ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

APCE: ANAF aplică un tratament discriminatoriu pentru achiziţia de baterii de stocare de către prosumatori

14 Ianuarie 2025   |   Agerpres

APCE a transmis adrese spre justa clarificare a încadrării de TVA redus pentru bateriile prosumatorilor casnici atât Ministerului Energiei, cât şi Ministerului de Finanţe, prin care solicită ca aceste ministere să clarifice acest aspect

 
 
Asociaţia Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie din România (APCE) atrage atenţia asupra tratamentului fiscal discriminatoriu aplicat de Administraţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru achiziţia de baterii de stocare de către prosumatori.

"Deciziile contradictorii ale agenţiilor ANAF din diferite judeţe creează confuzie şi vine în contradictoriu cu legea. Din 2024, TVA-ul pentru sistemele fotovoltaice inclusiv baterii este de 9%. Cu toate acestea, azi legea întâmpină interpretări diverse care afectează aplicarea sa corectă, unele agenţii ANAF considera corect in cazul bateriilor, TVA 9%, altele 19%. O lege scrisă prost, care dă naştere la interpretări. În 2023 se reduce TVA-ul pentru sistemele fotovoltaice în ansamblu împreună cu kiturile de montaj conform legii nr. 39/2023. Numai că... legiuitorul exemplifică ce înseamnă "kituri de instalare": ansamblul pieselor comercializate împreună în scopul furnizării unui sistem funcţional şi care poate conţine: a) kit panouri fotovoltaice - panou fotovoltaic, invertor, modul comandă, optimizatoare, sisteme de fixare, cablaj şi conectică, tablou electric, disjunctoare, cutie contor, contor electric, iar, în cazul sistemelor off-grid, bateriile", se arată într-un comunicat de presă al APCE, transmis marţi AGERPRES.


În viziunea specialiştilor, de la această exemplificare nefericită, încep problemele fiscale privind TVA-ul diferenţiat.

"Având în vedere apetitul românilor pentru stocare, atât pentru cei care au deja un sistem fotovoltaic activ cât şi pentru viitorii prosumatori, mai mulţi instalatori au cerut clarificări la câteva agenţii ANAF din România şi, în mod evident, au primit răspunsuri diferite privind tratamentul fiscal al TVA-ului pentru baterii. În timp ce cei de la ANAF Dolj îşi declină competenţa şi trimit petentul la Ministerul Energiei pentru clarificări, cei de la ANAF Gorj consideră bateriile ca un element component vital al unui sistem fotovoltaic cu TVA aplicabil de 9%. ANAF Timiş şi Olt considera ca fiind corect un TVA de 19%, îşi depăşesc cu mult competenţele şi fac o categorisire a sistemelor fotovoltaice în funcţie de conexiunea la Sistemul Energetic National, deşi legiuitorul a stabilit un TVA redus la toate elementele care fac parte dintr-un sistem fotovoltaic în sine", menţionează asociaţia de profil.

De asemenea, reprezentanţii APCE susţin că ANAF Timişoara arată că "în cazul sistemelor fotovoltaice hibride, bateriile de stocare nu sunt considerate componente ale kitului de instalare, în sensul aplicării cotei reduse de TVA, fapt pentru care, pentru livrarea bateriilor de stocare destinate sistemelor fotovoltaice conectate la reţeaua electrică naţională (hibride), achiziţionate de persoanele fizice pentru locuinţe, se aplică cota de TVA standard de 19%".

"Alţi "specialişti" ANAF de la Olt concluzionează: "Având în vedere prevederile legale menţionate mai sus, vă comunicăm că doar pentru sistemele off-grid, kitul de instalare cuprinde şi bateriile de stocare a energiei electrice, în sensul aplicării cotei reduse de TVA". APCE nu poate tolera interpretarea discreţionară a legii după bunul plac al unor angajaţi ai ANAF. Legiuitorul a stabilit cota de TVA redusă la TOATE componentele unui sistem fotovoltaic şi nu a exclus şi eliminat componente pe categorisiri de sisteme. Experţii fiscali consideră un abuz eliminarea bateriilor în cazul sistemelor hibride, iar acest lucru contravine jurisprudenţei europene în cauzele Curţii Europene de Justiţie: C-349/96 şi C-463/16. Suntem uimiţi că ANAF îşi depăşeşte cu mult competenţele şi face o categorisire a sistemelor fotovoltaice în funcţie de conexiunea la reţea (on grid, hibrid, off grid), deşi legiuitorul a stabilit un TVA redus la toate elementele care fac parte dintr-un sistem fotovoltaic indiferent de conexiune la reţea", notează sursa citată.

Asociaţia consideră că excluderea bateriilor din acest tot unitar dovedeşte fie incompetenţă, fie exces de zel din partea funcţionarilor ANAF "care au dat astfel de răspunsuri instalatorilor din România".

În context, APCE a transmis adrese spre justa clarificare a încadrării de TVA redus pentru bateriile prosumatorilor casnici atât Ministerului Energiei, cât şi Ministerului de Finanţe, prin care solicită ca aceste ministere să clarifice acest aspect.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 732 / 18991
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...