ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ASF: Numărul petiţiilor şi al informărilor de neconformitate a scăzut cu 15,13% în trimestrul II

10 Septembrie 2020   |   AGERPRES

Pe piaţa asigurărilor-reasigurărilor, în trimestrul II au fost primite 9.814 petiţii şi informări de neconformitate, în scădere cu 14,09% faţă de numărul petiţiilor înregistrat în trimestrul I.

 
 
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a înregistrat, în trimestrul II al anului în curs, 10.033 petiţii şi informări de neconformitate, în scădere cu 15,13% faţă de numărul total raportat în trimestrul anterior.

Potrivit datelor ASF publicate joi, din cele 10.033 petiţii şi informări de neconformitate, 97,82% vizează piaţa asigurărilor-reasigurărilor, 1,57% sunt petiţii aferente pieţei pensiilor private, 0,32% sunt petiţii aferente pieţei instrumentelor şi investiţiilor financiare, iar 0,29% reprezintă solicitări diverse, care excedează competenţa instituţiei.

Pe piaţa asigurărilor-reasigurărilor, în trimestrul II au fost primite 9.814 petiţii şi informări de neconformitate, în scădere cu 14,09% faţă de numărul petiţiilor înregistrat în trimestrul I.


Au fost înregistrate în mod unic pe petent, analizate şi soluţionate 8.544 de petiţii şi informări de neconformitate, în scădere cu 10,64% faţă de numărul petiţiilor înregistrate în trimestrul I al anului 2020. Celelalte petiţii şi informări de neconformitate (1.270) au fost conexate sau clasate.

"Din analiza datelor raportate de societăţile de asigurare la ASF a fost constatat faptul că cele 8.544 petiţii şi informări de neconformitate analizate şi soluţionate în mod unic, în trimestrul II al anului 2020, reprezintă 3,17% din numărul total al dosarelor de daune avizate de către asigurători în trimestrul II al acestui an şi 0,05% din numărul contractelor de asigurare în vigoare la data de 30.06.2020", menţionează ASF.

Aspectul cel mai des reclamat în trimestrul II al anului 2020 a fost nerespectarea prevederilor legislaţiei în domeniu şi a normelor ASF/condiţiilor contractuale, aspect regăsit în 8.147 cazuri (95,34%).

În ceea ce priveşte structura petiţiilor în funcţie de clasa de asigurare, cea mai mare pondere o deţin petiţiile şi informările de neconformitate înregistrate pe clasa asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto RCA şi Carte Verde - 8.123 (95,07%), în scădere cu 11,91% faţă de numărul petiţiilor înregistrate pe această clasă în trimestrul I al anului 2020.

Potrivit ASF, au fost soluţionate favorabil 4.895 petiţii şi informări de neconformitate analizate în mod unic pe petent (57,29%). Dintre acestea, 79,63% au fost finalizate prin plată, solicitările având legitimitate şi cadru legal de soluţionare.

De asemenea, au fost constatate ca neîntemeiat formulate sau soluţionate nefavorabil 3.649 petiţii şi informări de neconformitate analizate în mod unic (42,71%), reprezentând speţe asupra cărora ASF nu are capacitatea de intervenţie în aplicarea legislaţiei actuale şi/sau pentru care autoritatea nu poate solicita asigurătorilor plata pretenţiilor de despăgubire formulate.

În urma analizei petiţiilor înregistrate la ASF în trimestrul II al anului, din punct de vedere al societăţilor cu cel mai mare număr de petiţii, s-a constatat că societatea de asigurare cu cel mai mare număr de petiţii şi informări de neconformitate este Euroins România Asigurare Reasigurare, cu 4.834 petiţii şi informări de neconformitate (56,58% din numărul total), în scădere cu 24,29% faţă de trimestrul I al anului 2020.

Societatea City Insurance a înregistrat 2.980 petiţii şi informări de neconformitate (34,88% din numărul total), în creştere cu 38,67% faţă de trimestrul I al anului 2020, iar celelalte societăţi de asigurare analizate au înregistrat scăderi.

Pe piaţa pensiilor private, în trimestrul II al anului, s-au înregistrat în total 158 de petiţii, în scădere cu 49,84% faţă de numărul celor înregistrate în trimestrul anterior. Au fost analizate în mod unic pe petent 149 de petiţii, celelalte petiţii (nouă) fiind conexate sau clasate, conform prevederilor Ordonanţei nr. 27/2002 şi procedurilor interne ale ASF.

Din totalul petiţiilor unice soluţionate, 83,89% au vizat fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II), în timp ce petiţiile transmise de către participanţii care au aderat la un fond de pensii facultative (Pilonul III) reprezintă 1,34% din total. Diferenţa, de 14,77%, reprezintă petiţii pentru care nu a fost selectat niciun tip de fond de pensii, menţionează autoritatea.

Au fost soluţionate în favoarea petenţilor 89,93% dintre petiţii - la acestea s-au putut determina soluţii favorabile, întemeiate legal - iar 10,07% dintre petiţii au fost soluţionate nefavorabil sau constatate ca fiind neîntemeiate.

Referitor la piaţa instrumentelor şi investiţiilor financiare, în trimestrul II s-au primit în total 32 de petiţii, în scădere cu 30,43% faţă de numărul înregistrat în trimestrul I. Au fost analizate şi soluţionate în mod unic pe petent 22 de petiţii, celelalte 10 petiţii au fost conexate sau clasate.

În favoarea petenţilor au fost finalizate 77,27% dintre petiţii - la acestea s-au putut determina soluţii favorabile, întemeiate legal - iar 22,73% au fost soluţionate nefavorabil sau constatate ca fiind neîntemeiate.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 13936 / 16823
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...