ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Analiză KRUK: 65% dintre români nu au fonduri de urgență, în timp ce un sfert din populația poloneză ar putea trăi chiar și un an din aceste economii

11 Decembrie 2023   |   BizLawyer

Dacă ar dispune de o sumă mare de bani, 14% dintre români nu ar economisi deloc. În rest, cei mai mulți (33%) i-ar depune la bancă sau ar investi in imobiliare (11%), în timp ce doar 5% dintre cei chestionați ar deschide o afacere și doar 2% ar fi dispuși să investească la bursă. În continuare, 14% din populație ar ține banii la saltea.

 
 
Dacă ar rămâne fără venituri, 65% dintre români nu și-ar putea acoperi cheltuielile nici măcar o săptămână. Aproape jumătate (46%) din populație nu face economii, iar dintre cei care fac, 27% nu pun bani deoparte într-un fond de urgență, conform rezultatelor celui mai recent studiu național care reflectă atitudinile și obiceiurile românilor în domeniul financiar, realizat de KRUK România împreună cu IRES în luna noiembrie a acestui an. În schimb, 25% din polonezi declară că ar putea trăi cel puțin un an din banii acumulați într-un astfel de fond, arată o analiză comparativă realizată de companie.

“Există o diferență esențială între banii puși deoparte pentru situații iminente, la care avem acces imediat și economiile pe termen lung. Primul pas pe care ar trebui să-l facă românii perocupați de independența financiară e asigurarea unui fond de urgență, care să fie mereu la îndemână. De altfel, planificarea bugetului și economisirea definesc nivelul de educație financiară a unei comunități. În România, jumătate din populatie își gestionează responsabil bugetul, planificând cheltuielile lunare, și putin peste 50% ar pune banii la muncă dacă ar dispune de o sumă mare. În plus, faptul că peste 90% dintre români simt nevoia de educatie financiară ne determină să investim și mai mult în obiectivul KRUK România de a crește gradului de alfabetizare în acest sens, de la 8 la 20% până în 2030”, declară Liviu Costică, COO KRUK România.


29% dintre români nu-și planifică niciodată bugetul, iar 30% își permit să cumpere doar strictul necesar, arată studiul. 10% din populație nu-și permite însă nici cheltuielile de bază, în timp ce, în Polonia, procentul celor cu venituri insuficiente e de numai 3%.

Dacă ar dispune de o sumă mare de bani, 14% dintre români nu ar economisi deloc. În rest, cei mai mulți (33%) i-ar depune la bancă sau ar investi in imobiliare (11%), în timp ce doar 5% dintre cei chestionați ar deschide o afacere și doar 2% ar fi dispuși să investească la bursă. În continuare, 14% din populație ar ține banii la saltea.

În ceea ce privește prioritățile, majoritatea respondenților achită prima dată utilitățile și serviciile de bază (98%), apoi cumpărăturile uzuale în gospodărie (95%) și cheltuielile cu sănătatea (95%); urmează creditele (88%), transportul (76%) și costurile aferente educației (68%).

Românii acumulează restanțe în special la facturi, din cauza veniturilor prea mici sau a situațiilor neprevăzute; procentul acestora (18%) e aproape dublu față de cel înregistrat în Polonia (10%), iar analiza comparativă relevă diferențe și în ceea ce privește responsabilitatea față de datorii: doar 32% dintre români consideră că sunt personal responsabili de dificultățile cauzate de neplata la timp a obligațiilor financiare, față de 43% dintre respondenții polonezi. Chiar dacă teama de stigma socială și presiunea penalităților determină mai mulți români să-și achite restanțele, 13% declară că pot trăi liniștiți și dacă întârzie plata acestora, iar 40% dintre cei chestionați consideră că nu e corect sa fie executați silit dacă nu plătesc la timp. 88% se așteaptă să fie recompensați dacă-și achită datoriile la scadență.

Vestea bună e că a crescut suma medie pe care o economisesc cei care reușesc să pună bani deoparte, la 1.314 lei în 2023 (960 de lei în anul 2021, 1.125 de lei în 2022), dar și procentul celor care reușesc să strângă peste 1.000 de lei pe lună, de la 20% anul trecut, la 27% în 2023.  

Cercetarea a fost realizată de KRUK România, lider de piață în managementul datoriilor, împreună cu IRES în luna noiembrie a acestui an, pentru a marca “Ziua Fără Datorii” – o inițiativă internațională a Grupului KRUK, derulată pentru al doisprezecelea an consecutiv în data de 17 noiembrie. Rezultatele studiului sunt reprezentative la nivel național, urban/rural, pe populația activă 18-65 ani, într-o marjă de eroare de ±4%.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1111 / 16809
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...