ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București. Azi, Andreea Goga (locul 6): Am venit aici cu gândul ca, pe viitor, să merg spre magistratură, dar decizia nu este ireversibilă. În ultimul timp am realizat că sunt fascinată de avocatură, iar un stagiu de practică la o casă de avocați probabil mă va ajuta să iau o decizie

16 Iunie 2021   |   Ștefania Enache

Până acum, Andreea nu a avut ocazia să parcurgă niciun stagiu de practică în cadrul unei firme de avocatură, dar o astfel de pregătire face parte din planurile sale imediate de dezvoltare.

 
 
Continuăm seria articolelor care îi are în prim-plan pe tinerii care au reușit performanța de a intra printre primii la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București. Astăzi vă prezentăm experiența Andreei Goga, cea care a reușit ca, la examenul de admitere, să obțină 88 de puncte, rezultat ce a clasat-o pe locul 6 în lista studenților admiși în anul ei. Succesul a bucurat-o, dar în același timp a responsabilizat-o, obligând-o să țină ștacheta tot mai sus. 

Andreea Goga provine dintr-o familie cu mulți practicieni și specialiști în Drept. Faptul că a crescut într-un astfel de mediu a impulsionat-o să se gândească serios la dezvoltarea unui drum profesional în lumea juridică. 

 
„Am optat pentru Facultatea de Drept, deoarece am fost înconjurată de mică, în familie, de practicieni și specialiști ai dreptului, iar lumea juridică mi se părea fascinantă, mai ales datorită faptului că îmbină două lucruri care, personal, mi se par fundamentale în dezvoltarea oricărui om: logica și comunicarea”, povestește Andreea. 
 
Cu toate acestea, nu s-a pregătit pentru admiterea la Drept din primii ani de liceu. Abia în clasa a XII-a s-a apucat serios de muncă, până atunci fiind în căutarea traseului care să se muleze pe structura ei. Anii de liceu au ajutat-o să-și descopere pasiunea pentru istorie, iar această pasiune s-a transformat în performanță, astfel că Andreea a obținut de două ori locul I la etapa națională a Olimpiadei de Istorie.
Atunci când a fost să treacă în noua etapă din viața sa a făcut două alegeri: Facultatea de Drept și cea de Istorie. Între timp, a conștientizat faptul că își dorește să aprofundeze cunoștințele în domeniul juridic și să urmeze o carieră în acest domeniu. Pentru a putea face performanță a decis să renunțe la Facultatea de Istorie.
 
„Am fost admisă a șasea la Facultatea de Drept, cu 88 de puncte, lucru care mi-a demonstrat, la acel moment, că eforturile susținute, dublate de perseverență au finalitatea dorită întotdeauna. Acest punctaj a fost o confirmare, în special, a faptului că modul în care am reușit să îmi organizez timpul și activitățile a fost unul eficient, însă nu pot spune că ar mai conta în prezent atât de mult. În cadrul colectivului universitar, am cunoscut oameni ambițioși, care lucrează la fel de mult sau poate mai mult să își îndeplinească visul, dar fără a resimți competitivitatea, ci doar aspectul că putem să creștem și să ne dezvoltăm atât de frumos învățând unii de la alții, încât nu ar trebui să rămânem blocați în punctajele de admitere sau mediile obținute, pentru că Facultatea de Drept înseamnă mult mai mult decât niște note, condiționate desigur de împrejurări de fapt concrete, precum emoțiile distructive uneori”, susține tânăra studentă.
 
Andreea a terminat Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova. Vorbește cu drag de acei ani, deoarece a avut ocazia să lege prietenii cu oameni atât de diverși și frumoși, să facă voluntariat și să participe la olimpiade. „Profesorii și-au pus amprenta asupra dezvoltării mele și întotdeauna am apreciat deschiderea lor către proiecte, dar și faptul că ne încurajau să facem ce ne place. Eu, spre exemplu, fiind olimpică la istorie, mă puteam duce toată ziua la bibliotecă în aproprierea etapei naționale și să mă pregătesc cu doamna profesoară fără să mi se pună absențe la celelalte materii. Nu exista o ierarhizare a materiilor, ci un respect pentru afinitățile elevului spre o anumită disciplină”, își amintește tânăra.
 

Pregătirea temeinică este foarte importantă
 
Odată admisă la facultate, Andreea a intrat în lumea studențească, făcând eforturi pentru a se integra în noua etapă din viața sa.
 
Recunoaște faptul că lucrurile nu s-a întâmplat așa cum și le-a imaginat ea. „Dar asta din cauza situației pandemice actuale, care a impus, de peste un an de zile, un alt mod de viață prin diversele restricții aplicate. Cel puțin pe plan educațional, am apreciat întotdeauna efortul depus de întregul corp didactic pentru a ne face să simțim cât mai aproape de realitate adevăratul spirit academic. Trecerea de la liceu la facultate a fost una dificilă la început, însă nu neapărat pe plan academic, ci în special, venind din alt oraș în capitală, am fost luată prin suprindere de implicațiile unei vieți departe (deși nu foarte departe) de casă”, susține studenta.
 
Prima sesiune i-a evidențiat foarte clar rigorile instituției de învățământ pentru care a optat, oferindu-i o lecție majoră și anume aceea a importanței conservării energiei și a stării psihice. „Îmi amintesc și acum cât de lipsită de concentrare ajunsesem înaintea ultimului examen. Cât despre notele cu care am încheiat prima sesiune, îmi amintesc că am avut trei note de 9, dar au contat foarte mult și punctele suplimentare obținute la seminare, ceea ce este un argument în favoarea pregătirii din timp a studentului, pe tot parcursul semestrului. Celelalte sesiuni mi-au demonstrat până acum că mereu se poate mai greu, mai complex și că se așteaptă de la noi un nivel din ce în ce mai ridicat de pregătire”, menționează tânăra.
 
Andreea este de părere că oricine ar dori să devină student al Facultății de Drept ar trebui să se pregătească temeinic pentru examenul de admitere, fiindcă nu este unul ușor. „În același timp, l-aș sfătui să nu neglijeze nici examenul de Bacalaureat, pentru că niciodată nu se știe în ce domeniu vom ajunge să profesăm. Nu este obligatoriu ca o profesie la care visăm încă din clasa a IX-a să ne și placă în realitate, iar lumea ar trebui să înțeleagă că o decizie făcută la 18 ani privind viitorul nostru nu este una definitivă și obligatorie, opțiunile se pot schimba și asta este perfect normal. De aceea, dacă veți fi admiși la Drept, dar poate veți realiza că nu acesta este domeniul vostru de interes, trebuie să știți că la multe facultăți bune din țară se intră pe baza mediei de la Bacalaureat, medie care se cere și pentru admiterea în străinătate”, mai spune studenta. 
 

Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

 

Din experiența de student

 
Până acum, Andreea nu a avut ocazia să parcurgă niciun stagiu de practică în cadrul unei firme de avocatură, dar o astfel de pregătire face parte din planurile sale imediate de dezvoltare. A făcut totuși practică în cadrul unei instituții publice și speră să poată să experimenteze cât mai mult înainte de a lua o decizie asupra profesiei pe care o va urma.
 
„După licență va urma cel mai probabil examenul de admitere într-o profesie, iar în privința unui Master nu m-am hotărât încă, deși mă atrage foarte mult ramura Dreptului public, în special Dreptul constituțional și Dreptul administrativ, deci nu exclud o specializare în unul din aceste domenii, dar pe de altă parte, sunt deschisă să cunosc informațiile de baza din cât mai diverse ramuri și materii înainte de a lua o astfel de decizie. Am venit la Facultatea de Drept cu gândul ca, pe viitor, să merg spre magistratură, însă așa cum spuneam mai sus, niciodată nu există o decizie ireversibilă, realizând din ce în ce mai mult în ultimul timp că sunt fascinată de avocatură, iar un stagiu de practică la o casă de avocatură probabil că mă va ajuta enorm în luarea unei decizii”, arată tânăra.
 
De-a lungul celor doi ani de facultate parcurși, Andreea susține că a descoperit foarte mulți profesori pe care îi vede drept modele de urmat, datorită deschiderii lor, a modului în care au ales să nu se raporteze strict la cursurile universitare, ci să-i îndrume pe studenți să citească cât mai mult, să-și dezvolte propriile opinii. Acești profesori reușesc să-i cucerească pe tineri și datorită felului în care au înțeles mereu că este mult mai important să se asigure că studenții au acumulat informațiile de bază decât să aprofundeze materia în detalii care se uită foarte ușor. 
 
„M-a fascinat cursul de Instituții politice, pentru că am înțeles câte puține știam până la el despre aspecte fundamentale ale funcționării statului și a instituțiilor sale, pentru că mi s-a părut atât de conectat cu societatea în care trăim și cu o primă înțelegere de bază a ei. În mediul online, numărul studenților prezenți la cursuri a crescut considerabil la toate materiile, dar printre profesorii care au cel mai mare număr de studenți prezenți cred că se numără dl Rizoiu, dl Baias, dl Dima și dl Deaconu, ca o enumerare pur exemplificativă, dar nu și exhaustivă.”, precizează Andreea.
 
În ceea ce privește programa de învățământ, studenta este de părere că singura schimbare necesară este aprofundarea anumitor materii pe o perioadă mai lungă de timp decât un semestru și transformarea anumitor discipline, la ora actuală obligatorii, în facultative.
 
„Nu pot să spun că nu mi-ar plăcea un sistem ca în străinătate, cu câteva materii esențiale obligatorii (3-4), iar restul transformate în pachete opționale la alegerea studentului încă din primii ani, nu doar în anul IV. Ca plusuri ale facultății pe care o urmez aș puncta profesionalismul, pregătirea tuturor cadrelor didactice, modul interactiv de a-și ține cursurile și seminarele, aplicarea teoriei prin spețe și deschiderea spre o relație cât mai apropiată cu studenții, lucru care se reflectă în faptul că mereu sunt luate în considerare pozițiile reprezentanților noștri. Ca minusuri, aș putea spune doar că anumite materii sunt multe prea abundente în informații pentru a fi studiate doar într-un singur semestru, ceea ce de multe ori se reflectă negativ asupra psihicului studenților”, susține tânăra.
 
Andreea nu consideră că viața de student este grea, deoarece fiecare are posibilitatea de a și-o construi așa cum și-o imaginează, găsind echilibrul de care are nevoie între studiu și relaxare. Totuși,  este solicitantă din punct de vedere intelectual.
 
„Cred că am reușit să ne adaptăm destul de repede la noua situație datorită promptitudinii și adaptabilității la nou a întregului colectiv. Cel mai mare dezavatanj este lipsa interacțiunii atât cu colegii, cât și cu profesorii, mai ales într-un domeniu unde consider că o comunicare eficientă este fundamentală.Cred că pe toți această pandemie ne-a învățat puterea digitalizării și efectele ei benefice asupra timpului. Poate am găsit acele momente de care aveam nevoie pentru a ne descoperi pe noi”, concluzionează Andreea. 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 20 / 392
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: GNP Guia Naghi & Partners recrutează tineri avocați | Consultanță
Radu și Asociații SPRL devine Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAŢII is looking for ambitious graduates to join the firm’s consultancy and litigation practices
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII is recruiting aspiring lawyers admitted to the Bar in the 2021 session
GDPR, după primii 3 ani | Avocații NNDKP spun că operatorii economici alocă mai multe resurse, inclusiv financiare și de personal, pentru respectarea regulilor de protecția datelor. Solicitările cele mai dificile, dar în același timp și cele mai frumoase, sunt cele care vin cu noi situații de fapt, la care autorii Regulamentului nici nu s-au gândit probabil
LegiTeam: Voicu & Filipescu is currently looking for junior lawyers
Ce trebuie să știe absolvenții care vor să prindă un loc în echipa Popescu & Asociații, firmă prețuită de clienți și premiată de directoarele internaționale | Mulți dintre stagiarii din trecut sunt avocații de bază de astăzi, au mini-echipe pe care le coordonează și lucrează în mandate de rezonanță. Octavian Popescu, Partener: Suntem bucuroși să putem împărtăși cu viitorii profesioniști principiile și mai ales realitățile care stau la baza succesului în avocatură, că avem oportunitatea de a deveni mentori și de a-i inspira să fie cei mai buni
Activitatea de M&A din ECE a crescut cu 50% în volum și cu 54% în valoare în S1 – 2021, față de aceeași perioadă a anului trecut | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: Încrederea și apetitul investițional sunt menținute la cote ridicate. În România, mizăm în continuare pe sectoarele care au fost motoare de creștere în ultima perioadă. Rodica Manea, Partener: Investitorii includ criteriile ESG în strategiile lor de M&A și due diligence
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
LegiTeam: Radu și Asociații SPRL is recruiting junior lawyers for the consultancy practice
Avocații NNDKP spun că tranzacțiile locale sindicalizate vor crește atât ca număr, cât și ca dimensiune, marcând în mod lent, dar sigur, apariția unei veritabile piețe locale de împrumuturi de acest tip. Valentin Voinescu, Partner: Suntem doar la începutul acestui trend al finanțărilor sindicalizate pentru proiecte ESG, pe care îl vedem urcând substanțial în următorii 5 ani. Vorbim de o reală separare a clienților băncilor în clienți cu rating ridicat în ESG și restul, aspect care ne așteptăm să aibă consecințe formidabile
Cele mai sensibile aspecte din mandatele avocaților specializați în protecția datelor cu caracter personal de la Guia Naghi & Partners au fost legate de incidentele de securitate. Bianca Naghi, Partener: Proiectele transfrontaliere care au avut în vedere conformitatea cu legislația privind protecția datelor în multiple State Membre, dar și proiectele unor companii care au dorit identificarea cerințelor legale aplicabile unor produse digitale extrem de inovatoare, au fost cele mai complicate
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...