ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cadrul pentru examinarea investiţiilor străine directe în UE are unele “unghiuri moarte”, susţin auditorii

06 Decembrie 2023   |   Agerpres

"Examinarea investiţiilor străine în UE este un şantier în lucru. Mecanismul ar trebui să constituie o plasă de siguranţă pentru UE, dar găurile din această plasă sunt prea mari. Dacă UE doreşte să combată mai bine riscurile, atât Comisia, cât şi toate statele membre trebuie să repare plasa", a declarat Mihails Kozlovs, membrul Curţii responsabil de acest audit.

 
 
Examinarea în UE a investiţiilor străine directe potenţial dăunătoare este afectată de "unghiuri moarte" care compromit eficacitatea şi eficienţa în identificarea, evaluarea şi combaterea riscurilor pentru securitate şi pentru ordinea publică în întreaga UE, se arată într-un nou raport al Curţii de Conturi Europene publicat miercuri.
 
Deşi cadrul UE recent creat reprezintă un pas înainte, făcând posibilă detectarea ameninţărilor potenţiale la adresa securităţii sau a ordinii publice din UE, o mare parte din investiţiile străine directe nu au fost, în perioada 2020-2022, examinate şi raportate la nivelul UE. Mai multe motive pot explica această situaţie: în special, faptul că în unele ţări nu exista un mecanism de examinare sau faptul că ţările care aveau un astfel de mecanism considerau că sunt importante sectoare diferite sau interpretau în mod diferit concepte-cheie din normele UE adoptate în 2020.
 
"Examinarea investiţiilor străine în UE este un şantier în lucru. Mecanismul ar trebui să constituie o plasă de siguranţă pentru UE, dar găurile din această plasă sunt prea mari. Dacă UE doreşte să combată mai bine riscurile, atât Comisia, cât şi toate statele membre trebuie să repare plasa", a declarat Mihails Kozlovs, membrul Curţii responsabil de acest audit.
 
Auditorii Curţii au constatat că Comisia Europeană a luat măsurile adecvate pentru a crea cadrul şi că din ce în ce mai multe ţări din UE îşi pun acum în aplicare propriile mecanisme de examinare şi colaborează mai îndeaproape. Acest lucru permite detectarea unor riscuri care, în caz contrar, ar putea rămâne nedepistate. Cu toate acestea, mai mulţi factori continuă să împiedice buna funcţionare a sistemului. Normele UE nu impun ţărilor obligaţia de a crea un mecanism de examinare şi le oferă libertate în stabilirea sferei de cuprindere a normelor lor naţionale cu privire la examinare. Mai mult, ţările nu sunt obligate să raporteze Comisiei rezultatul deciziilor pe care le-au luat în urma examinării, nici măcar atunci când Comisia emite un aviz sau când alte ţări din UE şi-au făcut cunoscute preocupările.
 
Auditorii au observat că mai multe ţări nu raportau decât acele tranzacţii care erau de natură să le afecteze propria ordine publică sau securitate, privând astfel celelalte state membre şi Comisia de posibilitatea de a le evalua impactul potenţial asupra lor sau asupra programelor UE. Între 2020 şi 2022, ţările din UE au raportat Comisiei 886 de cazuri examinate.
 
Auditorii au constatat că, în cazul anumitor ţări, nu exista o corelaţie între numărul notificărilor şi nivelul investiţiilor străine directe care au intrat în ţările respective. 6 ţări au notificat 92% din totalul cazurilor şi 9 ţări, restul de 8%. 12 ţări nu au procedat deloc la examinarea investiţiilor sau nu au raportat niciun caz, chiar dacă lor le corespunde aproape jumătate din investiţiile străine directe care intră în UE. Totodată, mecanismul este suprasolicitat cu un volum mare de cazuri care prezintă un risc scăzut sau nu sunt eligibile.
 
Potrivit Curţii de Conturi Europene, sunt necesare îmbunătăţiri şi în legătură cu evaluarea de către Comisie a eligibilităţii şi a riscurilor, precum şi cu avizele şi recomandările formulate de aceasta. Deşi evaluările Comisiei identifică riscuri şi contribuie la o reflecţie prospectivă cu privire la vulnerabilităţile potenţiale, auditorii au detectat probleme în legătură cu aceste evaluări şi au identificat unele aspecte ale recomandărilor care pot crea dificultăţi pentru asigurarea punerii lor în aplicare sau care pot fi incompatibile cu un mediu specific economiei de piaţă.
 
Investiţiile străine directe care au intrat în UE în 2021 s-au ridicat la circa 117 miliarde de euro. Între 2020 şi 2022, Franţa a transmis cele mai multe notificări legate de examinare (193), urmată îndeaproape de Italia, Spania şi Austria. Ţările de Jos şi Luxemburg, care reprezintă 50% din totalul investiţiilor străine directe ce intră din exterior, au raportat doar şapte cazuri şi, respectiv, zero cazuri. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3860 / 19518
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...