ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CE salută acordul politic referitor la noile norme privind securitatea cibernetică a reţelelor şi a sistemelor informatice

13 Mai 2022   |   Agerpres

Directiva NIS 2 consolidează, de asemenea, cerinţele în materie de securitate impuse întreprinderilor, abordează securitatea lanţurilor de aprovizionare şi a relaţiilor cu furnizorii şi introduce răspunderea personalului de conducere de nivel superior în caz de neconformitate cu obligaţiile în materie de securitate cibernetică.

 
 
Comisia Europeană salută acordul politic la care au ajuns vineri Parlamentul European şi statele membre ale UE referitor la Directiva privind măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate cibernetică în Uniune (Directiva NIS 2), propusă în decembrie 2020, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
 
Normele existente privind securitatea reţelelor şi a sistemelor informatice (Directiva NIS) au reprezentat primul act legislativ la nivelul UE în materie de securitate cibernetică şi au pregătit calea pentru o schimbare semnificativă a mentalităţii, a abordării instituţionale şi de reglementare în ceea ce priveşte securitatea cibernetică în multe state membre. În pofida realizărilor notabile şi a impactului pozitiv al acestor norme, a fost necesară actualizarea lor din cauza gradului tot mai mare de digitalizare şi interconectare a societăţii noastre şi a numărului tot mai mare de activităţi cibernetice răuvoitoare la nivel mondial.
 
Pentru a răspunde acestei expuneri mai mari a Europei la ameninţările cibernetice, în sfera Directiva NIS 2 intră acum entităţile medii şi mari din mai multe sectoare care sunt esenţiale pentru economie şi societate, inclusiv furnizorii de servicii publice de comunicaţii electronice, serviciile digitale, gestionarea apelor reziduale şi a deşeurilor, fabricarea produselor critice, serviciile poştale şi de curierat şi administraţia publică, atât de la nivel central, cât şi regional. Directiva NIS 2 acoperă, de asemenea, în sens mai larg, sectorul asistenţei medicale, de exemplu prin includerea producătorilor de dispozitive medicale, având în vedere ameninţările tot mai mari la adresa securităţii care au apărut în cursul pandemiei de COVID-19. Extinderea domeniului de aplicare al noilor norme, mai multe entităţi şi sectoare având obligaţia de a lua măsuri de gestionare a riscurilor în materie de securitate cibernetică, va contribui la creşterea nivelului de securitate cibernetică în Europa pe termen mediu şi lung.
 
Directiva NIS 2 consolidează, de asemenea, cerinţele în materie de securitate impuse întreprinderilor, abordează securitatea lanţurilor de aprovizionare şi a relaţiilor cu furnizorii şi introduce răspunderea personalului de conducere de nivel superior în caz de neconformitate cu obligaţiile în materie de securitate cibernetică.
 
Directiva simplifică obligaţiile de raportare, introduce măsuri de supraveghere mai stricte pentru autorităţile naţionale, precum şi cerinţe mai stricte de asigurare a respectării legii şi vizează armonizarea regimurilor de sancţiuni în toate statele membre.
 
Totodată, Directiva NIS 2 va contribui la intensificarea schimbului de informaţii şi a cooperării privind gestionarea crizelor cibernetice la nivel naţional şi la nivelul UE.
 
"Am depus eforturi susţinute pentru transformarea digitală a societăţii noastre. În ultimele luni am instituit o serie de elemente fundamentale, cum ar fi Actul legislativ privind pieţele digitale şi Actul legislativ privind serviciile digitale. Astăzi, statele membre şi Parlamentul European au ajuns, de asemenea, la un acord privind NIS 2. Aceasta este o altă etapă importantă a Strategiei digitale europene, care va asigura protecţia cetăţenilor şi a întreprinderilor şi încrederea acestora în serviciile esenţiale", a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedintele executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală.
 
La rândul său, Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă, a afirmat: "Ameninţările cibernetice sunt mai puternice şi mai complexe. Era absolut necesar să adaptăm cadrul de securitate la noile realităţi şi să ne asigurăm că cetăţenii şi infrastructurile sunt protejaţi. În contextul actual al securităţii cibernetice, cooperarea şi schimbul rapid de informaţii sunt de o importanţă capitală. Odată cu acordul privind NIS2, modernizăm normele pentru a asigura un număr mai mare de servicii esenţiale pentru societate şi economie. Prin urmare, acesta este un important pas înainte. Vom completa această abordare cu viitorul Act privind rezilienţa cibernetică, care va asigura faptul că produsele digitale sunt, de asemenea, mai sigure ori de câte ori sunt utilizate". 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7401 / 16809
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...