ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bucureşti, Ilfov şi Timiş se află în topul celor mai puternice judeţe din România (analiză KeysFin)

21 Septembrie 2020   |   AGERPRES

Harta de business a României prezintă mari discrepanţe între regiuni.

 
 
Bucureşti, Ilfov şi Timiş se află în topul celor mai puternice judeţe din România în funcţie de cifra de afaceri din 2019 a companiilor înregistrate, iar în clasamentul judeţelor cu cele mai slabe rezultate de business se regăsesc Mehedinţi, Caraş-Severin şi Vaslui, potrivit unei analize KeysFin.

În comparaţie cu acum 5 ani, există coborâri considerabile în topul judeţelor româneşti, aşa cum este cazul judeţului Arad, care a coborât de pe locul 10 în 2015, pe locul 13 în 2019, sau al judeţului Galaţi, care a ajuns, de pe locul 15 în 2015, pe locul 17 în 2019. În ceea ce priveşte rezultatele pozitive, Prahova a urcat de pe locul 8 în 2015, pe 6 în 2019, iar Bihor a ajuns de pe locul 12 în 2015, pe locul 9 în 2019, în funcţie de cifra de afaceri a companiilor înregistrate.


"Harta de business a României prezintă mari discrepanţe între regiuni. Dacă cele mai puternice zece judeţe au concentrat în 2019 peste 70% din cifra de afaceri totală şi 2,2 milioane de salariaţi, cele mai sărace zece judeţe au generat în 2019 afaceri de numai 65 de miliarde de lei - doar 4,2% din total, cu 237 de mii de angajaţi. În tot acest proces de concentrare a business-ului, un rol major îl joacă performanţele autorităţilor locale, ale căror investiţii în infrastructura materială şi umană au consecinţe directe şi evidente în creşterea discrepanţelor economice la nivel regional", a declarat Roxana Popescu, Managing Director KeysFin, unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii de business information din România.

Deşi topul de acum 5 ani seamănă destul de bine cu topul din momentul de faţă, în sensul în care majoritatea judeţelor au câştigat/ pierdut doar una sau două poziţii în clasament, există şi diferenţe spectaculoase. "Dacă la Galaţi, căderea are cu siguranţă legătură cu rezultatele Combinatului Siderurgic, în Bihor avansul poate fi pus şi pe seama investiţiilor în infrastructură. De cealaltă parte, ne bucură să vedem saltul unei părţi din zona de Sud a ţării, acolo unde judeţele Dolj şi Olt au performat bine în ultimii ani", a completat Roxana Popescu.

În funcţie de numărul de companii existente, pe primul loc se află în continuare Capitala, cu 136.900 de companii în 2019 (peste 20% din total), fiind urmată de Cluj, cu 42.900 de companii (6,3 % din total) şi de Ilfov, cu 30.800 de companii (4,5% din total). La cealaltă extremă, cele mai puţine companii sunt înregistrate în Mehedinţi, cu doar 3.600 firme existente în 2019, dar şi în Botoşani, cu 4.600 de companii, şi în Covasna, cu 4.700 de companii.

Din punct de vedere al cifrei de afaceri, Bucureştiul ocupă prima poziţie cu o cifră de afaceri de 570,8 miliarde lei în 2019, fiind urmat la mare de distanţă de Ilfov, cu 111,8 miliarde lei şi Timiş, cu 67,2 miliarde lei. Faţă de 2015, Argeşul a scăzut un loc, de pe 4 pe 5, ajungând la 65,5 miliarde lei, iar Clujul a avansat de pe locul 5 în 2015, pe 4 în 2019, având o cifră de afaceri de 65,7 miliarde lei anul trecut. Următoarele judeţe din România, în funcţie de cifra de afaceri din 2019 a companiilor înregistrate sunt Prahova (56 miliarde lei), Constanţa (52 miliarde lei), Braşov (47,3 miliarde lei), Bihor (34,1 miliarde lei) şi Sibiu (34 miliarde lei).

În ceea ce priveşte topul profitabilităţii, pe primul loc se află şi în acest caz Bucureştiul, cu un rezultat net pozitiv în valoare de 30,9 miliarde lei, fiind urmat de Ilfov, cu 6 miliarde lei şi Cluj, cu 5,2 miliarde lei, arată analiza citată.

"Faţă de acum 5 ani, situaţia a rămas aproape neschimbată în Mehedinţi, un judeţ care a rămas pe ultimul loc, atât în ceea ce priveşte cifra de afaceri a companiilor de aici, cât şi numărul acestora. Astfel, în 2019, cele 3.600 de companii înregistrate în Mehedinţi au totalizat o cifră de afaceri de doar 3 miliarde de lei. Topul celor mai slabe judeţe din punct de vedere economic este completat de Caraş-Severin, cu o cifră de afaceri a companiilor de 6,2 miliarde de lei, Vaslui, cu 6,42 miliarde de lei, Teleorman, cu 6,45 miliarde de lei, şi Covasna, 6,51 miliarde de lei. Cât despre judeţele care se află pe pierdere, în funcţie de rezultatul net al companiilor, cele mai slabe rezultate financiare au fost înregistrate în Vâlcea, judeţ aflat pe ultimul loc, cu o pierdere cumulată de 1,1 miliarde lei, Hunedoara - pierdere cumulată de 425,9 milioane lei şi Gorj - pierdere cumulată de 393 milioane lei", potrivit analizei KeysFin.

În ceea ce priveşte sectoarele de activitate, comerţul predomină în mai toate judeţele României, dar şi construcţiile, industria prelucrătoare şi IT&C-ul ocupă locuri fruntaşe.

Astfel, în 2019, în Bucureşti, existau peste 36.000 de companii, având ca domeniu principal de activitate un cod CAEN aferent comerţului, totalizând o cifră de afaceri de 276 miliarde lei (45% din totalul sectorului). Capitala este urmată de Cluj, cu 9.700 mii firme din comerţ şi o cifră de afaceri de 24,7 miliarde lei (4% din total sector) şi Ilfov, cu 9.690 companii din comerţ şi afaceri de 67,9 miliarde lei (peste 11% din total sector).

Construcţiile sunt populare îndeosebi în Bucureşti, Cluj şi Timiş, acestea fiind cele mai importante 3 judeţe pentru acest domeniu de activitate. Bucureştiul este din nou pe primul loc, cu peste 13.000 de companii care se ocupă cu construcţiile, totalizând o cifră de afaceri de 30,3 miliarde lei (38% din sector). Podiumul este completat de Cluj, cu 5.100 companii şi 6,9 miliarde lei cifră de afaceri şi Timiş, cu 3.700 companii şi 3,3 miliarde lei cifră de afaceri.

"Cât despre industria prelucrătoare, tot capitala conduce, cu o cifră de afaceri de 46,9 miliarde lei (12% din total sector) a celor 7.400 de companii cu sediul aici şi afaceri în acest sector. Pe locul 2 din punct de vedere al cifrei de afaceri se clasează Argeş, cu 39,8 miliarde lei şi 2.100 de companii, dintre care cea mai importantă este Automobile Dacia SA, iar pe locul 3 Timiş, cu 27 miliarde lei cifră şi 2.600 de companii", se menţionează în analiza citată.

De asemenea, IT&C-ul devine din ce în ce mai activ, atât în judeţele deja consacrate, care de altfel se şi află pe locurile 1 şi 2: Bucureşti (11.300 de companii şi o cifră de afaceri de 44 miliarde lei) şi Cluj (2.900 de companii şi o cifră de afaceri de 5,7 miliarde lei), cât şi în Timiş (1.300 de firme şi o cifră de afaceri de 2,4 miliarde lei), Iaşi (1.300 companii şi o cifră de afaceri de 1,8 miliarde lei) şi Ilfov (1.700 de companii şi o cifră de afaceri de 992,8 milioane lei), ocupantele locurilor 3, 4 şi 5.

Cele mai "muncitoare" judeţe, respectiv unde se regăsesc cei mai mulţi angajaţi, sunt Bucureşti - cu peste 1 milion de angajaţi, Timiş, cu 189.700 de angajaţi, şi Cluj, cu 183.700 de angajaţi în 2019. De cealaltă parte, judeţele cu cei mai puţini angajaţi sunt Mehedinţi şi Giurgiu, cu doar 14.600 de angajaţi şi respectiv 20.900 de angajaţi în 2019.

Analiza KeysFin are la bază datele financiare din 2019, raportate de companii la Ministerul Finanţelor până în momentul extragerii informaţiilor, în septembrie 2020. Datele pot suferi modificări până la sfârşitul lui 2020.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 13781 / 16755
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...