ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cadrul pentru examinarea investiţiilor străine directe în UE are unele “unghiuri moarte”, susţin auditorii

06 Decembrie 2023   |   Agerpres

"Examinarea investiţiilor străine în UE este un şantier în lucru. Mecanismul ar trebui să constituie o plasă de siguranţă pentru UE, dar găurile din această plasă sunt prea mari. Dacă UE doreşte să combată mai bine riscurile, atât Comisia, cât şi toate statele membre trebuie să repare plasa", a declarat Mihails Kozlovs, membrul Curţii responsabil de acest audit.

 
 
Examinarea în UE a investiţiilor străine directe potenţial dăunătoare este afectată de "unghiuri moarte" care compromit eficacitatea şi eficienţa în identificarea, evaluarea şi combaterea riscurilor pentru securitate şi pentru ordinea publică în întreaga UE, se arată într-un nou raport al Curţii de Conturi Europene publicat miercuri.
 
Deşi cadrul UE recent creat reprezintă un pas înainte, făcând posibilă detectarea ameninţărilor potenţiale la adresa securităţii sau a ordinii publice din UE, o mare parte din investiţiile străine directe nu au fost, în perioada 2020-2022, examinate şi raportate la nivelul UE. Mai multe motive pot explica această situaţie: în special, faptul că în unele ţări nu exista un mecanism de examinare sau faptul că ţările care aveau un astfel de mecanism considerau că sunt importante sectoare diferite sau interpretau în mod diferit concepte-cheie din normele UE adoptate în 2020.
 
"Examinarea investiţiilor străine în UE este un şantier în lucru. Mecanismul ar trebui să constituie o plasă de siguranţă pentru UE, dar găurile din această plasă sunt prea mari. Dacă UE doreşte să combată mai bine riscurile, atât Comisia, cât şi toate statele membre trebuie să repare plasa", a declarat Mihails Kozlovs, membrul Curţii responsabil de acest audit.
 
Auditorii Curţii au constatat că Comisia Europeană a luat măsurile adecvate pentru a crea cadrul şi că din ce în ce mai multe ţări din UE îşi pun acum în aplicare propriile mecanisme de examinare şi colaborează mai îndeaproape. Acest lucru permite detectarea unor riscuri care, în caz contrar, ar putea rămâne nedepistate. Cu toate acestea, mai mulţi factori continuă să împiedice buna funcţionare a sistemului. Normele UE nu impun ţărilor obligaţia de a crea un mecanism de examinare şi le oferă libertate în stabilirea sferei de cuprindere a normelor lor naţionale cu privire la examinare. Mai mult, ţările nu sunt obligate să raporteze Comisiei rezultatul deciziilor pe care le-au luat în urma examinării, nici măcar atunci când Comisia emite un aviz sau când alte ţări din UE şi-au făcut cunoscute preocupările.
 
Auditorii au observat că mai multe ţări nu raportau decât acele tranzacţii care erau de natură să le afecteze propria ordine publică sau securitate, privând astfel celelalte state membre şi Comisia de posibilitatea de a le evalua impactul potenţial asupra lor sau asupra programelor UE. Între 2020 şi 2022, ţările din UE au raportat Comisiei 886 de cazuri examinate.
 
Auditorii au constatat că, în cazul anumitor ţări, nu exista o corelaţie între numărul notificărilor şi nivelul investiţiilor străine directe care au intrat în ţările respective. 6 ţări au notificat 92% din totalul cazurilor şi 9 ţări, restul de 8%. 12 ţări nu au procedat deloc la examinarea investiţiilor sau nu au raportat niciun caz, chiar dacă lor le corespunde aproape jumătate din investiţiile străine directe care intră în UE. Totodată, mecanismul este suprasolicitat cu un volum mare de cazuri care prezintă un risc scăzut sau nu sunt eligibile.
 
Potrivit Curţii de Conturi Europene, sunt necesare îmbunătăţiri şi în legătură cu evaluarea de către Comisie a eligibilităţii şi a riscurilor, precum şi cu avizele şi recomandările formulate de aceasta. Deşi evaluările Comisiei identifică riscuri şi contribuie la o reflecţie prospectivă cu privire la vulnerabilităţile potenţiale, auditorii au detectat probleme în legătură cu aceste evaluări şi au identificat unele aspecte ale recomandărilor care pot crea dificultăţi pentru asigurarea punerii lor în aplicare sau care pot fi incompatibile cu un mediu specific economiei de piaţă.
 
Investiţiile străine directe care au intrat în UE în 2021 s-au ridicat la circa 117 miliarde de euro. Între 2020 şi 2022, Franţa a transmis cele mai multe notificări legate de examinare (193), urmată îndeaproape de Italia, Spania şi Austria. Ţările de Jos şi Luxemburg, care reprezintă 50% din totalul investiţiilor străine directe ce intră din exterior, au raportat doar şapte cazuri şi, respectiv, zero cazuri. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 715 / 16375
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bondoc și Asociații, alături de cumpărător în tranzacția de 432 mil. lei prin care Fondul Proprietatea și-a vândut acțiunile deţinute la Engie România. Echipa, coordonată de Lucian Bondoc
Teodorescu Partners a asistat Autonom Protect în achiziția Nova Ria24
După un an bun, în care a fost solicitată să acorde consultanță în câteva dintre cele mai spectaculoase proiecte de pe piața locală, Bulboacă & Asociații vede un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii | ”Vom avea privilegiul să acționăm într-unul dintre cei mai interesanți ani din istoria recentă a țării, dar cu România în cea mai bună formă economică a sa. Provocări vor fi, important este să prindem vârful și acestui val”, spun avocații
Stănescu Vasile & Asociaţii și Strelia CVBA apără România în procesul intentat de Pfizer la Bruxelles, cu pretenții de peste o jumătate de miliard de euro plus dobânzi. Cine sunt apărătorii României și ce îi recomandă
Banking & Finance | Avocații NNDKP au asistat anul trecut finanțări locale de aproape un miliard de euro și s-au implicat în proiecte transfrontaliere de peste trei miliarde de euro. Echipa a continuat să lucreze pentru finanțatorii unor grupuri importante din industrie sau sectorul agricol, dar a stat alături și de clienții finanțați, companii fanion în domeniile în care operează. Valentin Voinescu (Partener): Mediul de business din România a demonstrat reziliență și numărul de proiecte nu s-a redus, ba chiar am asistat la o accelerare la sfârșitul anului trecut
Chambers Global 2024 | RTPR, singura firmă de avocați listată pe prima poziție în ambele arii de practică analizate: Corporate ̸ M&A și Banking & Finance. Filip & Company și Schoenherr sunt în prima bandă în Corporate ̸ M&A. Firmele care au cei mai mulți avocați evidențiați sunt RTPR (8), Filip & Company (6), CMS (5) și Clifford Chance Badea (5)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Monica Alexandra Popa, una dintre premiantele anului 2021: “Mi-am dorit să lucrez într-o echipă în care să simt că mi se oferă oportunități de creștere și sunt încurajată să cresc și să absorb cât mai multă informație, atât în primii ani de avocatură, cât și ulterior. Firma de avocatură cu care am simțit și simt că sunt compatibilă este Filip & Company”
Bohâlțeanu & Asociații, implicată într-o nouă tranzacție importantă din domeniul industriei aviatice | Firma de avocați a asistat grupul Christian Tour în procedura de preluare de la Aegean Airlines SA a 51% în cadrul companiei aeriene românești Anima Wings Aviation SA. Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner) și Daniela Milculescu (Partner), în prim plan
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Lista scurtă a finaliștilor “Chambers Europe Awards - 2024” | Cinci firme din România luptă pentru trofeu: CMS, NNDKP și Schoenherr, prezențe constante la gala premiilor, RTPR intră în competiție propulsată de activitatea intensă din ultimul an, iar Filip & Company este nominalizată pentru a treia oară consecutiv
DLA Piper | The Opportunity: Lawyer, Employment
Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement obține la ICCJ o soluție definitivă în favoarea unui cunoscut operator de restaurante, într-o dispută judiciară cu un probatoriu voluminos, care a durat peste 4 ani. Proiect coordonat de Ioana Gelepu (Managing Partner)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...