
Aproape jumătate dintre români spun că ceea ce cumpără în prezent reprezintă strictul necesar (studiu)
20 Martie 2025
AgerpresÎn ultima lună, românii au cheltuit cel mai mult pe produse alimentare (89%), utilităţi (82%), produse de igienă personală (73%), produse pentru îngrijirea casei (67%) şi medicamente sau suplimente (66%).
În proporţie de 46%, românii consideră că ceea ce cumpără în prezent este strictul necesar pentru a-şi asigura supravieţuirea, relevă un studiu Reveal Marketing Research dat joi publicităţii.
Potrivit cercetării, inflaţia ridicată i-a determinat pe români să prioritizeze cheltuielile pentru acoperirea nevoilor de bază. Astfel, 46% dintre ei sunt de acord, în mare şi foarte mare măsură, că achiziţiile lor actuale sunt strict necesare pentru traiul zilnic.
În ultima lună, românii au cheltuit cel mai mult pe produse alimentare (89%), utilităţi (82%), produse de igienă personală (73%), produse pentru îngrijirea casei (67%) şi medicamente sau suplimente (66%).
Potrivit cercetării, inflaţia ridicată i-a determinat pe români să prioritizeze cheltuielile pentru acoperirea nevoilor de bază. Astfel, 46% dintre ei sunt de acord, în mare şi foarte mare măsură, că achiziţiile lor actuale sunt strict necesare pentru traiul zilnic.
În ultima lună, românii au cheltuit cel mai mult pe produse alimentare (89%), utilităţi (82%), produse de igienă personală (73%), produse pentru îngrijirea casei (67%) şi medicamente sau suplimente (66%).
Pe de altă parte, 16% dintre români au alocat sume reduse pentru cărţi, călătorii şi vacanţe (13%) sau produse destinate hobby-urilor (7%).
Comparativ cu 2022, datele recente arată o creştere semnificativă a cheltuielilor realizate în ultima lună pentru categoriile de bază, precum produsele alimentare (+17%), utilităţile (+16%), produsele de igienă corporală (+11%), produsele pentru curăţenie (+8%) şi medicamentele şi suplimentele (+12%). Aceste evoluţii indică o orientare accentuată a consumului către necesităţile zilnice. În schimb, românii au cheltuit mai puţin faţă de 2022 pe produse cosmetice şi parfumuri (-3%), articole destinate hobby-urilor (-3%) şi accesorii precum ceasuri şi bijuterii (-2%), reflectând o tendinţă de prioritizare a cheltuielilor esenţiale în contextul economic actual.
Conform rezultatelor studiului realizat de Reveal Marketing Research, jumătate dintre români (50%) au sentimente predominant pozitive în această perioadă. Dintre aceştia, 27% se declară optimişti şi cu energie iar 23% spun că se simt relaxaţi şi privesc cu calm ceea ce se întâmplă în jur, ambele atitudini fiind mai des întâlnite în rândul seniorilor (+60 ani), în proporţie de 35%, respectiv 32%.
Pe de altă parte, 32% dintre români recunosc că se enervează uşor şi experimentează deseori sentimente de furie, un fenomen accentuat în special în rândul persoanele din Generaţia Y (29-44 ani) - 38%, iar 18% se simt mai degrabă plictisiţi sau obosiţi în viaţa de zi cu zi.
Percepţia românilor asupra celor din jur este predominant negativă, majoritatea descriindu-i ca fiind nervoşi şi furioşi (58%) sau obosiţi şi plictisiţi (29%). Discrepanţa dintre evaluarea propriei stări (50% sentimente negative) şi percepţia generală asupra celorlalţi (87% sentimente negative) poate fi explicată prin tendinţa de a vedea propria stare mai favorabil decât pe cea a altora.
Majoritatea românilor se declară mulţumiţi de relaţiile cu familia şi prietenii (92%) şi de nivelul de dezvoltare personală atins (79%).
Comparativ cu datele din 2022, românii se declară uşor mai mulţumiţi de relaţiile cu familia şi prietenii (+3%). Cu toate acestea, satisfacţia faţă de carieră şi mediul de lucru a scăzut semnificativ, cu 7%, iar percepţia asupra situaţiei financiare s-a deteriorat cu 4%. Aceste tendinţe reflectă provocările actuale cu care se confruntă societatea şi subliniază importanţa măsurilor menite să îmbunătăţească echilibrul dintre viaţa personală şi profesională.
Cele mai mari surse de satisfacţie în viaţa de zi cu zi a românilor provin din relaţiile interpersonale: 92% declară că sunt mulţumiţi de relaţiile cu familia şi prietenii, 79% de nivelul lor de dezvoltare personală şi 76% de relaţiile sentimentale. Totuşi, persoanele cu venituri sub 3.000 de lei raportează un nivel mai scăzut de satisfacţie în viaţa de cuplu (63%).
La polul opus, cele mai scăzute scoruri de satisfacţie se înregistrează în sfera profesională (locul de muncă - 65%), în cea economică (situaţia financiară personală - 59%) şi în domeniul socio-politic (situaţia economică a României - 25% şi situaţia politică a României - 24%).
În ceea ce priveşte mândria naţională, aproximativ jumătate dintre români (51%) se simt mândri în mare sau foarte mare măsură că sunt români, însă acest procent este semnificativ mai scăzut în rândul tinerilor: doar 35% dintre cei din Gen Z (18-28 ani) şi 42% dintre cei din Generaţia Y (29-44 ani) împărtăşesc acest sentiment.
Într-un context economic şi emoţional dificil, românii consideră că brandurile ar trebui să se concentreze mai mult pe mesaje motivaţionale şi optimiste (59%), pe promovarea sănătăţii, protecţiei şi siguranţei (50%) şi pe susţinerea produselor şi antreprenorilor locali (42%).
Românii se aşteaptă ca firmele şi companiile să protejeze angajaţii şi să evite concedierile (57%), să susţină comunităţile prin donaţii (44%) şi să utilizeze resursele pentru producerea de bunuri esenţiale (40%).
Reveal Marketing Research este o companie de cercetare de piaţă full-service, specializată în marketing research, studii sociologice, customer insight, business strategy, market development.
Studiul s-a desfăşurat online în perioada 5-12 martie 2025 pe un eşantion reprezentantiv naţional pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, utilizatori de internet, din mediul urban şi peri-urban. Mărimea eşantionului a fost de 1.003 respondenţi, iar eroarea maximă de eşantionare este +/-3,1% la un nivel de încredere de 95%.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 262 / 18987 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...