ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CBRE: Volumul de investiții în real estate a atins 323 milioane euro în prima jumătate din an, cu 6% mai mult decât în aceeași perioadă din 2021

04 August 2022   |   BizLawyer

Deținând cea mai mare pondere din volumul total al investițiilor, Bucureștiul a atras 10 tranzacții. Doar 20% din investiția totală a fost direcționată către orașe regionale, Cluj-Napoca fiind cea mai căutată locație regională.

 
 
Volumul total al investițiilor pe piața de real estate în România a ajuns la 323 de milioane de euro în prima jumătate a anului 2022, cu 6% mai mult comparativ cu valoarea tranzacționată în aceeași perioadă a anului precedent, conform raportului Romania Real Estate Market Outlook 2022, lansat de CBRE România, liderul pieței de consultanță imobiliară.

În primele șase luni au fost semnate 14 tranzacții, cu o valoare medie de 23 de milioane de euro. Totodată, 79% din volumul de tranzacții a fost încheiat în al doilea trimestru al anului. Cea mai mare tranzacție a anului până în prezent a fost semnată în al doilea trimestru al anului, odată cu achiziția EXPO Business Park de către S IMMO AG de la Portland Trust, proces asistat de CBRE România.


Deținând cea mai mare pondere din volumul total al investițiilor, Bucureștiul a atras 10 tranzacții. Doar 20% din investiția totală a fost direcționată către orașe regionale, Cluj-Napoca fiind cea mai căutată locație regională.

Din punct de vedere al sectoarelor de piață, sectorul de birouri ocupă prima poziție, cu o cotă de 62% din volumul total al investițiilor pe țară în primul trimestru din 2022. Sectorul industrial reprezintă 15%, iar cel de retail reprezintă 12% din volumul total, în timp ce hotelurile și proiectele mixed-use au o cotă comună de 11%, potrivit raportului CBRE.

În ceea ce privește naționalitatea investitorilor, cea mai importantă parte a capitalului, 37% din volumul total de investiții, a fost adusă de austrieci, urmați de belgieni (22%) și români (18%). În primul trimestru al anului 2022, sursa de capital a fost exclusiv străină, investitorii români încheind mai multe tranzacții în T2.

Având în vedere că volumul tranzacțiilor de investiții în derulare este unul semnificativ, volumul total de investiții din 2022 ar putea depăși volumul din 2021. Numărul final de tranzacții va fi definit de piața de închirieri, dar și de perspectivele actuale pentru condițiile financiare pe piețe monetare mai largi.

“Volumul de proiecte în lucru pentru 2022 este foarte ridicat și vedem premisele pentru unul dintre cei mai buni ani ai României în ceea ce privește volumul tranzacțiilor. Perspectivele pentru 2023 sunt însă mixte, deoarece majorările continue ale ratei dobânzii au un efect negativ asupra lichidității de piață. Chiar și în acest context, randamentele ridicate oferite de România ajută să stabilizeze interesul investitorilor”, spune Mihai Pătrulescu, Head of Investment Properties în cadrul CBRE România. 

Stocul de birouri moderne din București a ajuns la 3,30 milioane mp la sfârșitul primelor șase luni din 2022 în condițiile în care au fost livrate patru proiecte de birouri, cu aproximativ 100.000 de mp închiriabili. Zona Centru-Vest a orașului beneficiază de aproape 60% din noile suprafețe, prin finalizarea a două proiecte – Sema Park II - clădirea Oslo & Londra (31.500 mp închiriabili) și AFI Tech Park 2 (24.500 mp închiriabili). În același timp, zonele Centru și Nord-Vest includ două noi livrări, Tandem și prima fază a @Expo.

Mai mult, încă 41.400 mp, în două noi clădiri, vor fi adăugați stocului modern de spații de birouri până la sfârșitul anului. 83% din suprafata totală care urmează să fie livrată va fi adăugată în zona Centru-Vest, un singur imobil, One Cotroceni – Faza 2, având o suprafață de 34.500 mp. Restul de 17% este revendicat de zona Centrală, în care va fi lansată clădirea de birouri Tudor Arghezi, un proiect închiriabil de 7.000 mp. Totodată, stocul modern de spații de birouri al Capitalei se va majora cu încă cca. 94.000 mp până la sfârșitul anului 2023.

Între ianuarie și iunie, nivelul total de închirieri de spații de birouri din București a atins 132.500 mp, cu 18% mai mult față de aceeași perioadă a anului 2021. Tranzacțiile noi, excluzând reînnoirile/renegocierile, au reprezentat 70% din totalul activității de închiriere, volumul acestora fiind cu 60% mai mare față de primul semestru din 2021. Cea mai importantă tranzacție a fost încheiată de Booking Holdings, care a închiriat 9.000 mp în faza 1 a U-Center Campus. O altă tranzacție importantă este închirierea a 6.500 mp în clădirea de birouri a Immofinanz, Victoria Park, de către Leventer Hospital.

În ceea ce privește pre-închirierea, cea mai semnificativă tranzacție a fost finalizată în T1 2022 de furnizorul de software iGaming, EveryMatrix, care a închiriat 7.500 mp în zona de Centru a Bucureștiului. Tranzacțiile de reînnoire/renegociere au reprezentat 38.100 mp, cu 16.600 mp mai puțin decât suprafața renegociată în aceeași perioadă a anului 2021.

Cu 25%, 22% și 21% din totalul activității de închiriere, zonele Centru, Centru-Vest și Floreasca / Barbu Văcărescu sunt primele trei subpiețe de birouri. Urmează subpiețele CBD (Central Business District) cu un procent de 17%, urmate de zonele de birouri Băneasa-Otopeni, Sud, Nord-Vest, Dimitrie Pompeiu și Pipera Nord (15% din totalul activității de închiriere).

“Piața de birouri intră într-o nouă eră de dezvoltare, modelată de dinamica recentă a pieței și de numărul limitat de proiecte în derulare. Modelul de muncă hibrid prinde consistență, iar acest sistem adaptativ cuplat cu întâietatea pentru spațiile de calitate, indeamnă piata de birouri să se reinventeze, în misiunea de a menține activitatea de închiriere pe un trend ascendent”, spune Tudor Ionescu, Head of A&T Services Office în cadrul CBRE România.

În ceea ce privește cererea, domeniul Computers & Hi-Tech este lider de piață, cu 32% din suprafața totală închiriată în primele șase luni ale anului 2022, urmat de domeniile Consumer Services & Leisure (16%) și Professional (15%).

La finalul T2, stocul de spații de birouri moderne din București a înregistrat o rată de neocupare de 13,9%, similară cu cea de la sfârșitul trimestrului precedent. Analizând exclusiv clădirile de birouri clasa A, rata de neocupare scade la 11,7% în T1 2022.

Începând cu primele luni ale anului, chiria medie a crescut cu 0,25 euro/mp/lună, rămânând stabilă la finalul trimestrului doi, la 19,00 euro/mp/lună. Proprietarii continuă să dea dovadă de flexibilitate atunci când negociază pachetele de stimulente și termenii de închiriere, reducând chiria efectivă netă. Cu toate acestea, numărul limitat de clădiri de birouri ce vor fi livrate pe termen scurt și recuperarea înregistrată de activitatea de închiriere, care se află pe o traiectorie ascendentă, ar putea fi semnele care indică o tranziție ușoară către o piață a proprietarilor.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 87 / 19950
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | Sectorul fuziunilor şi achiziţiilor a frânat puternic în primul semestru al acestui an. Activitatea de M&A a scăzut cu 21 % la nivel global, iar în Europa Estică regresul a fost de 18 %. Câteva firme de avocați cu prezență la București strălucesc, însă, în clasamentele globale și europene
Wolf Theiss a asistat un sindicat de bănci în legătură cu acordarea unei facilități de credit către Romgaz S.A. în cadrul tranzacției de preluare a participaţiei Exxon în proiectul de gaze din Marea Neagră
Avocații Kinstellar spun că au remarcat preocuparea angajatorilor de a creiona strategii de menținere a personalului-cheie, fiind mandatați în acest sens cu elaborarea unor programe de tip Stock Option Plan sau a unor scheme de bonusare în funcție de performanțe. Activitate intensă în practica de Employment, cu mandate diverse și o echipă expusă la proiecte cu un caracter multidisciplinar
Noul ghid al Comitetului European pentru Protecția Datelor ar putea aduce o creștere statistică a sancțiunilor, spun avocații Wolf Theiss, firmă cu o echipă dedicată proiectelor din acest domeniu | Biroul din București a asistat clienții în tranzacții complexe, care au implicat aspecte mai sofisticate de protecția datelor. Potențialii cumpărători ai unei afaceri sunt din ce în ce mai interesați să înțeleagă riscurile la care se expun din perspectiva protecției datelor și care sunt modalitățile de a se proteja
Wolf Theiss promovează trei avocați din linia a doua care au participate la unele dintre cele mai importante tranzacţii. Brian Jardine, Managing Partner: Promovarea, recunoaștere a contribuțiilor profesionale deosebite la consolidarea poziției de lider pe piața românească a biroului din București
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Senior Associate | Banking & Finance
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Laura Elena Ionașcu, medie finală 9,79 (2021): Cred că notele din timpul facultății pot fi, într-o anumită măsură, indicatori pentru performanța pe care o vei avea în practică, dar succesul profesional nu este determinat de acest aspect. De o importanță majoră sunt și abilitățile practice dobândite, competențele personale, abilitățile de comunicare, de relaționare, de organizare
Arbitrajul KELAG-Kärntner Elektrizitäts-Aktiengesellschaft and others v. Romania intra în linie dreaptă după ce părțile și-au ales arbitrii. România a mers pe mâna unui avocat cu o bogată experiență în comerț internațional, care a lucrat timp de 20 de ani pentru guvernul mexican
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Ion Arhiliuc a trecut Prutul pentru a studia Dreptul la Iași și a fost unul dintre cei mai buni absolvenți din generația anului 2021, cu nota 9,60: ‘Media a atras anumite oportunități. Apreciez că România oferă toate oportunitățile necesare unui profesionist, însă depinde de fiecare dacă uzează de aceste pârghii’
Pe masa de lucru a avocaților Mitel & Asociații au ajuns proiecte legate de protecția datelor cu caracter personal din ce în ce mai sofisticate. Mădălina Mitel, Partener: Data Protection a devenit o practică de sine stătătoare la nivelul societății noastre, iar mandatele primite sunt dintre cele mai diverse și provocatoare
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates - Legal consultancy practice | Banking, Finance, Digital & Tech Law
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...