
Bucureștiul concentrează 28% din activitatea de comerț exterior a României
14 Ianuarie 2025
BizLawyerFirmele și companiile cu sediul social în Municipiul București au înregistrat o valoare de 28,0 miliarde euro, reprezentând o pondere de 34,1% din importul României în perioada 1 ianuarie – 31 august 2024.
Analizând cele mai recente date statistice anunțate de Institutul Național de Statistică privind evoluția schimburilor comerciale ale României pe județe, la 31 august 2024, rezultă că firmele cu sediul social în municipiul București au derulat în primele 8 luni ale anului 2024, operațiuni de comerț internațional în valoare de 40,1 miliarde euro, reprezentând 28,0% din comerțul exterior al țării noastre. Pe locul 2 s-a situat județul Ilfov cu o pondere de 8,0%, urmat de Timiș 7,7%, Argeș 5,0%, Brașov 4,0% și Cluj 3,6%.
La export, în perioada analizată, firmele și companiile din București au livrat mărfuri în afara granițelor țării, în valoare de 12,1 miliarde euro, reprezentând 19,8% din exportul României. Municipiul București, a fost urmat în acest Top de județele: Timiș cu o pondere de 9,4%, Argeș – 7,9%, Brașov – 5,0%, Ilfov – 5,0%, Dolj – 4,4%, Arad – 4,3%, Alba – 4,1%, Prahova – 3,5% și Sibiu 3,3%. Ponderea acestor 10 județe în exportul României a fost de 66,7%, în timp ce restul de 32 au însumat doar 33,3%.
Principalele grupe de mărfuri exportate de firmele cu sediul social în București au fost: mașini și aparate, echipamente electrice și părți ale acestora (26,4%), produse ale regnului vegetal (15,8%), produse minerale (14,4%) produse ale industriei chimice (7,5%) produse alimentare, băuturi, lichide alcoolice și oțet, tutun și înlocuitori de tutun prelucrați (5,9%), metale comune și articole din acestea (5,3%), vehicule și echipamente auxiliare de transport (4,8%), arme și muniții, părți și accesorii ale acestora (3,2%). materiale textile și articole din acestea (3,1%), instrumente și aparatură optică (3,0%). Aceste 10 grupe dețin o pondere de 89,4% din exportul firmelor bucureștene.
La import concentrarea este mai mare. Firmele și companiile cu sediul social în Municipiul București au înregistrat o valoare de 28,0 miliarde euro, reprezentând o pondere de 34,1% din importul României în perioada 1 ianuarie – 31 august 2024. Municipiul București, care deține peste o treime din totalul importului, a fost urmat în acest Top de județele: Ilfov – 10,3%, Timiș – 6,4%, Argeș 4,5%, Cluj 3,8%, Prahova – 3,6%, Brașov – 3,3%, Alba – 2,7%, Constanța 2,7%, Arad 2,6%. Ponderea acestor 10 județe în importul României a fost de 74%, în timp ce restul de 32 au însumat 26%.
Ca structură a mărfurilor importate de firmele cu sediul social în București, principalele 6 grupe care se regăsesc în statistica perioadei analizate au fost: mașini și aparate, echipamente electrice și părți ale acestora (22,3%), produse ale industriei chimice (17,1%), produse minerale (10,7%), vehicule, aeronave, vase și echipamente de transport (8,4%), produse alimentare, băuturi, lichide alcoolice și oțet, tutun (7,7%), metale comune și articole din acestea (6,2%), care au deținut o pondere de 72,4% din importul firmelor bucureștene.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 731 / 18991 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...