ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Coface România: Pesta porcină africană a şters un miliard de lei din cifra de afaceri a companiilor din sectorul cărnii

07 Noiembrie 2019   |   AGERPRES

Reprezentanţii studiului susţin că datoriile fiscale restante raportate de companiile active în acest sector au explodat, depăşind constant pragul de 500 de milioane de lei în perioada 2017-2018, de 3 ori peste media precedentă a ultimului deceniu.

 
 
Veniturile din sectorul de prelucrare şi conservare a cărnii din România au scăzut în 2018 cu aproximativ 19% faţă de anul anterior, în condiţiile în care pesta porcină africană (PPA) a şters peste un miliard de lei din cifra de afaceri a companiilor de profil, relevă un nou studiu realizat de Coface România.

Astfel, veniturile consolidate la nivel sectorial au scăzut de la 6,13 miliarde de lei în 2017 la doar 4,96 miliarde de lei în 2018, ajungând la minimul ultimilor 5 ani.

Conform datelor Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în România sunt înregistrate aproape 1.000 de focare de pestă porcină africană, cu doar două luni înainte de Crăciun. Studiul Coface a agregat datele a 507 de companii care au depus situaţiile financiare pentru anul 2018 şi care au generat o cifră de afaceri consolidată de 4,96 miliarde de lei.


"Companiile care activează în acest sector de activitate au înregistrat o lichiditate curentă pe parcursul anului 2018 de 0,96, în timp ce capitalul de lucru, aflat la un nivel uşor negativ, a fost relativ expus unor şocuri negative şi volatilităţii (scăderea veniturilor sau neîncasarea creanţelor). Durata medie de încasare a creanţelor a crescut la 64 de zile în 2018, comparativ cu 55 zile in 2017, indicând apelul semnificativ la creditul comercial primit din partea furnizorilor. Astfel, din cauza dificultăţilor financiare în creştere, companiile din acest sector îşi plătesc furnizorii cu aproape 3 săptămâni mai târziu, crescând dependenţa acestora de partenerii de afaceri", arată studiul Coface.

În 2018, rezultatul net consolidat la nivel sectorial a fost de 3,5%, în creştere faţă de nivelul din 2017 (1,2%). Cu toate acestea, 35% dintre companii au înregistrat o pierdere netă la sfârşitul anului 2018, cu 17% dintre companii având o pierdere mai mare de minus 20%, iar 7% dintre companii au generat profit peste 20%.

"Creşterea marginală a profitului se datorează aproape exclusiv creşterii preţului în contextul excesului de cerere peste oferta disponibilă, aceasta din urmă fiind afectată pe plan domestic de virusul PPA", menţionează Coface.

Astfel, conform ultimelor cifre publicate de INS (Institutul Naţional de Statistică), preţul mediul al cărnii de porcine a crescut cu 5,4% în primele 9 luni din acest an, după un avans de 2,5% în 2018 şi 5,5% în 2017 (o creştere medie a preţului consolidată de aproape 14% în ultimii 3 ani).

Pe parcursul anului trecut, companiile din sectorul analizat au alocat investiţii semnificative pentru extinderea activelor fixe. Studiul arată că raportul dintre cheltuielile cu capitalul (CAPEX) şi amortizare a fost de 155% în 2018, ceea ce înseamnă că investiţiile în activele fixe au acoperit mijloacele fixe amortizate. Aproape jumătate din companii (44%) au efectuat investiţii în 2018, cu un raport Capex/Amortizare supraunitar.

Potrivit studiului Coface, din cele 372 de companii active în acest sector, doar 134 de firme au înregistrat venituri mai mari de un milion euro în 2018, concentrând aproape 99% din sector. Analiza evoluţiei companiilor cu cifra de afaceri de peste un milion de euro relevă faptul că în 2017 frecvenţa incidentelor de plată, atât majore cât şi minore, a fost una foarte scăzută. Totuşi, la aproximativ un an de la semnalarea virusului de Pestă Porcină Africană, incidentele de plată ale companiilor mari din acest sector au explodat, atingând maximul ultimilor cinci ani în trimestrul III din anul 2018.

"Studiul Coface surprinde situaţia dificilă a companiilor de procesare a cărnii care activează în România: veniturile consolidate scad la minimul ultimului deceniu, jumătate din companii sunt supraîndatorate, instrumentele refuzate la plată au explodat în 2018 în condiţiile în care furnizorii sunt plătiţi cu întârziere, iar datoriile fiscale restante înregistrate la primul semestru din 2019 sunt la maximul ultimului deceniu. Virusul Pestă Porcină Africană (PPA) a tăiat aproape 20% din veniturile companiilor din acest sector, pierderile fiind estimate la aproape 1 miliard RON. Deşi autorităţile declară că numărul focarelor active se află în scădere în ultima perioadă, mai sunt două luni până la Crăciun şi încă 1.000 de focare active. Situaţia financiară vulnerabilă a companiilor active în acest sector, aşa cum reiese din studiul Coface, creează premizele continuării accelerate a importurilor produselor din carne pentru finalul anului curent şi anul următor", a declarat Iancu Guda, Services Director Coface România.

Reprezentanţii studiului susţin că datoriile fiscale restante raportate de companiile active în acest sector au explodat, depăşind constant pragul de 500 de milioane de lei în perioada 2017-2018, de 3 ori peste media precedentă a ultimului deceniu, în condiţiile în care, potrivit ANSVSA, "de la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, de pe 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost eliminaţi 524.590 de porci afectaţi de boală şi există 2.208 de cazuri la mistreţi".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15458 / 16760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...