ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

FIC:Stabilitatea şi predictibilitatea regimului fiscal trebuie să fie prioritare, în vederea menţinerii unui mediu de afaceri puternic

02 Iunie 2022   |   Agerpres

"Stabilitatea şi predictibilitatea regimului fiscal trebuie să fie prioritare pentru autorităţi în vederea menţinerii unui mediu de afaceri puternic şi atractiv. Doar în aceste condiţii sectorul privat va fi motivat să continue să investească şi să asigure locuri de muncă pentru cetăţeni", se menţionează într-un raport al FIC.

 
 
Provocările bugetare curente trebuie rezolvate printr-o serie de măsuri sustenabile pentru economia României, măsuri ce au ca miză adresarea problemelor curente, fără a periclita viitorul economic al ţării prin împovărarea excesivă a companiilor sau prin crearea unei percepţii de instabilitate legislativă, descurajând astfel investiţiile şi reducând avantajele competitive, susţin reprezentanţii Consiliul Investitorilor Străini (FIC).
 
"Stabilitatea şi predictibilitatea regimului fiscal trebuie să fie prioritare pentru autorităţi în vederea menţinerii unui mediu de afaceri puternic şi atractiv. Doar în aceste condiţii sectorul privat va fi motivat să continue să investească şi să asigure locuri de muncă pentru cetăţeni", se menţionează într-un raport al FIC.
 
Conform sursei citate, orice modificare a cadrului fiscal, în lipsa unor studii de impact ori în lipsa unui strâns dialog cu mediul de afaceri, ar putea compromite potenţialul de dezvoltare economică, care este în principal bazat pe atragerea investiţiilor străine directe.
 
Aşa cum rezultă din cel mai recent studiu FIC, taxele şi impozitele plătite de companiile membre au o contribuţie directă semnificativă la susţinerea bugetului de stat, la creşterea economică înregistrată în România, cât şi la crearea de bunăstare.
 
Rezultatele relevă o imagine detaliată a contribuţiei majore a companiilor româneşti mari cu capital străin la bugetul de stat, cel mai important indicator fiind nivelul de colectare a TVA care este cel mai ridicat. Raportul/studiul oferă detalii cu privire la contribuţia pe care un eşantion reprezentativ de companii româneşti cu capital străin o are la realizarea veniturilor fiscale ale bugetului de stat prin taxele plătite.
 
"Posibile măsuri care nu presupun un efort financiar suplimentar al companiilor şi care ar susţine suplimentarea veniturilor bugetare pot fi mecanisme pentru creşterea conformării voluntare, reducerea evaziunii fiscale, precum şi îmbunătăţirea colectării prin intermediul digitalizării ANAF. O mai mare determinare pentru absorbţia miliardelor de euro aferente PNRR ar asigura continuarea investiţiilor în mod accelerat şi realizarea reformelor prevăzute - inclusiv reforma fiscală prin creşterea veniturilor colectate de administraţia fiscală", se mai precizează în raport.
 
Investiţiile străine directe pot avea o contribuţie semnificativă în creşterea economică şi, de aceea, FIC reiterează necesitatea conturării unor măsuri legislative dedicate atragerii de investiţii străine, considerând acest domeniu o prioritate pentru perioada următoare.
 
Potrivit sursei citate, eşantionul analizat include 44 de companii româneşti mari cu capital străin, cumulând împreună mai mult de 105.000 de angajaţi (23 dintre acestea fac parte din top 100 cele mai mari companii din România după cifra de afaceri, iar 6 dintre acestea sunt parte din top 15 bănci ca valoare a activelor).
 
Totodată, companiile sunt înregistrate şi plătesc taxe în România de mai bine de 25 ani. Investiţiile acestora cu valoare adăugată mare încep, în medie, la finalul anilor '90, ceea ce sugerează că aceste companii au investit pe termen lung în România.
 
Într-un singur an, 2019, investiţiile companiilor FIC au acumulat peste 17 miliarde lei, reprezentând 57% din cheltuielilor de capital conform execuţiei bugetului consolidat la 2019.
 
Cele 44 de corporaţii membre FIC au virat la bugetul României TVA şi accize în valoarea de 30 miliarde de lei, însemnând 30% din total TVA şi accize colectate de stat (97 miliarde lei).
 
Companiile analizate au mai făcut plăţi de peste 11,3 miliarde de lei către bugetul României, mai mult de jumătate reprezentând contribuţiile sociale şi impozitul pe profit în anul 2019.
 
În 2019, în medie un salariu net al unui angajat din companiile membre FIC, a fost de 5.810 lei pe lună, cu peste 70% faţă de salariul mediu net pe economie de 3.340 lei.
 
Companiile analizate plătesc la timp atât salariile, cât şi contribuţiile angajaţilor, iar toţi angajaţii primesc salariile şi bonusurile pe carduri bancare.
 
Astfel, companiile FIC contribuie la reducerea "economiei subterane" din România.
 
"Dorim să folosim acest prilej să reiterăm deschiderea companiilor membre FIC de a contribui la un dialog constructiv cu autorităţile astfel încât împreună să găsim cele mai potrivite măsuri care să asigure sustenabilitatea şi redresarea economică, într-un mod transparent şi predictibil", susţin reprezentanţii FIC.
 
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociaţia care îi aduce împreună pe cei mai importanţi investitori cu capital străin din România, aproximativ 120 dintre cele mai mari companii din ţară cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă o cincime din produsul intern brut şi care au o contribuţie semnificativă la bugetul de stat.
 
În cei peste 20 ani de la înfiinţarea organizaţiei, companiile membre FIC au susţinut întotdeauna importanţa dialogului între comunitatea de afaceri şi autorităţi.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 893 / 19979
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
EXCLUSIV | MPR Partners intră în al treilea arbitraj ICSID, cu pretenții de cca. 383 mil. €, alături de avocații biroului newyorkez Squire Patton Boggs. De cealaltă parte, lângă reclamanți stă o firmă cu 1200 de avocați și 30 de birouri pe mai multe continente
Studiu Refinitiv | Sectorul fuziunilor şi achiziţiilor a frânat puternic în primul semestru al acestui an. Activitatea de M&A a scăzut cu 21 % la nivel global, iar în Europa Estică regresul a fost de 18 %. Câteva firme de avocați cu prezență la București strălucesc, însă, în clasamentele globale și europene
Avocații Kinstellar spun că au remarcat preocuparea angajatorilor de a creiona strategii de menținere a personalului-cheie, fiind mandatați în acest sens cu elaborarea unor programe de tip Stock Option Plan sau a unor scheme de bonusare în funcție de performanțe. Activitate intensă în practica de Employment, cu mandate diverse și o echipă expusă la proiecte cu un caracter multidisciplinar
Noul ghid al Comitetului European pentru Protecția Datelor ar putea aduce o creștere statistică a sancțiunilor, spun avocații Wolf Theiss, firmă cu o echipă dedicată proiectelor din acest domeniu | Biroul din București a asistat clienții în tranzacții complexe, care au implicat aspecte mai sofisticate de protecția datelor. Potențialii cumpărători ai unei afaceri sunt din ce în ce mai interesați să înțeleagă riscurile la care se expun din perspectiva protecției datelor și care sunt modalitățile de a se proteja
Wolf Theiss promovează trei avocați din linia a doua care au participate la unele dintre cele mai importante tranzacţii. Brian Jardine, Managing Partner: Promovarea, recunoaștere a contribuțiilor profesionale deosebite la consolidarea poziției de lider pe piața românească a biroului din București
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Senior Associate | Banking & Finance
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Laura Elena Ionașcu, medie finală 9,79 (2021): Cred că notele din timpul facultății pot fi, într-o anumită măsură, indicatori pentru performanța pe care o vei avea în practică, dar succesul profesional nu este determinat de acest aspect. De o importanță majoră sunt și abilitățile practice dobândite, competențele personale, abilitățile de comunicare, de relaționare, de organizare
Arbitrajul KELAG-Kärntner Elektrizitäts-Aktiengesellschaft and others v. Romania intra în linie dreaptă după ce părțile și-au ales arbitrii. România a mers pe mâna unui avocat cu o bogată experiență în comerț internațional, care a lucrat timp de 20 de ani pentru guvernul mexican
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Ion Arhiliuc a trecut Prutul pentru a studia Dreptul la Iași și a fost unul dintre cei mai buni absolvenți din generația anului 2021, cu nota 9,60: ‘Media a atras anumite oportunități. Apreciez că România oferă toate oportunitățile necesare unui profesionist, însă depinde de fiecare dacă uzează de aceste pârghii’
Pe masa de lucru a avocaților Mitel & Asociații au ajuns proiecte legate de protecția datelor cu caracter personal din ce în ce mai sofisticate. Mădălina Mitel, Partener: Data Protection a devenit o practică de sine stătătoare la nivelul societății noastre, iar mandatele primite sunt dintre cele mai diverse și provocatoare
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates - Legal consultancy practice | Banking, Finance, Digital & Tech Law
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...