Cadrul pentru examinarea investiţiilor străine directe în UE are unele “unghiuri moarte”, susţin auditorii
06 Decembrie 2023
Agerpres"Examinarea investiţiilor străine în UE este un şantier în lucru. Mecanismul ar trebui să constituie o plasă de siguranţă pentru UE, dar găurile din această plasă sunt prea mari. Dacă UE doreşte să combată mai bine riscurile, atât Comisia, cât şi toate statele membre trebuie să repare plasa", a declarat Mihails Kozlovs, membrul Curţii responsabil de acest audit.
Examinarea în UE a investiţiilor străine directe potenţial dăunătoare este afectată de "unghiuri moarte" care compromit eficacitatea şi eficienţa în identificarea, evaluarea şi combaterea riscurilor pentru securitate şi pentru ordinea publică în întreaga UE, se arată într-un nou raport al Curţii de Conturi Europene publicat miercuri.
Deşi cadrul UE recent creat reprezintă un pas înainte, făcând posibilă detectarea ameninţărilor potenţiale la adresa securităţii sau a ordinii publice din UE, o mare parte din investiţiile străine directe nu au fost, în perioada 2020-2022, examinate şi raportate la nivelul UE. Mai multe motive pot explica această situaţie: în special, faptul că în unele ţări nu exista un mecanism de examinare sau faptul că ţările care aveau un astfel de mecanism considerau că sunt importante sectoare diferite sau interpretau în mod diferit concepte-cheie din normele UE adoptate în 2020.
"Examinarea investiţiilor străine în UE este un şantier în lucru. Mecanismul ar trebui să constituie o plasă de siguranţă pentru UE, dar găurile din această plasă sunt prea mari. Dacă UE doreşte să combată mai bine riscurile, atât Comisia, cât şi toate statele membre trebuie să repare plasa", a declarat Mihails Kozlovs, membrul Curţii responsabil de acest audit.
Auditorii Curţii au constatat că Comisia Europeană a luat măsurile adecvate pentru a crea cadrul şi că din ce în ce mai multe ţări din UE îşi pun acum în aplicare propriile mecanisme de examinare şi colaborează mai îndeaproape. Acest lucru permite detectarea unor riscuri care, în caz contrar, ar putea rămâne nedepistate. Cu toate acestea, mai mulţi factori continuă să împiedice buna funcţionare a sistemului. Normele UE nu impun ţărilor obligaţia de a crea un mecanism de examinare şi le oferă libertate în stabilirea sferei de cuprindere a normelor lor naţionale cu privire la examinare. Mai mult, ţările nu sunt obligate să raporteze Comisiei rezultatul deciziilor pe care le-au luat în urma examinării, nici măcar atunci când Comisia emite un aviz sau când alte ţări din UE şi-au făcut cunoscute preocupările.
Auditorii au observat că mai multe ţări nu raportau decât acele tranzacţii care erau de natură să le afecteze propria ordine publică sau securitate, privând astfel celelalte state membre şi Comisia de posibilitatea de a le evalua impactul potenţial asupra lor sau asupra programelor UE. Între 2020 şi 2022, ţările din UE au raportat Comisiei 886 de cazuri examinate.
Auditorii au constatat că, în cazul anumitor ţări, nu exista o corelaţie între numărul notificărilor şi nivelul investiţiilor străine directe care au intrat în ţările respective. 6 ţări au notificat 92% din totalul cazurilor şi 9 ţări, restul de 8%. 12 ţări nu au procedat deloc la examinarea investiţiilor sau nu au raportat niciun caz, chiar dacă lor le corespunde aproape jumătate din investiţiile străine directe care intră în UE. Totodată, mecanismul este suprasolicitat cu un volum mare de cazuri care prezintă un risc scăzut sau nu sunt eligibile.
Potrivit Curţii de Conturi Europene, sunt necesare îmbunătăţiri şi în legătură cu evaluarea de către Comisie a eligibilităţii şi a riscurilor, precum şi cu avizele şi recomandările formulate de aceasta. Deşi evaluările Comisiei identifică riscuri şi contribuie la o reflecţie prospectivă cu privire la vulnerabilităţile potenţiale, auditorii au detectat probleme în legătură cu aceste evaluări şi au identificat unele aspecte ale recomandărilor care pot crea dificultăţi pentru asigurarea punerii lor în aplicare sau care pot fi incompatibile cu un mediu specific economiei de piaţă.
Investiţiile străine directe care au intrat în UE în 2021 s-au ridicat la circa 117 miliarde de euro. Între 2020 şi 2022, Franţa a transmis cele mai multe notificări legate de examinare (193), urmată îndeaproape de Italia, Spania şi Austria. Ţările de Jos şi Luxemburg, care reprezintă 50% din totalul investiţiilor străine directe ce intră din exterior, au raportat doar şapte cazuri şi, respectiv, zero cazuri.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 2422 / 18080 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv, cu experiență relevantă în profesie între 5-8 ani | Litigii
CMS, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
Țuca Zbârcea & Asociații și britanicii de la Legal500 au lansat ediția 2024 a GC Powerlist Romania
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Frații Micula obțin în SUA încă un verdict în defavoarea României, care ar trebui să plătească penalitați de 14 mil. USD, după ce un judecător american a aprobat sancțiuni de pană la 100.000 USD ̸ săptămână, considerând că reclamanții nu au primit întreaga sumă din hotărârea ICSID pronunțată în 2013 | Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat luna trecută decizia de a interzice României să plătească sumele din sentința arbitrală, invocând încălcări ale normelor privind ajutoarele de stat
Reff & Asociații | Deloitte Legal lansează o nouă ediție a proiectului educațional „Law Is Awesome!”, dedicat studenților care vor să devină avocați de business
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...