ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Analiză K2S: Lucrul de acasă continuă și în 2022, însă angajatorii trebuie să găsească metode noi de atragere, motivare și retenție a angajaților - cheie

03 Decembrie 2021   |   BizLawyer

♦ Competiția pe piața muncii rămâne intensă la final de 2021. Doar pe platforma de recrutare LinkedIn în luna noiembrie erau active peste 24.000 de joburi, majoritatea (peste 60%) fiind roluri de management și poziții de specialist. ♦ Lucrul în format hibrid sau de acasă a devenit o normalitate, în realitatea post-pandemică. Din totalul rolurilor active pe LinkedIn în luna noiembrie, peste 35% sunt roluri în format hibrid sau de la distanță/ de acasă. ♦ În contextul fluctuațiilor de pe piața muncii, în care pachetul salarial nu mai este principalul factor de motivație, angajatorii încep să adopte noi tehnici de atragere și retenție. Beneficii precum lucrul de acasă, programele personalizate de retenție, siguranța psihologică, wellbeing, câștigă teren, în special în privința rolurilor top și middle management și de specialiști pe diverse poziții - cheie. ♦ Cele mai căutate calități de către angajatori în 2022, conform specialiștilor K2S, vor fi: inteligența emoțională, sănătatea și echilibrul personal, agilitatea, gândirea inovativă și digitalizarea.

 
 
Competiția pe piața muncii rămâne intensă la final de an 2021, în contextul în care, în urma celor 2 ani de pandemie, majoritatea companiilor au traversat procese complexe de transformare, iar acestea împreună cu tensiunea psihică a perioadei au adus o presiune crescută pe piața forței de muncă, resimțită în special de angajații din roluri – cheie ale companiilor, cu responsabilități mari.

În acest context, principala provocare a companiilor în 2022 va fi să găsească metode noi de motivare, atragere și retenție a „oamenilor buni” de pe piață, având în vedere că pachetul salarial nu mai este principalul motivator, iar nevoi secundare precum nevoia de echilibru și de sănătate emoțională, de recreere și relaxare, au ajuns în topul priorităților, relevă o analiză la final de an a companiei de soluții de resurse umane K2S - Key 2 Success.


„Companiile au început să pună în ultimul an pe piață beneficii noi atât pentru retenția angajaților din roluri – cheie, cât și pentru atragerea oamenilor noi, buni, în organizație. Între acestea se numără
programele de relaxare mentală și fizică ce integrează neuroștiința, nutriția și  tehnologii precum VR (realitate virtuală) sau inteligență artificială, flexibilizarea scopului și a programului de lucru prin orientarea spre termene și rezultate (în locul programului clasic 9.00-18.00), personalizarea sistemului de management al talentelor și succesiune, cu o perspectivă dincolo de promovarea ierahică sau funcțională”, declară Valentin Dima, Consultant Senior în cadrul K2S.

Doar pe platforma de recrutare LinkedIn erau disponibile la nivelul lunii noiembrie 2021 aproape 24.000 de joburi disponibile în București, iar dintre acestea peste 35% erau promovate ca roluri în sistem de lucru de acasă sau în format hibrid (parțial de acasă, parțial de la biroul companiei). Lucrul de la distanță sau în diferite formate hibrid va continua și în 2022, iar în acest context, având în vedere presiunea asociată perioadei pandemice, va continua de asemenea tendința de fluctuație și de motivație din ce în ce mai redusă a angajaților – cheie.

Ce este de făcut? 3 recomandări  ale specialiștilor K2S pentru a reține oamenii în companie:  

1.    Implementarea de metode de tip People Analytics, care pot ajuta la o mai bună înțelegere a dinamicii pieței muncii.
2.    Crearea unui mediu ce încurajează o stare de echilibru fizic și emoțional – prin soluții de tehnologie pentru reducerea stress-ului și anxietății sau prin programe de tip workshop-uri de prevenire/ gestionare a stress-ului și anxietății.
3.    Creșterea gradului de adaptare/acceptare a modelelor viitoare de lucru rezultate din transformările de business și acomodarea noilor generații ce intră pe piața muncii, prin metode de mentorat, coaching sau compasiune.

În privința celor care își caută un job într-o poziție – cheie pentru anul 2022, cele mai căutate calități de către angajatori în perioada următoare vor fi:  

→    Inteligența emoțională, compasiunea și spiritul de echipă, necesare pentru a menține motivația și eficiența în mediul impersonal online.
→    Sănătatea și echilibrul personal / anti-fragilitatea în adaptarea pe termen lung la volatilitatea crescută, economică și sanitară.
→    Agillitatea, gândirea inovativă și digitalizarea, în contextul în care viteza cu care tehnologia avansează crește  exponențial.
   
Înființată în anul 2009, K2S – Key 2 Success este singura companie de soluții de resurse umane care oferă integrat tot spectrul de servicii strategice adapate nevoilor actuale ale companiilor: recrutare și retenție pentru nivelurile de senior și middle management sau roluri operaționale și de specialiști, dezvoltare și transformare organizațională, consultanță privind cultura organizațională sau outplacement și, inclusiv, servicii de mental health support, wellbeing sau coaching.  

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 10122 / 17596
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...