
Aproape jumătate dintre angajatori nu sunt pregătiţi pentru transparentizarea salariilor (platformă de recrutare)
08 Iunie 2022
AgerpresPotrivit sursei citate, angajatorii se tem că o astfel de măsură va duce la demotivarea unor angajaţi şi va creşte fluctuaţia de personal.
Aproape jumătate (40,5%) dintre angajatori nu sunt pregătiţi pentru transparentizarea salariilor, deşi sunt de acord că publicarea acestora în anunţurile de angajare ar creşte încrederea în companii şi ar eficientiza recrutarea, arată datele unui sondaj, publicate miercuri de o platformă de recrutare.
Potrivit sursei citate, angajatorii se tem că o astfel de măsură va duce la demotivarea unor angajaţi şi va creşte fluctuaţia de personal.
Comisia Europeană a prezentat, la începutul lunii martie, o propunere legislativă privind transparenţa salarială, menită să asigure faptul că femeile şi bărbaţii din EU primesc salarii egale pentru o muncă egală. Una dintre măsurile cuprinse în această propunere vizează publicarea salariilor în anunţurile de angajare.
Astfel, angajatorii vor trebui să ofere informaţii cu privire la nivelul iniţial de remunerare sau la intervalul aferent acestuia. Deşi candidaţii îşi doresc de ani buni implementarea acestei schimbări pe piaţa muncii, angajatorii pun în balanţă avantajele şi dezavantajele pe care le-ar aduce şi spun că sunt, mai degrabă, nepregătiţi pentru adoptarea acestei măsuri.
Astfel, potrivit celui mai recent sondaj eJobs, doar 28,3% dintre companiile respondente sunt pregătite pentru transparentizarea salariilor.
În schimb, 40,5% se declară complet nepregătiţi pentru acest pas, iar 31,3% trebuie să mai pună la punct câteva aspecte înainte de a putea face acest lucru.
Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre angajatori sunt de acord că anunţurile de angajare cu salariul la vedere ar crea o serie de efecte pozitive în piaţă, cele mai importante fiind faptul că, atât candidaţii, cât şi angajaţii vor înţelege mai bine unde se situează din punct de vedere salarial şi cum să îşi seteze aşteptările, dar şi că va creşte încrederea în angajator dacă salariile pe care le oferă sunt în linie cu piaţa.
În plus, recrutorii mai cred că, implementată corect, această măsură creşte satisfacţia, motivaţia şi productivitatea angajaţilor, că se vor scurta procesele de recrutare şi că va creşte relevanţa candidaţilor.
Totodată, 37,9% dintre respondenţi recunosc că acele companii cu salarii peste media pieţei vor atrage mai mulţi candidaţi, iar 7,6% spun că nu vor mai fi motive de discuţii şi invidii în echipe.
"Dincolo de toate aceste avantaje, cifrele noastre arată că, în general, candidaţii se raportează altfel, cu mai multă încredere, faţă de acele anunţuri care au salariul publicat. Joburile cu salariul la vedere au cu 40% mai multe aplicări relevante decât celelalte. Şi, totuşi, în acest moment, doar 14,3% dintre anunţurile postate pe eJobs.ro au şi salariul inclus", spune Raluca Dumitra, Head of Marketing, eJobs România.
Aprobarea acestei propuneri ar putea marca începutul unei ere pe care candidaţii o aşteptau de mult. Angajatorii văd, însă, şi jumătatea goală a paharului. 52% dintre participanţii la acelaşi sondaj derulat de eJobs cred că angajaţii vechi vor fi demotivaţi dacă vor vedea salarii mai mari pentru angajaţii noi. Un alt dezavantaj de care se tem recrutorii este că va creşte fluctuaţia pentru că angajaţii vor fi mai tentaţi să schimbe jobul pentru un salariu mai bun. Apariţia situaţiilor tensionate între colegi acolo unde există diferenţe salariale pentru acelaşi rol este un alt motiv de îngrijorare pentru companii, alături de faptul că vor exista şi mai mulţi candidaţi slab pregătiţi care vor vâna doar salariul.
"Este clar că piaţa va deveni mai volatilă, iar pentru companiile cu salarii sub nivelul pieţei va fi mult mai greu să găsească oameni. Însă, este direcţia spre care se îndreaptă tot mai multe ţări şi spre care ne îndreptăm şi noi. Vedem lunar aproximativ 40.000 de oameni care intră pe comparatorul Salario pentru a afla cum se poziţionează salariul pe care îl câştigă faţă de alte salarii din industria în care lucrează sau ale unor angajaţi cu roluri similare, dar şi pentru a îşi face o idee despre media din piaţă înainte de a merge la un interviu de angajare", mai spune Raluca Dumitra.
Sondajul a fost realizat în luna mai pe un eşantion de 450 de respondenţi - manageri, recrutori şi antreprenori.
În acest moment, peste 38.000 locuri de muncă pentru România şi străinătate sunt disponibile platforma eJobs. Mai mult de 2 milioane de utilizatori unici folosesc în fiecare lună serviciile platformei eJobs.ro, iar zilnic sunt actualizate 7.000 de CV-uri.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 9816 / 19539 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...