
CE salută acordul politic referitor la noile norme privind securitatea cibernetică a reţelelor şi a sistemelor informatice
13 Mai 2022
AgerpresDirectiva NIS 2 consolidează, de asemenea, cerinţele în materie de securitate impuse întreprinderilor, abordează securitatea lanţurilor de aprovizionare şi a relaţiilor cu furnizorii şi introduce răspunderea personalului de conducere de nivel superior în caz de neconformitate cu obligaţiile în materie de securitate cibernetică.
Comisia Europeană salută acordul politic la care au ajuns vineri Parlamentul European şi statele membre ale UE referitor la Directiva privind măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate cibernetică în Uniune (Directiva NIS 2), propusă în decembrie 2020, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Normele existente privind securitatea reţelelor şi a sistemelor informatice (Directiva NIS) au reprezentat primul act legislativ la nivelul UE în materie de securitate cibernetică şi au pregătit calea pentru o schimbare semnificativă a mentalităţii, a abordării instituţionale şi de reglementare în ceea ce priveşte securitatea cibernetică în multe state membre. În pofida realizărilor notabile şi a impactului pozitiv al acestor norme, a fost necesară actualizarea lor din cauza gradului tot mai mare de digitalizare şi interconectare a societăţii noastre şi a numărului tot mai mare de activităţi cibernetice răuvoitoare la nivel mondial.
Pentru a răspunde acestei expuneri mai mari a Europei la ameninţările cibernetice, în sfera Directiva NIS 2 intră acum entităţile medii şi mari din mai multe sectoare care sunt esenţiale pentru economie şi societate, inclusiv furnizorii de servicii publice de comunicaţii electronice, serviciile digitale, gestionarea apelor reziduale şi a deşeurilor, fabricarea produselor critice, serviciile poştale şi de curierat şi administraţia publică, atât de la nivel central, cât şi regional. Directiva NIS 2 acoperă, de asemenea, în sens mai larg, sectorul asistenţei medicale, de exemplu prin includerea producătorilor de dispozitive medicale, având în vedere ameninţările tot mai mari la adresa securităţii care au apărut în cursul pandemiei de COVID-19. Extinderea domeniului de aplicare al noilor norme, mai multe entităţi şi sectoare având obligaţia de a lua măsuri de gestionare a riscurilor în materie de securitate cibernetică, va contribui la creşterea nivelului de securitate cibernetică în Europa pe termen mediu şi lung.
Directiva NIS 2 consolidează, de asemenea, cerinţele în materie de securitate impuse întreprinderilor, abordează securitatea lanţurilor de aprovizionare şi a relaţiilor cu furnizorii şi introduce răspunderea personalului de conducere de nivel superior în caz de neconformitate cu obligaţiile în materie de securitate cibernetică.
Directiva simplifică obligaţiile de raportare, introduce măsuri de supraveghere mai stricte pentru autorităţile naţionale, precum şi cerinţe mai stricte de asigurare a respectării legii şi vizează armonizarea regimurilor de sancţiuni în toate statele membre.
Totodată, Directiva NIS 2 va contribui la intensificarea schimbului de informaţii şi a cooperării privind gestionarea crizelor cibernetice la nivel naţional şi la nivelul UE.
"Am depus eforturi susţinute pentru transformarea digitală a societăţii noastre. În ultimele luni am instituit o serie de elemente fundamentale, cum ar fi Actul legislativ privind pieţele digitale şi Actul legislativ privind serviciile digitale. Astăzi, statele membre şi Parlamentul European au ajuns, de asemenea, la un acord privind NIS 2. Aceasta este o altă etapă importantă a Strategiei digitale europene, care va asigura protecţia cetăţenilor şi a întreprinderilor şi încrederea acestora în serviciile esenţiale", a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedintele executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală.
La rândul său, Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă, a afirmat: "Ameninţările cibernetice sunt mai puternice şi mai complexe. Era absolut necesar să adaptăm cadrul de securitate la noile realităţi şi să ne asigurăm că cetăţenii şi infrastructurile sunt protejaţi. În contextul actual al securităţii cibernetice, cooperarea şi schimbul rapid de informaţii sunt de o importanţă capitală. Odată cu acordul privind NIS2, modernizăm normele pentru a asigura un număr mai mare de servicii esenţiale pentru societate şi economie. Prin urmare, acesta este un important pas înainte. Vom completa această abordare cu viitorul Act privind rezilienţa cibernetică, care va asigura faptul că produsele digitale sunt, de asemenea, mai sigure ori de câte ori sunt utilizate".
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 10055 / 19463 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...