
Colliers: Piața închirierilor de locuințe private pentru studenți va crește în următorii ani. Costurile de cazare sunt cuprinse între 150 și 300 de euro pe lună
07 Noiembrie 2023
BizLawyerNumărul unităților de cazare în căminele studențești private este de aproximativ 2.500 în București, similar cu cel din Cehia, de exemplu, care are însă doar jumătate din numărul studenților din România.
![]() |
Gabriel Blănită, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România |
Cererea pentru locuințe private de închiriat în rândul studenților este în creștere în regiunea Europei Centrale și de Est (ECE), în toate cele șase economii majore ale României, Ungariei, Cehiei, Slovaciei, Bulgariei și Poloniei, observă consultanții Colliers, iar această tendință atrage atenția marilor investitori.
Dacă până în 2021, în prim-planul investitorilor erau Cehia și Polonia, de anul trecut o parte dintre aceștia și-au extins activitatea și în România și Serbia, unde au deja în dezvoltare proiecte rezidențiale destinate exclusiv închirierii. Numărul unităților de cazare în căminele studențești private este de aproximativ 2.500 în București, similar cu cel din Cehia, de exemplu, care are însă doar jumătate din numărul studenților din România. Costurile de cazare sunt cuprinse între 150 și 300 de euro, în funcție de numărul de camere și de condițiile de confort oferite.
Dacă până în 2021, în prim-planul investitorilor erau Cehia și Polonia, de anul trecut o parte dintre aceștia și-au extins activitatea și în România și Serbia, unde au deja în dezvoltare proiecte rezidențiale destinate exclusiv închirierii. Numărul unităților de cazare în căminele studențești private este de aproximativ 2.500 în București, similar cu cel din Cehia, de exemplu, care are însă doar jumătate din numărul studenților din România. Costurile de cazare sunt cuprinse între 150 și 300 de euro, în funcție de numărul de camere și de condițiile de confort oferite.
Piața locuințelor private pentru studenți este în plină expansiune în țările din ECE-6, iar România, care are aproape 600.000 de studenți, urmează această tendință de creștere. Numai în București există aproximativ 175.000 de studenți care frecventează diferite facultăți, însă oferta de locuințe pentru aceștia este limitată, iar căminele private reprezintă o soluție alternativă de cazare care poate răspunde cererii crescute. Spațiile de cazare din căminele universităților nu depășesc 40.000 de locuri, iar în căminele private mai sunt disponibile încă circa 2.500 locuri.
„După doi ani de pandemie, când cursurile universitare s-au desfășurat la distanță și piața căminelor studențești a fost practic înghețată, 2022 a marcat o revenire la normalitatea pre-pandemică. În contextul acestei evoluții, segmentul PBSA (Purpose Built Student Accommodation) din București și regiunea ECE a cunoscut schimbări și oportunități semnificative. Este evidentă cererea foarte mare pentru spații de cazare private în București, care oferă studenților opțiuni moderne și flexibile de cazare, și la fel de evident este și interesul în creștere al investitorilor pentru acest segment, căutând activ cele mai bune oportunități de dezvoltare pe piața locală. Căminele private rămân încă un sector relativ nou în toată regiunea. Polonia, care are peste 5.100 de astfel de unități de cazare, România, unde sunt deja aproximativ 2.500 de unități în Bucuresti, și Republica Cehă, cu peste 2.100 de unități, conduc în acest segment al pieței imobiliare“, punctează Gabriel Blăniță, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România.
Disponibilitatea și calitatea locuințelor pentru studenți în regiunea ECE variază în funcție de țară și oraș, arată datele Colliers, orașele mari și centrele universitare oferind cele mai multe opțiuni, și în ceea ce privește cămine universitare, dar și cele private. Anul trecut, regiunea ECE-6 a înregistrat aproape 2,7 milioane de studenți, dintre care 9,5% au provenit din străinătate, iar două treimi studiază în Polonia și în România. Mai exact, 1,2 milioane de studenți urmează cursurile unei facultăți în Polonia, pe când în România studiază aproape 600.000 de studenți, iar cei mai mulți dintre aceștia sunt cazați în Capitală.
„Prețurile închirierilor pentru cazările studențești private în regiunea ECE variază între 150 și chiar peste 700 de euro pe lună, cu o medie de circa 300 de euro pe lună. În București, prețurile se situează în partea inferioară a acestui interval, începând de la o chirie de circa 150 de euro și crescând la peste 300 de euro pentru o cameră individuală. Având în vedere numărul considerabil de studenți din marile centre universitare, se constată o criză a locurilor în căminele studențești. Astfel, studenții caută alternative de cazare, punând presiune pe piața rezidențială pentru închiriere în special în perioada august-septembrie, cele mai căutate fiind în general locuințele cele mai mici, dar și apartamentele pe care le pot împărți împreună cu alți colegi. Această evoluție indică un potențial imens în țările ECE pentru segmentul căminelor studențești private”, subliniază Gabriel Blăniță.
Deja nu mai vorbim la viitor nici despre dezvoltarea segmentului rezidențial destinat închirierii în ansamblu. Consultanții Colliers poartă în prezent discuții cu mai mulți dezvoltatori și investitori privind construcția de ansambluri destinate exclusiv închirierii în câteva zone din București.Potențialul de dezvoltare pentru acest sector ajunge la circa 5.000 de unități în București, în următorii 2-3 ani. Până acum, cererea de acest tip a fost acoperită aproape exclusiv de către micii investitori, care au cumpărat unul până la trei apartamente în scop investițional, pentru a le închiria.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4167 / 19451 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...