăm așadar să păstrăm aceeași talie în 2023. Anul 2022 a fost marcat de o creștere a proiectelor de Real estate atât ca volum, cât și complexitate. Activitatea Departamentului de Real Estate a fost concentrată atât pe finalizarea procesului de restructurare a land-bank-ului Immofinanz AG, cât și pe proiecte noi de achiziții și dezvoltări în segmentul rezidențial, retail și agricol. De asemenea, în anul 2022 firma noastră a asistat dezvoltatorul ONE în achiziția unei importante clădiri de birouri în zona de nord a Capitalei și a început negocierile unei tranzacții imobiliare semificative pentru un proiect major în zona de nord a Capitalei”, încheie Ioana Negrea.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii



Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Kinstellar asistă Globalworth în vânzarea unui portofoliu cu o valoare de cca. 110 mil. € către WDP, într-una dintre cele mai mari tranzacții de logistică ale anului. Victor Constantinescu, Managing Partner: ”Tranzacția a avut propriile provocări, dar prin muncă temeinică și cu ajutorul echipelor noastre extraordinare s-a încheiat cu succes” | Ce firme de avocați au mai lucrat în proiect
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2024” | ZRVP, NNDKP și Răzvan Dincă & Asociaţii au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...