ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Analiza ING Bank x RBL: Top 10 companii antreprenoriale din județele Regiunii Nord-Vest au crescut cu 34% și au generat o cifră de afaceri de peste 22 miliarde de lei în anul 2022

13 Septembrie 2023   |   BizLawyer

Județul Cluj se situează pe primul loc în ceea ce privește cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale, de 6,27 miliarde de lei în 2022.

 
 
Cele mai mari 60 de companii din Regiunea Nord-Vest (primele 10 companii din județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj) au generat o cifră de afaceri de 22,564 miliarde de lei, în creștere cu 34,2% față de anul 2021, când au înregistrat 16,802 miliarde de lei.

În total, 497 de companii antreprenoriale din regiunea Nord-Vest au activități de export, potrivit studiului ScaleOut 4×10, realizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.

Județul Cluj se situează pe primul loc în ceea ce privește cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale, de 6,27 miliarde de lei în 2022.

În județul Cluj se regăsesc cele mai multe companii antreprenoriale cu cifra de afaceri peste 10 milioane de euro, mai exact 110, dar și cele mai multe firme care au activități de export, respectiv 145. Totodată, județul Cluj a înregistrat cea mai mare creștere a cifrei de afaceri totale în anul 2022 comparativ cu anul 2021, de 70%.


Județul Bihor
Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale din județul Bihor a crescut cu 31% de la 3,07 miliarde de lei în 2021 la 4,03 miliarde de lei în anul 2022. Agricultura, transporturile și construcțiile sunt domeniile în care activează cele mai mari companii antreprenoriale din județul Bihor.
În total, 90 de companii antreprenoriale din județul Bihor au înregistrat o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro, potrivit studiului ScaleOut.

Județul Cluj
Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale din județul Cluj a crescut cu 70%, de la 3,69 miliarde de lei în 2021 la 6,27 miliarde de lei în 2022. Energia, construcțiile, importul auto și agribusiness reprezintă domeniile din care provin cele mai mari companii antreprenoriale din județul Cluj.
În prezent, 110 firme fondate de antreprenori au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

Județul Satu Mare
Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale din județul Satu Mare a crescut cu 18,5%, de la 4,3 miliarde de lei în 2021 la 5,1 miliarde de lei în 2022. Comerțul, industria alimentară și importul de piese auto domină ierarhia celor mai mari companii antreprenoriale din județul Satu Mare.
În total, 73 companii antreprenoriale din județul Satu Mare au venituri anuale de peste 10 milioane de euro.

Județul Sălaj
Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale din județul Sălaj a crescut cu 19%, de la 843 milioane de lei înregistrată în 2021 la 1,03 miliarde de lei în 2022. Domeniul alimentar și al materialelor de construcții sunt industriile în care activează cele mai mari companii antreprenoriale din județul Sălaj.
19 companii create de antreprenori locali au o cifră de afaceri de cel puțin 10 milioane de euro, potrivit analizei ScaleOut.

Județul Bistrița-Năsăud
Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale de tip scaleup din județul Bistrița-Năsăud a crescut cu 19%, de la 1,7 miliarde de lei în 2021 la 2,1 miliarde de lei în 2022. Domeniul utilajelor, construcțiile și energia sunt industriile în care activează cele mai mari companii antreprenoriale din județul Bistrița-Năsăud.
În total, 46 de firme fondate de antreprenori au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

Județul Maramureș
Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale din județul Maramureș a crescut cu 30%, de la 3 miliarde de lei în 2021 la 3,9 miliarde de lei în 2022. Industria alimentară, energia, agribusiness, domeniul utilităților și al echipamentelor de automatizare și transporturile sunt sectoarele în care activează cele mai mari companii antreprenoriale din județul  Maramureș.
În total, 49 de firme fondate de antreprenori au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

Câte companii antreprenoriale din Regiunea Nord-Vest au activități de export

În total, 497 de companii antreprenoriale din Regiunea Nord-Vest au activități de export, relevă analiza ScaleOut, în care sunt luate în calcul firmele cu capital românesc cu o cifră de afaceri totală de cel puțin 2 milioane de euro. De asemenea, 387 companii antreprenoriale din Regiunea Nord-Vest au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

În ceea ce privește activitatea de export, în județul Bihor sunt 139 de companii, în județul Cluj sunt 145, în timp ce în Satu Mare și Sălaj sunt câte 90, respectiv 38 de firme antreprenoriale care au activități de internaționalizare (nu au fost luate în calcul companiile multinaționale). În Bistrița-Năsăud, sunt 48, iar în județul Maramureș sunt 46 de companii antreprenoriale cu activități de export.

Studiul ScaleOut 4×10 își propune să identifice cele mai mari companii antreprenoriale din regiunea Nord-Vest, evoluția firmelor antreprenoriale, numărul de companii exportatoare și cele mai importante domenii în care se înregistrează creșteri la nivel local și național. Analiza a luat în calcul firmele din regiunea Nord-Vest cu capital românesc cu o cifră de afaceri totală de cel puțin 2 milioane de euro.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2088 / 16809
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...