ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații Mitel & Asociații vor asista o tranzacție imobiliară pentru un proiect major în zona de nord a Capitalei, cu o valoare de peste 500 mil. € | Ioana Negrea, Partener: 2023 va fi un an de așezare a segmentului de office, cu un grad mare de ocupare a clădirilor existente, cu noi dezvoltări și cu un apetit crescut al investitorilor pentru achiziția de clădiri finalizate. Va fi un an bun și pentru piața de retail, aflată încă în proces de expansiune

29 Martie 2023   |   Ștefania Enache

Mitel & Asociații are în derulare trei proiecte semnificative în care asistă clienții în vânzarea unor clădiri de birouri și un parteneriat care vizează dezvoltarea unuia dintre cele mai mari proiecte mixte din nordul Capitalei

 
 
Piața imobiliară se va confrunta anul acesta cu foarte multe provocări. Ioana Negrea, Partener Mitel & Asociații, atrage atenția că atât investitorii, cât și clienții vor fi nevoiți să răpundă diverșilor factori de stres precum inflația, costul cu energia, costul finanțării și să acomodeze cererea și oferta în noul context socio-economic.„Investitorii și dezvoltatorii imobiliari care de regulă lucrau cu capital de investiții din avansuri de la clienții finali resimt deja numărul mai scăzut al cererilor noi intrate în piața imobiliară, întrucât cei mai mulți cumpărători nu se mai califică pentru creditul pe care urmăreau să îl acceseze, iar alții, speriindu-se de contextul economic, politic, social renunță pentru moment la ideea de cumpărare sau preferă să aștepte o scădere a prețurilor. În acest context, avem semnale că există o îngrijorare reală a investitorilor care se manifestă cu prudență în deciziile de noi achiziții și dezvoltări mobiliare, în special pe piața de imobile rezidențiale”, explică avocatul.


Ultimii ani au adus lecții importante pentru mediul economic, obligat să găsească soluții de adaptare rapidă la schimbările intervenite „peste noapte”. Nici industria imobiliară nu a făcut excepție.

Un exemplu îl constituie piața clădirilor de birouri, care a fost unul dintre segmentele din zona de Real Estate puternic lovit de pandemia COVID. În contextul măsurilor luate pentru limitarea îmbolnăvirilor, a scăzut simțitor gradul de ocupare, dar și valoarea chiriilor pentru clădirile de birouri.

În ciuda acestor neajunsuri, investitorii au avut capacitatea de a se adapta. Astfel, unele spații de birouri au fost reconvertite în work-hub-uri sau spații rezidențiale, altele au intrat în insolvență. „Însă cele mai mari mișcări au venit din partea investitorilor potenți financiari care au speculat și au investit în achiziția, la prețuri reduse, de imobile de birouri finalizate sau în curs de execuție, aflate în dificultate. Ne găsim în acest an într-o nouă configurație a zonei de office, într-o piață în care suprafețele închiriabile sunt concentrate în portofoliile unui grup restrâns de investitori care vor revigora piața în mod vizibil. Putem spune că anul 2023 va fi unul de așezare a segmentului de office, cu un grad mare de ocupare a clădirilor existente, cu noi dezvoltări, dar și cu un apetit crescut al investitorilor pentru achiziția de clădiri finalizate”, subliniază Ioana Negrea.
Pe fondul acestor schimbări, echipa Mitel & Asociații a fost implicată în proiecte importante. Anul trecut, de exemplu, a acordat asistență juridică pentru achiziția de clădiri de birouri de către investitori, precum și pentru închirierea de spații de birouri în vederea relocării activitătii clienților firmei de avocatură. „Anul acesta avem deja în derulare trei proiecte semnificative în care vom asista clienții în procesul de vânzare de clădiri de birouri precum și un parteneriat care vizează dezvoltarea unuia dintre cele mai mari proiecte mobiliare mixte din nordul Bucureștiului care va avea o componentă semnificativă de clădiri de birouri”, precizează Partenerul Mitel & Asociații.

În zona de retail, ritmul de expansiune nu a scăzut. Ioana Negrea amintește faptul că numărul de proiecte ale clientului pe care firma de avocatură îl asistă în mod tradițional pe acest segment este cel targetat și similar cu anii precedenti. „Pe segmentul de retail, am observat o creștere a apetitului pentru închirierea de locații în procesul de expansiune, în detrimentul investițiilor în terenuri și dezvoltării locațiilor în proprietate. Anul 2023 se anunță la fel de bun pentru piața de retail, care este încă în proces de expansiune, cu un accent deosebit pe dezvoltarea unor noi hub-uri logistice”, completează avocatul.

Provocări majore pentru segmentul rezidențial

Pentru investitorii și dezvoltatorii din segmentul rezidențial, anul 2023 va fi unul foarte provocator. Astfel, cei mai mulți dintre dezvoltatori vor reveni la creditarea indirectă a clienților finali, oferind ca modalitate de plată variante diverse de rate la dezvoltator fără dobândă, clienții având posibilitatea să achiziționeze imobile fără costuri suplimentare.

„În lipsa finanțărilor bancare și a numărului mai scăzut de tranzacții imobiliare, va fi loc de oportunități de achiziție de terenuri pentru proiecte viitoare, la prețuri sub piață, pentru cei care dispun de lichidități. Lipsa dezvoltărilor imobiliare de anvergură în acest an, mai ales la nivelul Bucureștiului, pe fondul lipsei de finanțare și a numărului scăzut de autorizații de construire, va cataliza piața închirierilor de imobile, iar efectul îl vom resimți în anii viitori când, în lipsa dezvoltărilor imobiliare din acest an, vom asista la o creștere semnificativă a prețurilor imobilelor rezidențiale”, este de părere interlocutoarea BizLawyer.

În același context, Ioana Negrea menționează faptul că, în acest an, Mitel & Asociații va asista o tranzacție imobiliară semificativă, pentru un proiect major în zona de nord a Capitalei, cu o valoare de peste 500 milioane de euro, proiect care se va derula pe parcursul a cel puțin trei ani.

„Încă din anii anteriori am resimțit o creștere a interesului investitorilor pentru securizarea de terenuri în scopul dezvoltării de capacități de energie regenerabilă. În acest an vom asista un client în derularea unui contract de antrepriză pentru construirea infrastructurii pentru cel mai mare parc eolian din zona Moldovei”, adaugă avocatul.O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.Totodată, echipa de Real Estate a firmei de avocatură, împreună cu alte departamente de specialitate, oferă în mod constant asistență investitorilor din piața terenurilor agricole, unul dintre clienții reprezentativi operând peste zece mii de hectare în România, o parte semnificativă fiind terenuri în arendă.

De asemenea, echipa are o vastă expertiză pe partea de permitting, în special pe autorizarea proiectelor imobiliare de retail și rezidențial.

„Anul 2022 a fost unul cu mari provocari pentru departamentul de Real Estate, fiind nevoiți să facem față în timp real la solictările clienților cu investiții în proiecte imobiliare din București pentru „salvarea” documentațiilor de urbanism, în contextul valului de anulări de PUZ-uri de sector”, susține avocatul.

Activitatea practicii de Real Estate include, în mod constant, și suportul pe care avocații axați pe această arie îl oferă Departamentului de litigii în acțiuni ce privesc drepturi reale asupra imobilelor sau conexe obținerii/anulării documetațiilor de urbanism, astfel de acțiuni fiind frecvente în derularea proiectelor imobiliare pe care le asistă Mitel & Asociații.

Echipa de Real Estate este coordonată de doi parteneri : Ioana Negrea și Sorin Mitel. Cei doi experți colaborează cu alți patru avocați cu diferite grade de senioritate.

„La acest moment suntem în echilibru - intenționăm așadar să păstrăm aceeași talie în 2023. Anul 2022 a fost marcat de o creștere a proiectelor de Real estate atât ca volum, cât și complexitate. Activitatea Departamentului de Real Estate a fost concentrată atât pe finalizarea procesului de restructurare a land-bank-ului Immofinanz AG, cât și pe proiecte noi de achiziții și dezvoltări în segmentul rezidențial, retail și agricol. De asemenea, în anul 2022 firma noastră a asistat dezvoltatorul ONE în achiziția unei importante clădiri de birouri în zona de nord a Capitalei și a început negocierile unei tranzacții imobiliare semificative pentru un proiect major în zona de nord a Capitalei”, încheie Ioana Negrea.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatoriiAscunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company asistă în vânzarea Infobest către AROBS Transilvania Software
Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA: Anul va fi dominat de investitorii strategici, deja prezenți în România sau în regiune. Fondurile se vor concentra în continuare pe tranzacții de dimensiuni mai degrabă reduse, pe investiții în start-up-uri, pe împărțirea riscului între ținte de dimensiuni mai mici. Mă aștept ca România să conteze în anii următori din ce în ce mai mult în regiune în ce privește numărul și valoarea tranzacțiilor M&A
Cum lucrează multi-premiata echipă Răzvan Dincă & Asociații în proiectele de IP dintre cele mai diverse, ce solicită adesea abilități complexe | Răzvan Dincă, Managing Partner: ”Succesul dosarelor a depins mai mult ca oricând de efortul și contribuția colegilor mei și, în aceste condiții, nivelul de performanță a activității noastre ca firmă de avocatură a continuat să crească”
RTPR asistă AROBS la achiziția Infobest România. Echipa, coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi în valoare de 2 miliarde de euro
Clifford Chance Badea a asistat aranjorii în prima emisiune de obligațiuni verzi lansată de România pe piețele externe, în valoare de 2 miliarde Euro. Mădălina Rachieru-Postolache (Partener) și Cosmin Anghel (Counsel) au coordonat echipa
Bulboacă & Asociații, alături de investitori în două tranzacții care concentrează la început de an forțe economice considerabile pentru sectoare de business strategice economic și social. Asistență în expansiunea Grupului LuxVet în România și la investiția BERD în R.Power Renewables
CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”
După un an bun, în care a fost solicitată să acorde consultanță în câteva dintre cele mai spectaculoase proiecte de pe piața locală, Bulboacă & Asociații vede un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii | ”Vom avea privilegiul să acționăm într-unul dintre cei mai interesanți ani din istoria recentă a țării, dar cu România în cea mai bună formă economică a sa. Provocări vor fi, important este să prindem vârful și acestui val”, spun avocații
Banking & Finance | Avocații NNDKP au asistat anul trecut finanțări locale de aproape un miliard de euro și s-au implicat în proiecte transfrontaliere de peste trei miliarde de euro. Echipa a continuat să lucreze pentru finanțatorii unor grupuri importante din industrie sau sectorul agricol, dar a stat alături și de clienții finanțați, companii fanion în domeniile în care operează. Valentin Voinescu (Partener): Mediul de business din România a demonstrat reziliență și numărul de proiecte nu s-a redus, ba chiar am asistat la o accelerare la sfârșitul anului trecut
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...