
Angajatorii care investesc în dezvoltarea oamenilor şi în noile tehnologii vor fi în avantaj pe piaţa muncii (specialişti)
17 Februarie 2025
AgerpresInteligenţa artificială schimbă regulile jocului în condiţiile în care se estimează că, până în 2035, 30% dintre joburi vor fi automatizate, în timp ce România rămâne în urma altor ţări în adoptarea noilor tehnologii la nivel organizaţional.
Angajatorii care investesc în anul 2025 în dezvoltarea oamenilor şi în adoptarea noilor tehnologii vor avea un avantaj competitiv, este concluzia unui evenimentul organizat, luni, de eJobs România şi Camera de Comerţ Elveţia-România (CCE-R), cu privire la viitorul pieţei muncii.
Potrivit unui comunicat remis spre publicare, discuţiile au adus în prim-plan cele mai importante tendinţe care vor modela piaţa muncii în acest an şi în viitorul apropiat. HR Review 2024 & Trends 2025, studiul realizat de eJobs România, a oferit o perspectivă detaliată asupra modului în care angajatorii şi angajaţii se adaptează la provocările economice şi tehnologice actuale.
Conform specialiştilor, Generaţia Z domină piaţa muncii, reprezentând o treime dintre noii candidaţi din 2024. Cu 120.000 de conturi noi, create pe eJobs şi 2,8 milioane de candidaturi trimise, tinerii din această categorie devin o forţă majoră în recrutare.
Potrivit unui comunicat remis spre publicare, discuţiile au adus în prim-plan cele mai importante tendinţe care vor modela piaţa muncii în acest an şi în viitorul apropiat. HR Review 2024 & Trends 2025, studiul realizat de eJobs România, a oferit o perspectivă detaliată asupra modului în care angajatorii şi angajaţii se adaptează la provocările economice şi tehnologice actuale.
Conform specialiştilor, Generaţia Z domină piaţa muncii, reprezentând o treime dintre noii candidaţi din 2024. Cu 120.000 de conturi noi, create pe eJobs şi 2,8 milioane de candidaturi trimise, tinerii din această categorie devin o forţă majoră în recrutare.
În acelaşi timp, inteligenţa artificială schimbă regulile jocului în condiţiile în care se estimează că, până în 2035, 30% dintre joburi vor fi automatizate, în timp ce România rămâne în urma altor ţări în adoptarea noilor tehnologii la nivel organizaţional.
Piaţa muncii rămâne dinamică, în ciuda incertitudinii economice. În 2024, pe eJobs s-au postat 292.000 de joburi, iar în primele două luni din 2025, angajatorii au venit deja cu 35.000 de noi oportunităţi.
Totodată, joburile remote devin excepţii, iar angajatorii pun mai mult accent pe transparenţa salarială, tot mai multe anunţuri incluzând informaţii despre salarii.
În plus, IT-ul şi poziţiile de entry-level nu mai sunt cele mai căutate de angajatori, în timp ce domenii precum retail, prestări servicii, industria alimentară şi call center / BPO domină atât la numărul de oferte, cât şi la numărul de candidaturi.
"Anul a început cu 35.000 de joburi noi, postate de angajatori, dar şi cu 1,5 milioane de candidaturi şi un plus de 20% în numărul de conturi nou create în platformă, ceea ce ne arată că este o piaţă în continuare fierbinte, mai ales pentru cei care se află în căutarea unui loc de muncă. Primele două luni ale anului indică destul de clar că unele mituri încep să îşi piardă din consistenţă. Spre exemplu, juniorii şi IT-iştii nu mai reprezintă segmentele de candidaţi cele mai căutate de către angajatori. Munca remote, pe de altă parte, este o altă tendinţă care se transformă, mai degrabă, în situaţii de excepţie. O schimbare adusă de 2025 este legată de creşterea procentului de joburi cu salariul afişat în anunţul de angajare, semn că angajatorii încep să intre în linie dreaptă cu paşii necesari transparentizării pieţei salariilor din România.", a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs România, în comunicat.
Într-o piaţă a muncii aflată în continuă schimbare, 73% dintre angajatori consideră esenţială dezvoltarea continuă a angajaţilor, iar peste 60% dintre angajaţi vor avea nevoie de formare sau recalificare până în 2027. Tot mai multe companii investesc în programe de upskilling şi reskilling pentru a rămâne competitive într-un mediu de lucru în care flexibilitatea şi adaptabilitatea devin esenţiale.
Camera de Comerţ Elveţia - România (CCE-R) este o asociaţie non-profit cu o istorie de 24 de ani în România şi cu 170 de companii membre, care are ca scop facilitarea relaţiilor de afaceri între investitorii elveţieni şi cei români, precum şi a oferi informaţii economice şi consultanţă companiilor interesate să dezvolte afaceri în cele două ţări.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1074 / 19573 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...