ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Agra Asigurări: 900.000 de hectare asigurate în 2021; un milion de hectare, estimare pentru 2022

21 Octombrie 2021   |   Agerpres

Pentru anul 2022 compania estimează să ajungă la o suprafaţă asigurată de circa un milion de hectare.

 
 
Compania Agra Asigurări, singura societate din România dedicată exclusiv asigurărilor agricole, a asigurat în 2021 peste 900.000 de hectare, numărul de avizări de daune fiind dublu comparativ cu anul 2020, în timp ce numărul poliţelor de asigurare emise a crescut cu circa 20-30%, informează un comunicat al companiei.
 
Pentru anul 2022 compania estimează să ajungă la o suprafaţă asigurată de circa un milion de hectare.
 
La nivel naţional, în 2021, compania a asigurat 900.000 ha, printr-un portofoliu de 4 produse, respectiv Agrar Basis, Agrar Basis pentru viţă de vie, Sfeclă de Zahăr Universal şi Index de Secetă.
 
"În 2021, numărul avizărilor de daună la poliţele de asigurare emise de Agra Asigurări s-a dublat faţă de 2020. Aproximativ 40% dintre aceste daune au fost pentru riscul de grindină, diferenţa fiind reprezentată de alte riscuri asigurate, precum furtună şi îngheţ, dar şi de riscurile din pachetul de reînsămânţare. Alte 90 de avizări au fost înregistrate pentru Suplimentul Index de secetă, unde au fost despăgubite în mod special zilele de caniculă la culturile de porumb şi floarea soarelui, culturi afectate profund de zilele de caniculă, dar şi de deficitul de precipitaţii de la finalul perioadei de vegetaţie", subliniază reprezentanţii companiei.
 
Provocarea anului este reprezentată de daunele multiple ale culturilor de cereale, respectiv grâu şi orz, cauzate de furtunile puternice de la sfârşitul lunii mai. Aceste culturi au fost puse la pământ în stadii diferite de vegetaţie, fapt ce a dus la distrugerea plantelor şi pierderea de producţie. La fel ca în anii precedenţi, furtunile au afectat şi culturile de primăvară, cele de porumb şi floarea-soarelui, iar în aceeaşi măsură, şi loturile semincere. Acestea au fost doborâte cu uşurinţă de vânturile puternice şi chiar de grindină, în anumite regiuni geografice.
 
Potrivit sursei citate, efectele imprevizibile generate de schimbările climatice s-au resimţit la nivelul întregii ţări, însă regiunile din sud-estul României s-au confruntat cu cele mai numeroase daune în anul agricol 2021.
 
Cele mai afectate judeţe din portofoliul Agra Asigurări au fost Dolj şi Constanţa, clasamentul fiind completat de Giurgiu şi Ialomiţa. Un număr semnificativ de daune s-au avizat şi în judeţele Galaţi şi Tulcea, fiind afectate atât culturile de toamnă, cât şi culturile de primăvară, arată Agra Asigurări.
 
"Conform datelor din portofoliul nostru, sezonul de vară a fost unul foarte dificil pentru fermierii români. În luna iunie am înregistrat cele mai multe avizări de daune, atât pentru riscurile furtună şi ploaie torenţială, cât şi pentru grindină, fiind urmate de luna iulie şi august. De asemenea, la Suplimentul index de secetă am înregistrat perioade lungi de caniculă şi secetă la final de vegetaţie, cea mai afectată fiind cultura de porumb, cu o daunalitate de 264%", a declarat Iulia Parapianu, director adjunct Agra Asigurări România.
 
Dolj este judeţul cu cea mai mare daunalitate, întrucât aici s-a înregistrat şi cea mai mare daună avizată de un fermier, pe o suprafaţă de 1.200 de hectare din 3.000 de hectare asigurate în total, unde o celulă de grindină a distrus în proporţie de 100% mai multe tipuri de culturi, precum orz, rapiţă şi grâu de toamnă. La alt fermier, grindina a afectat două treimi din suprafaţa asigurată, în special cultura de năut, în proporţie de 60%, dar şi cea de floarea-soarelui, care a suferit o daună totală.
 
În ceea ce priveşte intensitatea daunelor, Doljul este urmat de Constanţa, unde pagubele de anul acesta au fost mai timpurii. Aici au fost înregistrate avizări de daune produse de riscul de îngheţ încă din luna februarie, dar şi multe daune succesive produse de furtună în lunile de sfârşit de primăvară şi începutul verii.
 
La momentul actual, daunele au fost finalizate în proporţie de 98%, iar evaluatorii Agra Asigurari au început deja evaluarea daunelor pentru anul agricol 2021-2022, daune produse de riscul de secetă în faza de răsărire la cultura de rapiţă.
 
"Ne propunem ca în următorul sezon agricol să asigurăm 1.000.000 de ha, continuându-ne misiunea de a fi alături de fermierii români, prin servicii digitalizate şi suport în momentele de cumpănă din activitatea agricolă. Schimbările climatice afectează sectorul agricol la nivel naţional, iar ultimul an a fost unul revelator din acest punct de vedere. De la seceta masivă din anul 2020, până la ploi şi furtuni intense cu grindină, agricultorii români s-au confruntat cu fenomene climatice tot mai imprevizibile, ce şi-au lăsat profund amprenta asupra muncii lor şi implicit asupra culturilor esenţiale prin care asigură hrana populaţiei şi stabilitatea sectorului agro. Ne dorim ca, împreună cu fermierii, să creăm produse adecvate nevoilor lor aflate în continuă evoluţie şi să-i ajutăm în a lua cele mai bune decizii atât pentru business, cât şi pentru protejarea mediului înconjurător", a declarat Horia-Adrian Lupu, director general Agra Asigurări România.
 
Societatea de asigurări agricole Oesterreichische Hagelversicherung a fost înfiinţată în anul 1947 în Austria la iniţiativa fermierilor de către companiile de asigurare austriece. Din 2016, compania oferă produsele sale de asigurare şi fermierilor din România, fiind singurul asigurător specializat pe domeniul agricol. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9818 / 16777
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...