ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații Mitel & Asociații vor asista o tranzacție imobiliară pentru un proiect major în zona de nord a Capitalei, cu o valoare de peste 500 mil. € | Ioana Negrea, Partener: 2023 va fi un an de așezare a segmentului de office, cu un grad mare de ocupare a clădirilor existente, cu noi dezvoltări și cu un apetit crescut al investitorilor pentru achiziția de clădiri finalizate. Va fi un an bun și pentru piața de retail, aflată încă în proces de expansiune

29 Martie 2023   |   Ștefania Enache

Mitel & Asociații are în derulare trei proiecte semnificative în care asistă clienții în vânzarea unor clădiri de birouri și un parteneriat care vizează dezvoltarea unuia dintre cele mai mari proiecte mixte din nordul Capitalei

 
 
Piața imobiliară se va confrunta anul acesta cu foarte multe provocări. Ioana Negrea, Partener Mitel & Asociații, atrage atenția că atât investitorii, cât și clienții vor fi nevoiți să răpundă diverșilor factori de stres precum inflația, costul cu energia, costul finanțării și să acomodeze cererea și oferta în noul context socio-economic.„Investitorii și dezvoltatorii imobiliari care de regulă lucrau cu capital de investiții din avansuri de la clienții finali resimt deja numărul mai scăzut al cererilor noi intrate în piața imobiliară, întrucât cei mai mulți cumpărători nu se mai califică pentru creditul pe care urmăreau să îl acceseze, iar alții, speriindu-se de contextul economic, politic, social renunță pentru moment la ideea de cumpărare sau preferă să aștepte o scădere a prețurilor. În acest context, avem semnale că există o îngrijorare reală a investitorilor care se manifestă cu prudență în deciziile de noi achiziții și dezvoltări mobiliare, în special pe piața de imobile rezidențiale”, explică avocatul.


Ultimii ani au adus lecții importante pentru mediul economic, obligat să găsească soluții de adaptare rapidă la schimbările intervenite „peste noapte”. Nici industria imobiliară nu a făcut excepție.

Un exemplu îl constituie piața clădirilor de birouri, care a fost unul dintre segmentele din zona de Real Estate puternic lovit de pandemia COVID. În contextul măsurilor luate pentru limitarea îmbolnăvirilor, a scăzut simțitor gradul de ocupare, dar și valoarea chiriilor pentru clădirile de birouri.

În ciuda acestor neajunsuri, investitorii au avut capacitatea de a se adapta. Astfel, unele spații de birouri au fost reconvertite în work-hub-uri sau spații rezidențiale, altele au intrat în insolvență. „Însă cele mai mari mișcări au venit din partea investitorilor potenți financiari care au speculat și au investit în achiziția, la prețuri reduse, de imobile de birouri finalizate sau în curs de execuție, aflate în dificultate. Ne găsim în acest an într-o nouă configurație a zonei de office, într-o piață în care suprafețele închiriabile sunt concentrate în portofoliile unui grup restrâns de investitori care vor revigora piața în mod vizibil. Putem spune că anul 2023 va fi unul de așezare a segmentului de office, cu un grad mare de ocupare a clădirilor existente, cu noi dezvoltări, dar și cu un apetit crescut al investitorilor pentru achiziția de clădiri finalizate”, subliniază Ioana Negrea.




Pe fondul acestor schimbări, echipa Mitel & Asociații a fost implicată în proiecte importante. Anul trecut, de exemplu, a acordat asistență juridică pentru achiziția de clădiri de birouri de către investitori, precum și pentru închirierea de spații de birouri în vederea relocării activitătii clienților firmei de avocatură. „Anul acesta avem deja în derulare trei proiecte semnificative în care vom asista clienții în procesul de vânzare de clădiri de birouri precum și un parteneriat care vizează dezvoltarea unuia dintre cele mai mari proiecte mobiliare mixte din nordul Bucureștiului care va avea o componentă semnificativă de clădiri de birouri”, precizează Partenerul Mitel & Asociații.

În zona de retail, ritmul de expansiune nu a scăzut. Ioana Negrea amintește faptul că numărul de proiecte ale clientului pe care firma de avocatură îl asistă în mod tradițional pe acest segment este cel targetat și similar cu anii precedenti. „Pe segmentul de retail, am observat o creștere a apetitului pentru închirierea de locații în procesul de expansiune, în detrimentul investițiilor în terenuri și dezvoltării locațiilor în proprietate. Anul 2023 se anunță la fel de bun pentru piața de retail, care este încă în proces de expansiune, cu un accent deosebit pe dezvoltarea unor noi hub-uri logistice”, completează avocatul.

Provocări majore pentru segmentul rezidențial

Pentru investitorii și dezvoltatorii din segmentul rezidențial, anul 2023 va fi unul foarte provocator. Astfel, cei mai mulți dintre dezvoltatori vor reveni la creditarea indirectă a clienților finali, oferind ca modalitate de plată variante diverse de rate la dezvoltator fără dobândă, clienții având posibilitatea să achiziționeze imobile fără costuri suplimentare.

„În lipsa finanțărilor bancare și a numărului mai scăzut de tranzacții imobiliare, va fi loc de oportunități de achiziție de terenuri pentru proiecte viitoare, la prețuri sub piață, pentru cei care dispun de lichidități. Lipsa dezvoltărilor imobiliare de anvergură în acest an, mai ales la nivelul Bucureștiului, pe fondul lipsei de finanțare și a numărului scăzut de autorizații de construire, va cataliza piața închirierilor de imobile, iar efectul îl vom resimți în anii viitori când, în lipsa dezvoltărilor imobiliare din acest an, vom asista la o creștere semnificativă a prețurilor imobilelor rezidențiale”, este de părere interlocutoarea BizLawyer.

În același context, Ioana Negrea menționează faptul că, în acest an, Mitel & Asociații va asista o tranzacție imobiliară semificativă, pentru un proiect major în zona de nord a Capitalei, cu o valoare de peste 500 milioane de euro, proiect care se va derula pe parcursul a cel puțin trei ani.

„Încă din anii anteriori am resimțit o creștere a interesului investitorilor pentru securizarea de terenuri în scopul dezvoltării de capacități de energie regenerabilă. În acest an vom asista un client în derularea unui contract de antrepriză pentru construirea infrastructurii pentru cel mai mare parc eolian din zona Moldovei”, adaugă avocatul.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



Totodată, echipa de Real Estate a firmei de avocatură, împreună cu alte departamente de specialitate, oferă în mod constant asistență investitorilor din piața terenurilor agricole, unul dintre clienții reprezentativi operând peste zece mii de hectare în România, o parte semnificativă fiind terenuri în arendă.

De asemenea, echipa are o vastă expertiză pe partea de permitting, în special pe autorizarea proiectelor imobiliare de retail și rezidențial.

„Anul 2022 a fost unul cu mari provocari pentru departamentul de Real Estate, fiind nevoiți să facem față în timp real la solictările clienților cu investiții în proiecte imobiliare din București pentru „salvarea” documentațiilor de urbanism, în contextul valului de anulări de PUZ-uri de sector”, susține avocatul.

Activitatea practicii de Real Estate include, în mod constant, și suportul pe care avocații axați pe această arie îl oferă Departamentului de litigii în acțiuni ce privesc drepturi reale asupra imobilelor sau conexe obținerii/anulării documetațiilor de urbanism, astfel de acțiuni fiind frecvente în derularea proiectelor imobiliare pe care le asistă Mitel & Asociații.

Echipa de Real Estate este coordonată de doi parteneri : Ioana Negrea și Sorin Mitel. Cei doi experți colaborează cu alți patru avocați cu diferite grade de senioritate.

„La acest moment suntem în echilibru - intenționăm așadar să păstrăm aceeași talie în 2023. Anul 2022 a fost marcat de o creștere a proiectelor de Real estate atât ca volum, cât și complexitate. Activitatea Departamentului de Real Estate a fost concentrată atât pe finalizarea procesului de restructurare a land-bank-ului Immofinanz AG, cât și pe proiecte noi de achiziții și dezvoltări în segmentul rezidențial, retail și agricol. De asemenea, în anul 2022 firma noastră a asistat dezvoltatorul ONE în achiziția unei importante clădiri de birouri în zona de nord a Capitalei și a început negocierile unei tranzacții imobiliare semificative pentru un proiect major în zona de nord a Capitalei”, încheie Ioana Negrea.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii



Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...