ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ANISP vrea să ceară Consiliului Concurenţei iniţierea unei investigaţii privind un posibil abuz de poziţie dominantă

12 Decembrie 2019   |   AGERPRES

Dacă, în cazul serviciilor de telefonie, operatorii plătesc între ei tarife reglementate de ANCOM la efectuarea apelurilor inter-reţele, în cazul traficului Internet un operator dominant poate solicita orice tarif pentru interconectare şi poate refuza plata unui tarif "în oglindă".

 
 
Asociaţia Naţională a Furnizorilor de Servicii de Internet şi Comunicaţii Electronice din România (ANISP) anunţă intenţia de a solicita Consiliului Concurenţei iniţierea unei investigaţii privind un posibil abuz de poziţie dominantă din partea societăţii RCS-RDS din cauza refuzului acestei societăţi de a accepta interconectarea reţelelor de Internet (peering IP) în condiţii echitabile, conform unui comunicat de presă al organizaţiei.

"Interconectarea este foarte importantă pentru ca utilizatorii unor reţele diferite să poată comunica între ei în condiţii optime, cu disponibilitate maximă a serviciilor, cu timpi minimi de acces la informaţii şi fără ca traficul naţional să tranziteze prin reţele din afara ţării. În lipsa interconectării directe dintre operatori, un server - de exemplu www.primaria-orasului-tau.ro găzduit în reţeaua Operatorului A ar putea fi accesat semnificativ mai greu, devenind în anumite situaţii chiar inaccesibil pentru abonaţii Operatorului B. Deşi în trecut se folosea foarte mult interconectarea indirectă (prin tranzitarea reţelelor unui terţ aflat de multe ori în afara ţării), tendinţa societăţii informaţionale de a muta toate aplicaţiile peste Internet face ca această soluţie să nu mai fie una viabilă, devenind o frână inclusiv în dezvoltarea conceptului de e-guvernare", se spune în comunicat.


ANISP menţionează că, în prezent, este foarte important ca punctul de interconectare să fie ales cât mai aproape atât de originea cât şi de destinaţia traficului iar capacitatea de interconectare să fie dimensionată corespunzător. În caz contrar, serviciile Internet care implică trafic inter-reţele vor fi de calitate slabă: întrucât o parte din trafic va trece prin intermediari (alte reţele) viteza de transfer va fi mică, timpii de acces vor fi mari, va creşte numărul de întreruperi/defecţiuni şi nu în ultimul rând -vor exista mai multe potenţiale breşe de securitate a datelor.

"Din păcate, RCS-RDS - jucător dominant din piaţa locală de cablu TV şi internet fix, cu o cotă de piaţă estimată de către autoritatea de reglementare ANCOM la peste 50% din numărul total de abonaţi - alege să nu participe la punctele de Internet eXchange din România iar traficul Internet schimbat cu unii operatori români ocoleşte prin Frankfurt sau Budapesta etc. Alternativ, RCS-RDS impune operatorilor care doresc interconectare în România să cumpere aceste servicii la un preţ nejustificat de mare - profitând de faptul că tarifele pentru acest tip de interconectare nu sunt reglementate - fără a oferi partenerilor de interconectare sume similare pe bază de reciprocitate", se arată în comunicat.

Potrivit comunicatului, dacă, de exemplu -în cazul serviciilor de telefonie - operatorii plătesc între ei tarife reglementate de ANCOM la efectuarea apelurilor inter-reţele, în cazul traficului Internet un operator dominant poate solicita orice tarif pentru interconectare şi poate refuza plata unui tarif "în oglindă", deşi astfel îşi dezavantajează chiar propriii abonaţi, care nu vor putea accesa în condiţii optime serviciile şi conţinutul găzduit în reţelele cu care nu există interconectare directă.

ANISP susţine că interconectarea locală directă (peering-ul) aduce avantaje evidente atât în ceea ce priveşte calitatea cât şi costurile reduse aferente traficului Internet, iar refuzul de a face asemenea interconectări - fie explicit, fie prin amplasarea unor bariere de cost - este în mod vădit o practică anti-concurenţială, menită să nu permită dezvoltarea unor reţele/servicii ale competitorilor.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15369 / 16860
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...