ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Economistul Daniel Dăianu avertizează: Principala misiune a noului Guvern este stabilirea bugetului pentru 2020

28 Octombrie 2019   |   MEDIAFAX

Totodată, preşedintele Consiliului Fiscal a afirmat că ceea ce nu înţeleg politicienii este faptul că bugetul are două componente şi că va fi foarte greu ca România să încheie anul cu un deficit de sub 3%.

 
 
Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a spus duminică, la o emisiune televizată, că principala misiune a noului Guvern este de a stabili bugetul pentru anul 2020.

“Cred că principala misiune a Guvernului care va fi înscăunat este de a construi bugetul pentru anul 2020, dacă va avea durată de viaţă care să îi permită executarea bugetului pe care îl construieşte, să aibă tăria, admiţând că va fi un buget chibzuit construit, să îl ducă la capăt cu ceea ce reprezintă, premizele ale unei asemenea construcţie, deoarece are nevoie de o înţelegere a marilor probleme.

Bugetul este cea mai mare provocare pentru această ţară în momentul de faţă. Nu este vorba aici de o subestimare a problemelor care derivă din slăbiciuni instituţionale, din faptul că avem o birocraţie hipertrofiată. Şi în nota care a însoţit rectificarea din august, am spus că bugetul este teribil de încordat, că are o încordare structurală care are două izvoare. Unul vine din puţinătatea veniturilor fiscale, are măsuri extrem de limitate. Avem sub 26% din PIB, penultimul loc în Europa, România nefiind paradis fiscal. A doua sursă a acestor încordări sunt presiunile foarte mari asupra bugetului şi angajamentele făcute”, a spus Dăianu la Digi.


Totodată, preşedintele Consiliului Fiscal a afirmat că ceea ce nu înţeleg politicienii este faptul că bugetul are două componente şi că va fi foarte greu ca România să încheie anul cu un deficit de sub 3%.

“Are parte de resurse şi cea de cheltuieli. Creşterea pensiilor şi a salariilor pune o presiune foarte mare pe buget. După calculele noastre, unii ar putea spune estimări, anul acesta este unul gestionabil, administrabil. Aşadar, va fi foarte greu să îl încheiem cu un deficit sub 3%. Anul acesta va fi foarte greu să se recurgă la ceea ce s-a utilizat în anii precedenţi pentru a respecta acest prag de 3%”.

Daniel Dăianu consideră că amânarea creşterii si salariilor ar reduce din presiunea care există asupra buegetului.

“Dacă, de exemplu, s-ar merge cu calendarul actual ce include legea pensiilor, terminarea aplicării legii salarizării unitare şi alte beneficii sociale, impactul în 2020 ar fi în jur de 24 miliarde de lei, în 2021 ar fi aproximativ 58 miliarde de lei, în 2022 ar fi 80 miliarde de lei. Dacă nu am umbla la structura bugetului şi am încerca să introducem o aplicare potrivit calendarului actual, a acestor acte normative, ar trebui să dăm afară pe cineva sau să tăiem drastic de acolo. Sau amânarea acestei creşteri. Vorbim despre o presiune care este foarte grea de suportat de către buget. Tezele unora potrivit cărora trebuie să stimulăm economia şi să creăm locuri de muncă, sunt ale unora care nu ştiu ce vorbesc”, a spus preşedintele Consiliului Fiscal, care a estimat că deficitul bugetar s-ar ducecătre 7%.

Dăianu a explicat că nu este vorba de tăieri de salarii sau reduceri de personal, ci de a limita unele creşteri, a avea o nouă cadenţă în aplicarea legii pensiilor. Legea pensiilor era necesară, pentru că a rezolvat mari inechităţi, şi legea salarizării unitare a fost necesară. Acum este nevoie doar de o schimbare de calendar”.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 11436 / 22088
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Glodeanu Partners, boutique de avocatură cu focus specific pe proiecte de energie regenerabilă, a fost implicată în peste 20 de astfel de tranzacții în 2022. De vorbă cu partenerii firmei despre echipă, proiecte, ”clienți cheie”
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
BRD a acordat o finanţare de 24,32 mil. € pentru dezvoltarea a două clădiri rezidenţiale verzi. Wolf Theiss și Kinstellar, în proiect
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners is recruiting Lawyers, 3-5 years’ experience (Competition, Litigation and Employment)
Reff & Asociații | Deloitte Legal a obținut la ÎCCJ o soluție de referință care confirmă că dobânzile aferente unui ajutor de stat returnat către bugetul național intră în sfera de aplicare a amnistiei fiscale
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners is recruiting Junior Lawyers (Consultancy and Litigation)
CMS, alături de Alpha Bank în proiectul finanţării de cca. 70 mil. €, acordată eMAG. Ana Radnev (Partener CMS), evidențiată pentru soluțiile multi-jurisdicționale oferite
Avocații ZRVP obțin o nouă victorie pentru Agenția Națională pentru Resurse Minerale într-un arbitraj internațional ICC Paris | Tribunalul arbitral a admis pretenții de 10,1 mil. USD, plus dobânzi. Cosmin Vasile (Managing Partner) și Cosmin Cojocaru (Partner), în prima linie
Mușat & Asociații va găzdui în data de 17 februarie 2023 evenimentul Asociației Internaționale a Barourilor – „Workshop on the IBA Arb40 Toolkit for Arbitral Award Writing”
Stratulat Albulescu continuă consolidarea practicii de Litigii și, în special, a ariei de Litigii fiscale. Luiza Ionescu-Donoiu se alătură echipei în rolul de Counsel
Anul 2022 a fost o etapă importantă în dezvoltarea firmei Stratulat Albulescu: rezultate foarte bune în toate practicile, expansiune peste granițe, multe contacte internaționale și consolidare a echipei. Deși anul acesta nu va fi unul ușor din punct de vedere economic, liderii firmei spun că o creștere de doi digiți poate fi realizabilă. Starea de spirit a clienților este bună, mulți dintre ei păstrându-și apetitul pentru proiectele de investiții
Practicile de M & A și Corporate, precum și consultanța day-to-day acordată clienților, au adus cele mai mari încasări pentru Mitel & Asociații în 2022 | Sorin Mitel, Senior Partner: În ciuda climatului destul de incert, clienții par că nu așteaptă o stabilizare care nu se vede la orizont și tratează acest mediu ca pe noua normalitate. Inflația post-pandemică nu se manifestă în onorarii, ci mai curând în costurile pe care le suportă firmele de avocatură, iar o creștere reală de doi digiți este mai greu de atins
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...