ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Grupul KRUK a cumpărat peste 100 de portofolii de creanțe anul trecut în România, unde a atins o cotă de piață de 77%

30 Martie 2023   |   BizLawyer

Datele companiei arată că portofoliile de credite neperformante din bilanțurile băncilor din România reprezintă peste trei miliarde de euro, tendința fiind de scădere în ultimii cinci ani. În țara noastră s-au vândut, în 2022, portofolii de datorii negarantate retail și corporate cu valoare nominală totală de peste 600 milioane de euro, conform estimărilor companiei.

 
 
Grupul KRUK, cea mai mare companie de management al creanțelor din Europa Centrală și de Est, cu operațiuni în șapte state, a investit circa 90 milioane de euro în România anul trecut, în creștere cu 146% față de 2021. Achizițiile portofoliilor din piața românească au avut o pondere de 18% în totalul investițiilor Grupului.

„Portofoliile disponibile pentru vânzare au fost preponderent din zona creditelor non-bancare și a utilităților, ca efect al deductibilității fiscale limitate, precum și al scăderii ratei NPL pentru creditele bancare sub 3%. Cu toate acestea, anul 2022 a fost cel mai bun an din istoria KRUK; Grupul a ajuns să gestioneze datoriile a peste 2 milioane de români și a atins un nou record în România, în cei 16 ani de activitate, ajutând aproape 600.000 români să-și achite integral datoriile”, a declarat Cosmina Marinescu, CEO KRUK România.


Datele companiei arată că portofoliile de credite neperformante din bilanțurile băncilor din România reprezintă peste trei miliarde de euro, tendința fiind de scădere în ultimii cinci ani.  

În țara noastră s-au vândut, în 2022, portofolii de datorii negarantate retail și corporate cu valoare nominală totală de peste 600 milioane de euro, conform estimărilor companiei. KRUK a cumpărat peste 100 de portofolii locale de creanțe, majoritatea retail, și a ajuns astfel la 77% cotă de piață din punct de vedere al investițiilor pe piața din România. Peste 25 milioane de euro din suma totală investită în achizițiile din România e atribuită tranzacțiilor încheiate în ultima parte a anului 2022. Sumele recuperate din portofoliile administrate local se ridică la peste 100 milioane euro și reprezintă 23% din suma totală recuperată la nivel de Grup. De altfel, în 2022, KRUK a raportat cea mai mare valoare a recuperărilor din istoria sa, cu creșteri înregistrate pe fiecare segment de portofolii achiziționate.

Valoarea totală a portofoliilor cumpărate în România a crescut cu 42% față de anul precedent, ajungând la peste 250 milioane euro, ceea ce reprezintă 19% din totalul portofoliilor deținute de Grupul KRUK la nivel internațional.

Tot în România, KRUK a înregistrat progrese semnificative și în ceea ce privește obiectivele digitale și de guvernanță responsabilă. Compania a reușit să obțină certificarea ISO27001:2013 pentru managementul securității informațiilor, care asigură reducerea riscurilor operaționale, un mediu tehnic adecvat pentru respectarea normelor GDPR și formarea unui cadru optim pentru transformarea digitală. În 2022, comparativ cu 2021, plățile online au crescut cu peste 60% și cu 77% mai mulți clienți își gestionează singuri datoria în platforma digitală e-kruk.ro.

„În plus față de creșterea cu 60% a plăților online, am reușit să triplăm numărul angajamentelor de plată semnate electronic, de la 30 la 90%, în 2022. Faptul că tot mai mulți clienți accesează serviciile și produsele noastre digitale ne confirmă că putem recupera deficitul față de țările vestice în ceea ce privește aceste competențe. Consultanții KRUK ajută clienții să folosească instrumentele noastre online încă din primele interacțiuni; aici începe educația digitală care, iată, dă rezultate”, completează Liviu Costică, COO KRUK România.

Unul dintre obiectivele companiei pentru următorii doi ani e să crească până la 90% numărul angajaților cu competențe de securitate cibernetică, punându-le la dispoziție programe de instruire în acest sens. Tot până în 2025, compania își propune să crească incluziunea digitală și financiară, prin continuarea investițiilor în training-uri și proiecte de responsabilitate socială. Numai anul trecut, KRUK România a susținut programe de alfabetizare financiară pentru peste 9400 de tineri, alături de partenerii săi.

În ceea ce privește obiective de mediu, în 2022, compania a reușit să reducă consumul de apă și energie electrică cu peste 50%, prin reducerea suprafeței de birouri cu peste 2000 de metri pătrați. De asemenea, a salvat de la tăiere peste 180 de copaci prin strategia paperless și își propune să reducă amprenta de carbon, la nivel de Grup, cu 70% până în 2040.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KRUK România este prezentă pe piața de management al datoriilor din 2007 și este liderul industriei de responsabilitate financiară, cu birouri în București și Târgoviște și peste 600 de angajați. Grupul KRUK este cea mai mare companie de colectare din Europa Centrală și de Est, cu operațiuni în Polonia, România, Cehia, Slovacia, Germania, Italia și Spania.  

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3517 / 16809
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...