ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BCE pregăteşte un site pentru vânzarea creditelor bancare neperformante

24 Septembrie 2020   |   Agerpres

După ultima criză financiară mondială, marile fonduri specializate pe 'distressed debt' au preluat credite neperformante în valoare de miliarde de euro, iar în acest proces au preluat şi numeroase proprietăţi a căror valoare a crescut între timp.

 
 
Autorităţile europene lucrează la un site online, similar cu cel al Amazon, care ar permite vânzarea creditelor bancare în valoare de sute de miliarde de euro care au devenit neperformante din cauza crizei coronavirusului, în încercarea de a susţine economia şi a contracara dominaţia marilor investitori americani specializaţi pe credite neperformante, transmite Reuters.
 
Proiectul, susţinut de mai mulţi oficiali din conducerea Băncii Centrale Europene (BCE), este parte din eforturile ţărilor din zona euro de a face faţă creşterii creditelor neperformante şi a împiedica fondurile specializate pe 'distressed debt' să cumpere aceste creanţe la preţuri mici.
 
"Ideea este să deschidem piaţa pentru cumpărătorii de mici portofolii, cu o platformă de tip Amazon sau eBay, unde să poţi naviga online... Aceasta ar putea pune în mişcare piaţa", a declarat Edward O'Brien, un înalt responsabil de la BCE implicat în acest proiect.
 
După ultima criză financiară mondială, marile fonduri specializate pe 'distressed debt' au preluat credite neperformante în valoare de miliarde de euro, iar în acest proces au preluat şi numeroase proprietăţi a căror valoare a crescut între timp.
 
"Piaţa creditelor neperformante este dominată de câţiva mari jucători. În mod normal, una din aceste firme poate achiziţiona un mare portofoliu cu reduceri semnificative", a spus Edward O'Brien.
 
Un studiu elaborat de firma de consultanţă Deloitte arată că din creditele neperformante în valoare de peste 450 miliarde de euro vândute în Europa între 2014 şi 2019, aproape jumătate au fost achiziţionate de doar patru investitori: Cerberus, Blackstone, Lone Star şi Goldman Sachs.
 
În general, băncile revând creditele neperformante la un preţ inferior valorii nominale, în ideea de a-şi elibera bilanţurile şi a dispune de marja de manevră necesară pentru a acorda noi credite.
 
Dispozitivul avut în vedere de BCE, care nu a fost încă validat şi trebuie să fie discutat vineri cu oficialii Uniunii Europene, se inspiră din platforma italiană BlinkS, care face legătura între cumpărătorii şi vânzătorii de credite neperformante, precum şi din licitaţiile de datorii organizate de o agenţie federală americană.
 
Dacă statele membre UE îşi vor da acordul, noua platformă ar putea fi plasată sunt responsabilitatea Mecanismului unic de rezoluţie (SRB), o agenţie a Uniunii Europene cu sediul la Bruxelles care se ocupă de dezmembrarea băncilor în faliment.
 
"De ce fiecare contract public este scos la licitaţie în cadrul unei competiţii deschise iar creditele neperformante sunt vândute în spatele uşilor închise?" a apreciat Bostjan Jazbec, unul dintre directorii SRB.
 
Volumul datoriilor din zona euro considerate puţin probabil să fie rambursate deplin este estimat la peste 500 miliarde de euro, incluzând şi creditele imobiliare, datoriile la cardurile de credit şi împrumuturile pentru achiziţionarea de automobile. Şi analiştii se aşteaptă ca această cifră să continue să crească.
 
Pentru bănci, este ceva normal să vândă portofolii de credite neperformante către investitori, cu pachete care uneori depăşesc 10 miliarde de euro, însă BCE este îngrijorată că această metodă favorizează marii cumpărători. Prin noua platformă avută în vedere de BCE, care ar putea deveni operaţională la începutul lui 2021, mărimea pachetelor de credite ar putea fi redusă până la 10 milioane de euro, în speranţa că astfel vor fi atraşi şi cumpărători mai mici care ar fi dispuşi să plătească mai mult pentru a achiziţiona aceste creanţe. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 333 / 12741
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Lawyer | Banking & Finance
Înalta Curte suspendă în integralitate o decizie de impunere care fusese suspendată inițial doar parțial. Avocații Radu și Asociații salvează penalitățile de întârziere și obțin restituirea scrisorii de garanție bancară
ANAF are un plan de acţiune pentru recuperarea obligaţiilor fiscale neachitate în perioada pandemiei | Situația îndemnă la prudență și analiză, spun avocații NNDKP specializați în fiscalitate. Adaptabilitatea şi o bună comunicare în cadrul echipei sunt elemente cruciale în momente de criză, iar capacitatea de reacţie rapidă a consultantului şi avocatului este, de asemenea, esenţială
LegiTeam | POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție.
Dragne & Asociații își extinde echipa de parteneri și anunță alte 5 promovări
LegiTeam | ZRVP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Corporate | M&A
CEZ Group a aprobat vânzarea activelor din România către fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets. Tranzacţia asistată de avocații TZA și RTPR va fi supusă aprobării CSAT şi Autorităţii Europene Antitrust
Avocații TZA specializați în Drept bancar spun că din a doua jumătate a anului au revenit mandatele tradiţionale în Banking & Finance. Gabriela Anton, Partener: Trendul din ultimele luni ne-a depășit așteptările. Acum lucrăm în paralel la un număr mai mare de mandate de acest tip, peste nivelul anului trecut
RTPR, alături de Innova la achiziția PayPoint și Payzone. Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Mihul (Senior Associate) au coordonat echipa
LegiTeam | ZRVP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Consultanță ̸ Dreptul muncii
Mandate unice și complexe pentru avocații de Banking & Finance de la Popescu & Asociații. Investitorii sunt mai atenți în privința tranzacțiilor, analizele - mai amănunțite, dar crește numărul solicitărilor de finanțare, spun avocații. Firma are cinci mandate de finanțare în desfășurare pentru jucători-cheie, atât locali, cât și internaționali
Cum își alege DLA Piper viitorii colaboratori din România. Ce trebuie sa știe stagiarii care vor să se alăture uneia dintre cele mai puternice firme globale de avocați
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...