ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cushman & Wakefield: România este a cincea cea mai atractivă piaţă manufacturieră din Europa

23 Mai 2019   |   BizLawyer

La nivel european, piaţa de producţie românească este depăşită doar de Cehia, Polonia, Lituania şi Ungaria, în timp ce la nivel mondial cele mai atractive pieţe industriale sunt China, Statele Unite ale Americii, Taiwan, India şi Canada.

Rodica Târcavu, Partener, Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox

 
 
România este a cincea cea mai atractivă piaţă de producţie din Europa şi ocupă locul 12 la nivel mondial, potrivit studiului Manufacturing Risk Index 2019, realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield.

Cushman & Wakefield a analizat 48 de ţări din regiunile EMEA, America şi Asia-Pacific în funcţie de 20 de criterii ce ţin de condiţiile de piaţă, costuri şi riscuri, România fiind extrem de competitivă la capitolele costuri şi condiţii de piaţă.

Astfel, la nivel european, piaţa de producţie românească este depăşită doar de Cehia, Polonia, Lituania şi Ungaria, în timp ce la nivel mondial cele mai atractive pieţe industriale sunt China, Statele Unite ale Americii, Taiwan, India şi Canada.


Într-un clasament în care se dă o pondere mai mare costurilor (de 60% faţă de 40% în scenariul de bază), România ocupă a doua poziţie, fiind depăşită doar de Lituania. În schimb, în scenariul în care ponderea riscurilor este ridicată la 60% (faţă de 20% în scenariul de bază), România se situează pe locul 16 în topul european.

Rodica Târcavu, Partener, Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox: „Întrucât transportul are o pondere de 50% în costul logistic actual pentru ca un produs să ajungă de la producător până la destinatarul final, sunt luate în calcul soluţii eficiente pentru minimizarea timpului şi a costurilor de livrare. Astfel, se creează noi poluri de transport global, România fiind propusă ca până în 2025 să facă parte din coridorul “Silk Road by Sea in CEE”, parte a traseului amplu care pleacă din China pe mare şi ajunge în Europa. Astfel de proiecte vor creşte atractivitatea României ca poartă de intrare în Europa, cu impact direct în dezvoltarea pieţei logistice şi industriale.”

Cu un nivel al chiriilor contractuale pentru spaţiile industriale şi logistice cuprins între 3,6 şi 4,1 euro/mp/lună, România este una dintre cele mai competitive pieţe la nivel european, în timp ce nivelul salarial, calculat de Eurostat la un nivel mediu de 6,9 euro/oră, este cu 75% sub media Uniunii Europene (27,4 euro/oră).

În prezent, cele mai importante schimbări în piaţa industrială locală sunt legate de disponibilitatea forţei de muncă şi de tendinţa de automatizare a depozitelor actuale sau a celor în curs de dezvoltare. Investitorii şi beneficiarii finali caută să-şi deschidă sau extindă capacităţile de producţie în oraşe în care au acces la o forţă de muncă mai vastă şi calificată şi unde se pot dezvolta sănătos pe termen lung. Proiectele sunt analizate minuţios, în funcţie de planurile de producţie viitoare, care de multe ori depăşesc aria de deservire a ţării, volume mari din respectivele activităţi fiind destinate exporturilor în Europa, dar şi pe alte continente.

Consultanţii Cushman & Wakefield consideră că producţia globală a intrat într-o etapă marcată de influenţa tehnologiei şi inovaţiei, atât asupra proceselor manufacturiere, cât şi asupra lanţului logistic. Elemente precum naţionalismul şi protecţionismul, concretizate prin Brexit sau războiul comercial dintre China şi Statele Unite, au rolul de a influenţa substanţial fluxurile de mărfuri la nivel mondial, în timp ce ţările care investesc în platforme de infrastructură care facilitează circulaţia mărfurilor înspre şi dinspre liniile de producţie vor continua să ocupe primele poziţii în topul atractivităţii.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 17003 / 17578
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Semne de redresare: CMS European M&A Outlook 2025 | Piața de fuziuni și achiziții din Europa prezintă semne de redresare, ECE înregistrează o creștere în valoarea tranzacțiilor. Horea Popescu, Managing Partner CMS Romania si Coordonator Corporate M&A în ECE: ”Această revenire sugerează că, în ciuda așteptărilor diferite, Europa Centrală și de Est este văzută din ce în ce mai mult ca o piață promițătoare pentru fuziuni și achiziții, cu un puternic potențial de creștere”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...