ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București. Azi, Andreea Goga (locul 6): Am venit aici cu gândul ca, pe viitor, să merg spre magistratură, dar decizia nu este ireversibilă. În ultimul timp am realizat că sunt fascinată de avocatură, iar un stagiu de practică la o casă de avocați probabil mă va ajuta să iau o decizie

16 Iunie 2021   |   Ștefania Enache

Până acum, Andreea nu a avut ocazia să parcurgă niciun stagiu de practică în cadrul unei firme de avocatură, dar o astfel de pregătire face parte din planurile sale imediate de dezvoltare.

 
 
Continuăm seria articolelor care îi are în prim-plan pe tinerii care au reușit performanța de a intra printre primii la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București. Astăzi vă prezentăm experiența Andreei Goga, cea care a reușit ca, la examenul de admitere, să obțină 88 de puncte, rezultat ce a clasat-o pe locul 6 în lista studenților admiși în anul ei. Succesul a bucurat-o, dar în același timp a responsabilizat-o, obligând-o să țină ștacheta tot mai sus. 

Andreea Goga provine dintr-o familie cu mulți practicieni și specialiști în Drept. Faptul că a crescut într-un astfel de mediu a impulsionat-o să se gândească serios la dezvoltarea unui drum profesional în lumea juridică. 

 
„Am optat pentru Facultatea de Drept, deoarece am fost înconjurată de mică, în familie, de practicieni și specialiști ai dreptului, iar lumea juridică mi se părea fascinantă, mai ales datorită faptului că îmbină două lucruri care, personal, mi se par fundamentale în dezvoltarea oricărui om: logica și comunicarea”, povestește Andreea. 
 
Cu toate acestea, nu s-a pregătit pentru admiterea la Drept din primii ani de liceu. Abia în clasa a XII-a s-a apucat serios de muncă, până atunci fiind în căutarea traseului care să se muleze pe structura ei. Anii de liceu au ajutat-o să-și descopere pasiunea pentru istorie, iar această pasiune s-a transformat în performanță, astfel că Andreea a obținut de două ori locul I la etapa națională a Olimpiadei de Istorie.
Atunci când a fost să treacă în noua etapă din viața sa a făcut două alegeri: Facultatea de Drept și cea de Istorie. Între timp, a conștientizat faptul că își dorește să aprofundeze cunoștințele în domeniul juridic și să urmeze o carieră în acest domeniu. Pentru a putea face performanță a decis să renunțe la Facultatea de Istorie.
 
„Am fost admisă a șasea la Facultatea de Drept, cu 88 de puncte, lucru care mi-a demonstrat, la acel moment, că eforturile susținute, dublate de perseverență au finalitatea dorită întotdeauna. Acest punctaj a fost o confirmare, în special, a faptului că modul în care am reușit să îmi organizez timpul și activitățile a fost unul eficient, însă nu pot spune că ar mai conta în prezent atât de mult. În cadrul colectivului universitar, am cunoscut oameni ambițioși, care lucrează la fel de mult sau poate mai mult să își îndeplinească visul, dar fără a resimți competitivitatea, ci doar aspectul că putem să creștem și să ne dezvoltăm atât de frumos învățând unii de la alții, încât nu ar trebui să rămânem blocați în punctajele de admitere sau mediile obținute, pentru că Facultatea de Drept înseamnă mult mai mult decât niște note, condiționate desigur de împrejurări de fapt concrete, precum emoțiile distructive uneori”, susține tânăra studentă.
 
Andreea a terminat Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova. Vorbește cu drag de acei ani, deoarece a avut ocazia să lege prietenii cu oameni atât de diverși și frumoși, să facă voluntariat și să participe la olimpiade. „Profesorii și-au pus amprenta asupra dezvoltării mele și întotdeauna am apreciat deschiderea lor către proiecte, dar și faptul că ne încurajau să facem ce ne place. Eu, spre exemplu, fiind olimpică la istorie, mă puteam duce toată ziua la bibliotecă în aproprierea etapei naționale și să mă pregătesc cu doamna profesoară fără să mi se pună absențe la celelalte materii. Nu exista o ierarhizare a materiilor, ci un respect pentru afinitățile elevului spre o anumită disciplină”, își amintește tânăra.
 

Pregătirea temeinică este foarte importantă
 
Odată admisă la facultate, Andreea a intrat în lumea studențească, făcând eforturi pentru a se integra în noua etapă din viața sa.
 
Recunoaște faptul că lucrurile nu s-a întâmplat așa cum și le-a imaginat ea. „Dar asta din cauza situației pandemice actuale, care a impus, de peste un an de zile, un alt mod de viață prin diversele restricții aplicate. Cel puțin pe plan educațional, am apreciat întotdeauna efortul depus de întregul corp didactic pentru a ne face să simțim cât mai aproape de realitate adevăratul spirit academic. Trecerea de la liceu la facultate a fost una dificilă la început, însă nu neapărat pe plan academic, ci în special, venind din alt oraș în capitală, am fost luată prin suprindere de implicațiile unei vieți departe (deși nu foarte departe) de casă”, susține studenta.
 
Prima sesiune i-a evidențiat foarte clar rigorile instituției de învățământ pentru care a optat, oferindu-i o lecție majoră și anume aceea a importanței conservării energiei și a stării psihice. „Îmi amintesc și acum cât de lipsită de concentrare ajunsesem înaintea ultimului examen. Cât despre notele cu care am încheiat prima sesiune, îmi amintesc că am avut trei note de 9, dar au contat foarte mult și punctele suplimentare obținute la seminare, ceea ce este un argument în favoarea pregătirii din timp a studentului, pe tot parcursul semestrului. Celelalte sesiuni mi-au demonstrat până acum că mereu se poate mai greu, mai complex și că se așteaptă de la noi un nivel din ce în ce mai ridicat de pregătire”, menționează tânăra.
 
Andreea este de părere că oricine ar dori să devină student al Facultății de Drept ar trebui să se pregătească temeinic pentru examenul de admitere, fiindcă nu este unul ușor. „În același timp, l-aș sfătui să nu neglijeze nici examenul de Bacalaureat, pentru că niciodată nu se știe în ce domeniu vom ajunge să profesăm. Nu este obligatoriu ca o profesie la care visăm încă din clasa a IX-a să ne și placă în realitate, iar lumea ar trebui să înțeleagă că o decizie făcută la 18 ani privind viitorul nostru nu este una definitivă și obligatorie, opțiunile se pot schimba și asta este perfect normal. De aceea, dacă veți fi admiși la Drept, dar poate veți realiza că nu acesta este domeniul vostru de interes, trebuie să știți că la multe facultăți bune din țară se intră pe baza mediei de la Bacalaureat, medie care se cere și pentru admiterea în străinătate”, mai spune studenta. 
 

Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

 

Din experiența de student

 
Până acum, Andreea nu a avut ocazia să parcurgă niciun stagiu de practică în cadrul unei firme de avocatură, dar o astfel de pregătire face parte din planurile sale imediate de dezvoltare. A făcut totuși practică în cadrul unei instituții publice și speră să poată să experimenteze cât mai mult înainte de a lua o decizie asupra profesiei pe care o va urma.
 
„După licență va urma cel mai probabil examenul de admitere într-o profesie, iar în privința unui Master nu m-am hotărât încă, deși mă atrage foarte mult ramura Dreptului public, în special Dreptul constituțional și Dreptul administrativ, deci nu exclud o specializare în unul din aceste domenii, dar pe de altă parte, sunt deschisă să cunosc informațiile de baza din cât mai diverse ramuri și materii înainte de a lua o astfel de decizie. Am venit la Facultatea de Drept cu gândul ca, pe viitor, să merg spre magistratură, însă așa cum spuneam mai sus, niciodată nu există o decizie ireversibilă, realizând din ce în ce mai mult în ultimul timp că sunt fascinată de avocatură, iar un stagiu de practică la o casă de avocatură probabil că mă va ajuta enorm în luarea unei decizii”, arată tânăra.
 
De-a lungul celor doi ani de facultate parcurși, Andreea susține că a descoperit foarte mulți profesori pe care îi vede drept modele de urmat, datorită deschiderii lor, a modului în care au ales să nu se raporteze strict la cursurile universitare, ci să-i îndrume pe studenți să citească cât mai mult, să-și dezvolte propriile opinii. Acești profesori reușesc să-i cucerească pe tineri și datorită felului în care au înțeles mereu că este mult mai important să se asigure că studenții au acumulat informațiile de bază decât să aprofundeze materia în detalii care se uită foarte ușor. 
 
„M-a fascinat cursul de Instituții politice, pentru că am înțeles câte puține știam până la el despre aspecte fundamentale ale funcționării statului și a instituțiilor sale, pentru că mi s-a părut atât de conectat cu societatea în care trăim și cu o primă înțelegere de bază a ei. În mediul online, numărul studenților prezenți la cursuri a crescut considerabil la toate materiile, dar printre profesorii care au cel mai mare număr de studenți prezenți cred că se numără dl Rizoiu, dl Baias, dl Dima și dl Deaconu, ca o enumerare pur exemplificativă, dar nu și exhaustivă.”, precizează Andreea.
 
În ceea ce privește programa de învățământ, studenta este de părere că singura schimbare necesară este aprofundarea anumitor materii pe o perioadă mai lungă de timp decât un semestru și transformarea anumitor discipline, la ora actuală obligatorii, în facultative.
 
„Nu pot să spun că nu mi-ar plăcea un sistem ca în străinătate, cu câteva materii esențiale obligatorii (3-4), iar restul transformate în pachete opționale la alegerea studentului încă din primii ani, nu doar în anul IV. Ca plusuri ale facultății pe care o urmez aș puncta profesionalismul, pregătirea tuturor cadrelor didactice, modul interactiv de a-și ține cursurile și seminarele, aplicarea teoriei prin spețe și deschiderea spre o relație cât mai apropiată cu studenții, lucru care se reflectă în faptul că mereu sunt luate în considerare pozițiile reprezentanților noștri. Ca minusuri, aș putea spune doar că anumite materii sunt multe prea abundente în informații pentru a fi studiate doar într-un singur semestru, ceea ce de multe ori se reflectă negativ asupra psihicului studenților”, susține tânăra.
 
Andreea nu consideră că viața de student este grea, deoarece fiecare are posibilitatea de a și-o construi așa cum și-o imaginează, găsind echilibrul de care are nevoie între studiu și relaxare. Totuși,  este solicitantă din punct de vedere intelectual.
 
„Cred că am reușit să ne adaptăm destul de repede la noua situație datorită promptitudinii și adaptabilității la nou a întregului colectiv. Cel mai mare dezavatanj este lipsa interacțiunii atât cu colegii, cât și cu profesorii, mai ales într-un domeniu unde consider că o comunicare eficientă este fundamentală.Cred că pe toți această pandemie ne-a învățat puterea digitalizării și efectele ei benefice asupra timpului. Poate am găsit acele momente de care aveam nevoie pentru a ne descoperi pe noi”, concluzionează Andreea. 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 57 / 126
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS, alături de M Core în achiziția de 219 milioane EUR a 25 de parcuri de retail în România, tranzacție ce marchează intrarea pe piața locală a grupului paneuropean | Horea Popescu (Managing Partner): ”Este una dintre cele mai mari tranzacții din ultimii ani pentru această clasă de active”. Roxana Frățilă (Partener): ”Suntem încrezători că vom mai vedea tranzacții similare și în viitorul apropiat”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
Trei firme locale de avocați, nominalizate în Chambers FinTech – 2024. Cine sunt cei doi avocați români recunoscuți de ghidul juridic internațional și cum sunt văzuți de clienți
Cătălin Frâncu preia filiala locală a grupului german KAEFER. Avocații KPMG Legal, în tranzacție
În domeniul achizițiilor publice sunt încă multe proceduri care suferă la capitolul transparență, iar legislația ar trebui să prevadă sancțiuni nu doar pentru contestatorii pierzători, ci și pentru autoritățile contractante atunci când își încalcă obligațiile legale, spun avocații NNDKP, care au o practică redutabilă în acest domeniu. Echipa a fost solicitată în multe proiecte finanțate prin PNRR și din domenii considerate cheie la nivelul Uniunii Europene și este implicată în numeroase proiecte strategice pentru România
Client Choice by Lexology – 2024 | Alina Tugearu, partener ZRVP, intră în topul preferințelor clienților pentru practica de Arbitration & ADR: ”Premiul confirmă munca depusă de echipa noastră de arbitraj în ultimii ani și, mai ales, dedicarea oferită clienților”. Anul acesta doar doi avocați români au fost aleși exclusiv de către clienții in-house lawyers, într-o procedură ce nu poate fi influențată
Sectorul Healthcare, Pharma & Life Sciences este extrem de activ, iar problematicile sunt într-o evoluție permanentă, atât intern, la nivelul companiilor și produselor pe care le dezvoltă, cât și extern, venite din partea autorităților de reglementare, spun avocații biroului local DLA Piper, firmă cu o practică puternică și un portofoliu vast de proiecte. De vorbă cu partenerele Alina Lăcătuș și Livia Zamfiropol despre provocările perioadei, modul în care lucrează echipa și proiectele sofisticate în care sunt implicați avocații
Schoenherr, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: CMS is looking for a Senior Associate for the Corporate and M&A Practice Group
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Real Estate and Construction Lawyer
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru departamentul Litigii (5-7 ani experiență)
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale investiționale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj UNCITRAL și CIRDI | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate, pentru 4 ani, cu cel mult 6 firme pentru fiecare lot. Termen strâns pentru depunerea ofertelor
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...