
Banii privaţi, impulsionaţi de fondurile publice, ar trebui să stimuleze investiţiile în UE (Eurogrup)
05 Noiembrie 2024
AgerpresLuna trecută, fostul preşedinte al BCE, Mario Draghi, a estimat că UE are nevoie de investiţii anuale de până la 800 miliarde de euro - până la 5% din PIB - pentru a menţine ritmul cu rivalii mondiali.
Pentru necesităţile de investiţii ale Europei în vederea realizării tranziţiei verde şi digitale, alături de apărare şi cercetare, ar trebui utilizate fonduri publice, în special pentru a atrage şi a majora investiţiile private, se arată în comunicatul dat publicităţii după reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro (Eurogrup), transmite Reuters.
Comunicatul va fi folosit în carul discuţiilor la nivelul UE privind concurenţa cu Statele Unite şi China în domeniul tehnologiilor avansate, în timp ce sunt reduse emisiile de CO2.
Luna trecută, fostul preşedinte al BCE, Mario Draghi, a estimat că UE are nevoie de investiţii anuale de până la 800 miliarde de euro - până la 5% din PIB - pentru a menţine ritmul cu rivalii mondiali.
Comunicatul va fi folosit în carul discuţiilor la nivelul UE privind concurenţa cu Statele Unite şi China în domeniul tehnologiilor avansate, în timp ce sunt reduse emisiile de CO2.
Luna trecută, fostul preşedinte al BCE, Mario Draghi, a estimat că UE are nevoie de investiţii anuale de până la 800 miliarde de euro - până la 5% din PIB - pentru a menţine ritmul cu rivalii mondiali.
Miniştrii de Finanţe din zona euro spun că suma nu poate fi obţinută doar din fonduri publice, ceea ce scoate în evidenţă necesitatea unor pieţe de capital puternice pentru a atrage fonduri private, în condiţiile în care finanţele publice sunt afectate de multiplele crize.
Fondurile publice limitate "ar fi cel mai bine folosite ca un catalizator pentru mobilizarea capitalului privat în domeniile unde se pot înregistra rezultate pozitive", se arată în comunicat.
În acest caz mobilizarea utilizarea unui nivel relativ redus de fonduri europene pentru a acoperi cele mai riscante părţi ale unui proiect, iar investitorii privaţi se vor concentra pe segmentele mai profitabile şi mai sigure.
Miniştrii de Finanţe din zona euro s-au întâlnit luni înaintea summitului UE dedicat competitivităţii, care va avea loc în perioada 7-8 noiembrie, la Budapesta.
De asemenea, aceştia şi-au exprimat disponibilitatea de a cheltui banii contribuabililor pe servicii şi proiecte de infrastructură de care să beneficieze toţi cei 450 milioane locuitori ai UE, etichetându-le ca bunuri publice ale UE.
"În timp ce investiţiile private sunt vitale, şi finanţarea publică joacă un rol important. Finanţarea europeană ar trebui să se concentreze ăe zonele unde bunurile publice pot fi livrate în comun mai eficient", se arată în comunicat.
În ultimele săptămâni rolul finanţării publice a fost principalul factor care a provocat diviziuni între statele membre: Germania şi alte state membre UE se opun emiterii de datorii publice, pe care alte ţări o apără pentru a investi în priorităţi comune.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1535 / 19447 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
NNDKP, alături de Grupul PetStar, în finanțarea de 50 mil. € obținută de la UniCredit Bank. PCF Investment Banking a acționat în calitate de aranjor exclusiv
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...