
AHK România se implică în consolidarea legăturilor dintre România, Germania şi Republica Moldova
03 Decembrie 2024
AgerpresForumul de afaceri "Dezvoltarea parteneriatului: explorarea împreună a ecosistemului de business din Moldova", organizat în paralel şi moderat de directorul general al AHK România, Sebastian Metz, a reunit reprezentanţi ai companiilor din cele trei ţări.
Guvernul Republicii Moldova este pe deplin angajat să sprijine orice investitor şi este gata să ofere asistenţă completă celor interesaţi să contribuie la creşterea economică a ţării, a transmis premierul Dorin Recean, companiilor româneşti, moldoveneşti şi germane, prezente la Chişinău pentru extinderea cooperării şi parteneriatele de afaceri, cu ocazia unei delegaţii de afaceri organizate de Camera de Comerţ Româno-Germană (AHK România), în colaborare cu agenţia Invest Moldova.
Potrivit unui comunicat al AHK România, remis marţi AGERPRES, delegaţia, care include printre altele un forum de afaceri şi o întâlnire regională a membrilor AHK, îşi propune să consolideze relaţiile economice dintre cele trei state, analizând totodată şansele de dezvoltare ale Republicii Moldova în contextul geopolitic actual.
Potrivit unui comunicat al AHK România, remis marţi AGERPRES, delegaţia, care include printre altele un forum de afaceri şi o întâlnire regională a membrilor AHK, îşi propune să consolideze relaţiile economice dintre cele trei state, analizând totodată şansele de dezvoltare ale Republicii Moldova în contextul geopolitic actual.
"Prin delegaţia de afaceri şi prin numeroasele evenimente organizate în timpul vizitei, am construit încă o dată punţi de legătură pentru a aduce împreună comunităţile de afaceri din România, Germania şi Republica Moldova. Acest lucru creează relaţii de afaceri valoroase care, în cele din urmă, aduc creştere economică şi prosperitate. Invităm companiile moldoveneşti să devină membre ale AHK România şi să facă astfel parte dintr-o comunitate economică trilaterală puternică", arată sursa citată.
Prim-ministrul Republicii Moldova a declarat în cadrul întâlnirii regionale a membrilor AHK România, că ţara sa are o resursă valoroasă - oamenii talentaţi - care sprijină dezvoltarea şi inovarea în diverse domenii, cum ar fi viticultura, tehnologia informaţiei, divertismentul digital, electronica, produsele farmaceutice sau energia. El a subliniat, în context, necesitatea investiţiilor de capital pe termen lung pentru a dezvolta în continuare aceste industrii.
În acelaşi timp, prin programe de învăţământ profesional dual, inspirate din modelul german, viitorii profesionişti sunt bine pregătiţi pentru a contribui la creşterea economică şi pentru a atrage noi investiţii.
"Ţara noastră are un potenţial enorm de dezvoltare: avem talent, inovaţie şi un mediu favorabil de creştere pe termen lung. Vom face tot ceea ce este necesar pentru ca dumneavoastră să vă simţiţi confortabil şi să investiţi aici, în Moldova", a declarat Recean, citat în comunicat.
Unul dintre subiectele discutate la întâlnire a fost securitatea, ce va fi sporită prin diverse proiecte, iar directorul general al Siemens, Petru Ruşeţ a subliniat că Siemens Energy intenţionează să se implice mai mult în Universitatea Tehnică din Moldova.
Un alt subiect discutat a fost ajutorul de stat, care va fi alocat în domenii-cheie precum materialele de construcţii, industrializarea agriculturii şi produsele farmaceutice. Finanţarea este deja alocată, iar schema de ajutor de stat EU Compliance va fi lansată anul viitor.
Petru Ruşeţ a mai spus că lanţurile de aprovizionare sunt în prezent suprasolicitate, ceea ce ridică probleme în ceea ce priveşte capacitatea de distribuţie şi calitatea anumitor produse sau materii prime. Cu toate acestea, Moldova şi România aduc pe piaţă produse de înaltă calitate, ceea ce înseamnă o oportunitate.
Pregătirea pentru reconstrucţia Ucrainei este văzută, de asemenea, ca o oportunitate semnificativă atât pentru Moldova, cât şi pentru România, precizează AHK România.
Forumul de afaceri "Dezvoltarea parteneriatului: explorarea împreună a ecosistemului de business din Moldova", organizat în paralel şi moderat de directorul general al AHK România, Sebastian Metz, a reunit reprezentanţi ai companiilor din cele trei ţări.
Viceprim-ministrul şi ministrul Dezvoltării Economice şi Digitalizării din Republica Moldova, Alaiba Dumitru, a anunţat că guvernul său susţine investiţiile printr-un sistem de taxare favorabil IMM-urilor sau prin ajutorul de stat în domenii ca textile, auto, materiale de construcţie etc. El a menţionat şi avantajul intrării Republicii Moldova pe noi pieţe, datorită statutului său de ţară candidată la Uniunea Europeană: "A investi astăzi în Moldova înseamnă a investi într-un viitor stat membru al UE. Nu este doar o oportunitate, ci o şansă strategică de a beneficia de avantajele pe termen lung ale unei pieţe aflate în transformare accelerată".
Programul delegaţiei a mai inclus întâlniri cu partenerii de la Invest Moldova Agency, vizite la Primăria municipiului Chişinău şi la Universitatea Tehnică a Moldovei, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ministerul Energiei, la unele companii locale, precum şi evenimente de networking şi întâlniri B2B între oameni de afaceri din România, Moldova şi Germania.
Au participat companii germane şi româneşti interesate de piaţa din Republica Moldova, din diverse sectoare de activitate: energie, prelucrarea metalelor şi inginerie mecanică, utilaje agricole, inginerie electrică, întreţinerea şi mentenanţa clădirilor, transport de mărfuri şi producţia de băuturi. România şi Germania sunt printre cei mai importanţi investitori din Republica Moldova. Potrivit ministrului Dezvoltării Economice şi al Digitalizării în Republica Moldova, în prezent, activează 1.600 de întreprinderi cu capital românesc şi 426 de întreprinderi cu capital german.
AHK România este reprezentanţa oficială a economiei germane. Înfiinţată în 2002, AHK numără peste 650 de firme-membre şi oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informaţii şi experienţe. Prin serviciile pe care le oferă şi prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susţine activ companiile germane la intrarea lor pe piaţa românească şi este totodată partener al firmelor româneşti interesate de piaţa germană. De la 1 ianuarie 2020, în cadrul AHK România funcţionează şi Centrul de competenţă pentru Republica Moldova.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1462 / 19551 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...