ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

FIC:Stabilitatea şi predictibilitatea regimului fiscal trebuie să fie prioritare, în vederea menţinerii unui mediu de afaceri puternic

02 Iunie 2022   |   Agerpres

"Stabilitatea şi predictibilitatea regimului fiscal trebuie să fie prioritare pentru autorităţi în vederea menţinerii unui mediu de afaceri puternic şi atractiv. Doar în aceste condiţii sectorul privat va fi motivat să continue să investească şi să asigure locuri de muncă pentru cetăţeni", se menţionează într-un raport al FIC.

 
 
Provocările bugetare curente trebuie rezolvate printr-o serie de măsuri sustenabile pentru economia României, măsuri ce au ca miză adresarea problemelor curente, fără a periclita viitorul economic al ţării prin împovărarea excesivă a companiilor sau prin crearea unei percepţii de instabilitate legislativă, descurajând astfel investiţiile şi reducând avantajele competitive, susţin reprezentanţii Consiliul Investitorilor Străini (FIC).
 
"Stabilitatea şi predictibilitatea regimului fiscal trebuie să fie prioritare pentru autorităţi în vederea menţinerii unui mediu de afaceri puternic şi atractiv. Doar în aceste condiţii sectorul privat va fi motivat să continue să investească şi să asigure locuri de muncă pentru cetăţeni", se menţionează într-un raport al FIC.
 
Conform sursei citate, orice modificare a cadrului fiscal, în lipsa unor studii de impact ori în lipsa unui strâns dialog cu mediul de afaceri, ar putea compromite potenţialul de dezvoltare economică, care este în principal bazat pe atragerea investiţiilor străine directe.
 
Aşa cum rezultă din cel mai recent studiu FIC, taxele şi impozitele plătite de companiile membre au o contribuţie directă semnificativă la susţinerea bugetului de stat, la creşterea economică înregistrată în România, cât şi la crearea de bunăstare.
 
Rezultatele relevă o imagine detaliată a contribuţiei majore a companiilor româneşti mari cu capital străin la bugetul de stat, cel mai important indicator fiind nivelul de colectare a TVA care este cel mai ridicat. Raportul/studiul oferă detalii cu privire la contribuţia pe care un eşantion reprezentativ de companii româneşti cu capital străin o are la realizarea veniturilor fiscale ale bugetului de stat prin taxele plătite.
 
"Posibile măsuri care nu presupun un efort financiar suplimentar al companiilor şi care ar susţine suplimentarea veniturilor bugetare pot fi mecanisme pentru creşterea conformării voluntare, reducerea evaziunii fiscale, precum şi îmbunătăţirea colectării prin intermediul digitalizării ANAF. O mai mare determinare pentru absorbţia miliardelor de euro aferente PNRR ar asigura continuarea investiţiilor în mod accelerat şi realizarea reformelor prevăzute - inclusiv reforma fiscală prin creşterea veniturilor colectate de administraţia fiscală", se mai precizează în raport.
 
Investiţiile străine directe pot avea o contribuţie semnificativă în creşterea economică şi, de aceea, FIC reiterează necesitatea conturării unor măsuri legislative dedicate atragerii de investiţii străine, considerând acest domeniu o prioritate pentru perioada următoare.
 
Potrivit sursei citate, eşantionul analizat include 44 de companii româneşti mari cu capital străin, cumulând împreună mai mult de 105.000 de angajaţi (23 dintre acestea fac parte din top 100 cele mai mari companii din România după cifra de afaceri, iar 6 dintre acestea sunt parte din top 15 bănci ca valoare a activelor).
 
Totodată, companiile sunt înregistrate şi plătesc taxe în România de mai bine de 25 ani. Investiţiile acestora cu valoare adăugată mare încep, în medie, la finalul anilor '90, ceea ce sugerează că aceste companii au investit pe termen lung în România.
 
Într-un singur an, 2019, investiţiile companiilor FIC au acumulat peste 17 miliarde lei, reprezentând 57% din cheltuielilor de capital conform execuţiei bugetului consolidat la 2019.
 
Cele 44 de corporaţii membre FIC au virat la bugetul României TVA şi accize în valoarea de 30 miliarde de lei, însemnând 30% din total TVA şi accize colectate de stat (97 miliarde lei).
 
Companiile analizate au mai făcut plăţi de peste 11,3 miliarde de lei către bugetul României, mai mult de jumătate reprezentând contribuţiile sociale şi impozitul pe profit în anul 2019.
 
În 2019, în medie un salariu net al unui angajat din companiile membre FIC, a fost de 5.810 lei pe lună, cu peste 70% faţă de salariul mediu net pe economie de 3.340 lei.
 
Companiile analizate plătesc la timp atât salariile, cât şi contribuţiile angajaţilor, iar toţi angajaţii primesc salariile şi bonusurile pe carduri bancare.
 
Astfel, companiile FIC contribuie la reducerea "economiei subterane" din România.
 
"Dorim să folosim acest prilej să reiterăm deschiderea companiilor membre FIC de a contribui la un dialog constructiv cu autorităţile astfel încât împreună să găsim cele mai potrivite măsuri care să asigure sustenabilitatea şi redresarea economică, într-un mod transparent şi predictibil", susţin reprezentanţii FIC.
 
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociaţia care îi aduce împreună pe cei mai importanţi investitori cu capital străin din România, aproximativ 120 dintre cele mai mari companii din ţară cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă o cincime din produsul intern brut şi care au o contribuţie semnificativă la bugetul de stat.
 
În cei peste 20 ani de la înfiinţarea organizaţiei, companiile membre FIC au susţinut întotdeauna importanţa dialogului între comunitatea de afaceri şi autorităţi.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7921 / 17596
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...