ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cushman & Wakefield Echinox: Extinderea companiilor de logistică a susținut cererea de spații de depozitare în primul trimestru

30 Mai 2023   |   BizLawyer

WDP, VGP și Globalvision – Globalworth au fost cei mai activi dezvoltatori la începutul acestui an și și-au extins portofoliul cu noi proiecte la București, Brașov și Târgu Mureș.

 
 
Extinderea companiilor de logistică a susținut cererea pe piața spațiilor de depozitare din România, care a totalizat în primele trei luni peste 330.000 de metri pătrați, în creștere cu 10% față de perioada similară a anului trecut, arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. România și Ungaria sunt singurele țări din Europa Centrală și de Est unde suprafața spațiilor închiriate a crescut în primul trimestru, în timp ce în Polonia, Cehia și în Slovacia cererea a scăzut cu 20% până la 50%.

Operatorii de logistică au contribuit cu circa 50% la volumul cererii înregistrată în România din perioada ianuarie-martie 2023, o activitate importantă venind și din partea firmelor de producție și cele din domeniul FMCG.


Aproape 200.000 metri pătrați, reprezetând 60% din tranzacțiile semnate în perioada analizată au fost pentru  spații noi. De remarcat faptul că peste jumătate din contractele noi sunt în proiecte care urmează să fie livrate în 2024.

Andrei Brînzea, Partner Land & Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox: „Cererea de spații industriale și logistice rămâne relativ puternică la începutul anului, chiar și într-un context caracterizat de inflație și de rate ale dobânzilor ridicate, de decelerarea cererii de consum și de nesiguranța economică general. Mai mult decât atât, România rămâne o piață relevantă în regiune, reușind să atragă în continuare companii care vor să-și consolideze sau să-și extindă prezența în Europa Centrală și de Est, oferind printre cele mai competitive condiții atunci când vine vorba de costuri, inclusiv cele de închiriere, dar și de calitatea spațiilor construite de către dezvoltatori”.

Cererea s-a concentrat majoritar în principalele huburi logistice din România, respectiv jurul Bucureștiului (32% din volumul total) și Timișoara (25%), interesul companiilor manifestându-se de asemenea și pentru Pitești și Slatina.

Din punct de vedere al activității de dezvoltare de proiecte noi, primul trimestru s-a remarcat printr-o încetinire a investițiilor, în condițiile în care dezvoltatorii au adoptat o atitudine mai precaută pe fondul incertitudinilor economice și au redus proiectele dezvoltate speculativ. Astfel, aproape 100.000 de metri pătrați de spații noi au fost livrați în primele trei luni ale anului, sub media trimestrială din ultimii doi ani, de 180.000 metri pătrați. Stocul spațiilor industriale și de logistică a ajuns la 6,66 milioane de metri pătrați. Rata de neocupare a fost de 5,1% în București și de 6,6% la nivel regional.

Piața de spații de depozitare din România rămâne încă la distanță semnificativă de Cehia (11 milioane metri pătrați), liderul incontestabil al regiunii fiind Polonia, cu un stoc de aproape 29 milioane de metri pătrați.

Stocul de spații de logistică și industrial din Europa Centrală și de Est
 
Sursa: Cushman & Wakefield Echinox Research

WDP, VGP și Globalvision – Globalworth au fost cei mai activi dezvoltatori la începutul acestui an și și-au extins portofoliul cu noi proiecte la București, Brașov și Târgu Mureș.

Dezvoltatorii au în construcție proiecte totalizând 400.000 de metri pătrați în diverse orașe din țară. Bucureștiul rămâne destinația preferată pentru dezvoltatori, circa 50% din proiectele care urmează să fie livrate fiind localizate în jurul capitalei, în timp ce Brașov, Timișoara, Slatina, Arad și Sibiu vor beneficia de asemenea de spații noi semnificative.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2841 / 16755
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...