ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Băncile estimează menţinerea constantă a standardelor de creditare pentru trimestrul III (sondaj)

04 August 2021   |   Agerpres

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR în lunile ianuarie, aprilie, iulie şi octombrie. Are la bază un chestionar (publicat în cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor 10 bănci alese după cota de piaţă aferentă creditării companiilor şi populaţiei.

 
 
Băncile estimează menţinerea constantă a standardelor de creditare pentru trimestrul III, atât în cazul împrumuturilor acordate companiilor nefinanciare, cât şi în cel al ambelor categorii de credite destinate populaţiei, conform unui sondaj realizat pe această temă de Banca Naţională a României (BNR).

"Îmbunătăţirea sentimentului economic şi a percepţiei asupra riscurilor de către instituţiile de credit autohtone este pusă în evidenţă de rezultatele prezentei ediţii a sondajului, aferentă trimestrului al doilea al anului curent. Astfel, băncile au menţinut în unanimitate nemodificate standardele de creditare pentru împrumuturile şi liniile de credit acordate companiilor nefinanciare, în timp ce condiţiile de creditare aferente sectorului populaţiei fie au fost menţinute constante, fie au consemnat relaxări. Pentru trimestrul următor, T3 2021, toate instituţiile de credit participante la sondaj estimează menţinerea constantă a standardelor de creditare, atât în cazul împrumuturilor acordate companiilor nefinanciare, cât şi în cel al ambelor categorii de credite destinate populaţiei", relevă rezultatele sondajului privind creditarea companiilor nefinanciare şi populaţiei.

În ceea ce priveşte evoluţia solicitărilor de credit în T2 2021, băncile au indicat preponderent menţinerea constantă a cererii pe segmentul companiilor nefinanciare, creşterea moderată sau substanţială a cererii de credite imobiliare, în timp ce în cazul creditelor de consum peste jumătate dintre instituţiile de credit respondente au semnalat un avans moderat.

Aşteptările pentru următoarea perioadă sunt, preponderent, de păstrare nemodificată a cererii de împrumuturi, atât pe segmentul companiilor nefinanciare, cât şi pe cel al populaţiei.

Potrivit sursei citate, băncile autohtone au menţinut în unanimitate nemodificate standardele de creditare pentru împrumuturile şi liniile de credit acordate companiilor nefinanciare, atât la nivel agregat, cât şi în cazul corporaţiilor, indiferent de maturitate. La nivelul IMM, majoritatea instituţiilor de credit au raportat păstrarea neschimbată a condiţiilor de creditare (92%), în timp ce 8% dintre băncile respondente au semnalat relaxarea într-o anumită măsură a acestora, atât pentru creditele pe termen scurt, cât şi pentru cele acordate pe termen lung.

Pentru trimestrul următor, T3 2021, toate instituţiile de credit participante la sondaj estimează menţinerea constantă a standardelor de creditare aferente împrumuturilor acordate companiilor nefinanciare la nivel agregat şi pentru IMM, în timp ce în cazul corporaţiilor circa 17% dintre bănci mizează pe relaxarea într-o anumită măsură a condiţiilor de creditare.

Băncile au indicat, preponderent (77%), o evoluţie constantă a cererii de credite şi linii de credit destinate companiilor nefinanciare, în timp ce 12% dintre acestea consideră că cererea a fost moderat mai mare, iar 11% au consemnat o scădere moderată a cererii din partea firmelor în T2 2021. În funcţie de dimensiunea companiei, se constată o pondere de 26% a băncilor care au raportat scăderea moderată a cererii de credite din partea corporaţiilor, iar în cazul IMM-urilor procentul se situează la nivelul de 23%.

Totuşi, în cazul companiilor mici şi mijlocii, se remarcă o proporţie de 13% a instituţiilor de credit care au raportat o cerere moderat sau substanţial mai mare de credite din partea firmelor din această categorie. În următorul trimestru (T3 2021), instituţiile de credit consideră în unanimitate că cererea de credite din partea sectorului companiilor nefinanciare la nivel agregat se va menţine constantă, iar în cazul solicitărilor de credit din partea IMM, 13% dintre băncile autohtone estimează creşterea moderată a acesteia.

"Puţin peste jumătate dintre instituţiile de credit au raportat menţinerea constantă a condiţiilor de creditare în T2 2021, iar restul au semnalat relaxarea într-o anumită măsură a acestora, pentru ambele categorii de credite destinate populaţiei. Pentru trimestrul următor (T3 2021), băncile autohtone estimează preponderent păstrarea nemodificată a standardelor de creditare (86% pentru creditele de consum, 71% în cazul creditelor imobiliare), în timp ce circa 14%, respectiv 29% dintre instituţiile de credit, prognozează relaxarea într-o anumită măsură a condiţiilor pentru creditele de consum şi respectiv împrumuturile destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri", se spune în sondaj.

Conform sondajului privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei derulat la nivelul zonei euro, standardele de creditare au rămas preponderent nemodificate în T2 2021, atât în cazul creditelor imobiliare (-1% procent net), cât şi în cel al creditelor de consum (0% procent net). În ceea ce priveşte împrumuturile pentru locuinţe, percepţiile de risc legate de perspectivele economice îmbunătăţite şi presiunile concurenţiale ale altor bănci au avut un impact în sensul relaxării standardelor de creditare, în timp ce costurile de finanţare ale băncilor şi situaţiile bilanţiere au avut un uşor impact net de înăsprire. Percepţiile privind riscurile au continuat să aibă un impact moderat de înăsprire a standardelor de creditare pentru creditele de consum, contrabalansate de toleranţa crescută la risc a băncilor. Pentru trimestrul următor, estimările sunt de menţinere constantă a condiţiilor de creditare a populaţiei.

Pierderea medie în caz de nerambursare (LGD1) pentru creditele populaţiei intrate în stare de nerambursare s-a majorat cu circa 1,8 puncte procentuale, de la 45% în T1 2021 la 46,8% în T2 2021. Această evoluţie ascendentă este pusă în evidenţă pentru toate categoriile de credite destinate populaţiei, respectiv credite de consum garantate cu ipoteci (+3,2 puncte procentuale), credite de consum negarantate cu ipoteci (+1,8 puncte procentuale) şi carduri de credit (+2,8 puncte procentuale), cu excepţia creditelor imobiliare a căror valoare LGD a scăzut de la 22,4% în T1 2021 la 20,7% în T2 2021.

Peste jumătate dintre instituţiile de credit respondente au semnalat creşterea într-o anumită măsură a preţului mediu pe metru pătrat al unei locuinţe în ultimele trei luni, restul băncilor apreciind evoluţia ca fiind constantă. Majoritatea băncilor (62%) estimează continuarea creşterii într-o anumită măsură a preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în trimestrul următor (T3 2021), în timp ce 38% dintre instituţiile de credit mizează pe menţinerea nemodificată a preţurilor imobiliare, afirmă BNR.

O pondere importantă a instituţiilor de credit a raportat creşterea moderată (67%) sau substanţială (15%) a cererii de credite imobiliare în cel de-al doilea trimestru al anului curent. Restul instituţiilor de credit consideră că numărul solicitărilor de credit destinat achiziţiei de locuinţe a fost fie relativ constant (11%), fie moderat mai scăzut (7%). Aşteptările pentru următoarea perioadă sunt preponderent de păstrare nemodificată a cererii de împrumuturi imobiliare (64%), precum şi de creştere moderată a acesteia. La evoluţia favorabilă a cererii de credite se adaugă şi diminuarea ponderii creditelor solicitate de către persoane fizice şi respinse de bănci (-23% procent net).

Peste jumătate dintre băncile respondente au semnalat creşterea moderată a cererii de credite de consum (60%), în timp ce circa 18% dintre instituţiile de credit consideră că interesul pentru împrumuturile de consum s-a diminuat moderat.

În structură, evoluţia solicitărilor de credite de consum a fost contrastantă conform răspunsurilor băncilor. Astfel, în cazul creditelor de consum cu ipotecă majoritatea băncilor (76%) au indicat menţinerea constantă a cererii, în timp ce în cazul creditelor de consum fără ipotecă 56% dintre instituţiile de credit respondente au declarat că cererea în T2 2021 a fost moderat mai mare, 23% consideră că aceasta a fost constantă, restul de 21% raportând scăderea moderată sau substanţială a numărului de solicitări.

În cazul cardurilor de credit, jumătate dintre bănci au indicat o evoluţie constantă a cererii şi circa 46% creşterea moderată sau substanţială a acesteia. Pentru următorul trimestru al anului curent (T3 2021) aşteptările instituţiilor de credit sunt preponderent de păstrare nemodificată a cererii de credite de consum.

În ceea ce priveşte rata de respingere a solicitărilor de credite de consum, se remarcă diminuarea ponderii creditelor de consum respinse, exprimată ca raport între volumul total al creditelor solicitate şi respinse şi volumul total de credite solicitate (-17,7% procent net).

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR în lunile ianuarie, aprilie, iulie şi octombrie. Are la bază un chestionar (publicat în cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor 10 bănci alese după cota de piaţă aferentă creditării companiilor şi populaţiei. Aceste instituţii deţin aproximativ 80% din creditarea acestor sectoare. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 427 / 15978
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Activitatea de M&A din ECE a crescut cu 50% în volum și cu 54% în valoare în S1 – 2021, față de aceeași perioadă a anului trecut | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: Încrederea și apetitul investițional sunt menținute la cote ridicate. În România, mizăm în continuare pe sectoarele care au fost motoare de creștere în ultima perioadă. Rodica Manea, Partener: Investitorii includ criteriile ESG în strategiile lor de M&A și due diligence
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAŢII is looking for ambitious graduates to join the firm’s consultancy and litigation practices
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII is recruiting aspiring lawyers admitted to the Bar in the 2021 session
LegiTeam: Radu și Asociații SPRL is recruiting junior lawyers for the consultancy practice
Avocații NNDKP spun că tranzacțiile locale sindicalizate vor crește atât ca număr, cât și ca dimensiune, marcând în mod lent, dar sigur, apariția unei veritabile piețe locale de împrumuturi de acest tip. Valentin Voinescu, Partner: Suntem doar la începutul acestui trend al finanțărilor sindicalizate pentru proiecte ESG, pe care îl vedem urcând substanțial în următorii 5 ani. Vorbim de o reală separare a clienților băncilor în clienți cu rating ridicat în ESG și restul, aspect care ne așteptăm să aibă consecințe formidabile
INTERVIU | De vorbă cu Cosmin Vasile, Managing Partner ZRVP, despre modul în care firma își alege avocații în campaniile de recrutare | Trei condiții esențiale pentru aplicanții care vor o certitudine a carierei de litigator. Elementele cheie pe care toți aspiranții la un loc în echipa ZRVP ar trebui să le urmărească
Cele mai sensibile aspecte din mandatele avocaților specializați în protecția datelor cu caracter personal de la Guia Naghi & Partners au fost legate de incidentele de securitate. Bianca Naghi, Partener: Proiectele transfrontaliere care au avut în vedere conformitatea cu legislația privind protecția datelor în multiple State Membre, dar și proiectele unor companii care au dorit identificarea cerințelor legale aplicabile unor produse digitale extrem de inovatoare, au fost cele mai complicate
INTERVIU | Ovidiu Șerban, după 12 ani de la intrarea în echipa ZRVP - Colaborarea cu o societate de avocatură de calibru, în general, și cu ZRVP, în special, îți aduce mai multe avantaje. Privind retrospectiv, cred că a fost cea mai bună decizie, pentru că aici am avut ascensiunea profesională pe care mi-am dorit-o și îmi desfășor cu plăcere activitatea de avocat în fiecare zi
Roxana Ionescu, Counsel RTPR, Rising Star pentru România la Premiile Rising Star EMEA 2021
LegiTeam | Radu și Asociații SPRL is recruiting senior associates for the legal consultancy practice | corporate, M&A, commercial
LegiTeam: ZRVP recrutează 2 avocați definitivi pentru departamentul Litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...