ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

FNGCIMM: 60.541 de întreprinderi mici şi mijlocii sunt înscrise în programul IMM Invest

28 Mai 2020   |   AGERPRES

Potrivit sursei citate, în mai puţin de o lună de la lansarea Programului IMM Invest şi de la deschiderea înscrierilor în aplicaţia www.imminvest.ro pentru companiile de tip IMM, programul guvernamental a intrat în cea de-a treia fază de implementare.

 
 
Un număr de 60.541 de întreprinderi mici şi mijlocii sunt înscrise, în prezent, în programul IMM Invest, iar în prima fază vor fi susţinute peste 750.000 de locuri de muncă, informează Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM.

"FNGCIMM anunţă public faptul că s-a ajuns la zi în ceea ce priveşte analiza de eligibilitate a înscrierilor în aplicaţia www.imminvest.ro., un număr de 60.541 întreprinderi mici şi mijlocii sunt înscrise în programul IMM Invest, iar un prim efect benefic este că, în prima fază, vor fi susţinute peste 750.000 de locuri de muncă", se arată într-un comunicat al FNGCIMM remis miercuri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în mai puţin de o lună de la lansarea Programului IMM Invest şi de la deschiderea înscrierilor în aplicaţia www.imminvest.ro pentru companiile de tip IMM, programul guvernamental a intrat în cea de-a treia fază de implementare.


"Procesul de analiză este la zi, iar solicitările eligibile sunt transmise într-un ritm accelerat către bănci. În maximum 72 de ore de la înscrierea în aplicaţie, fiecare solicitare a fost fie admisă din punctul de vedere al eligibilităţii, fie s-au cerut clarificări IMM-ului în vederea completării sau corectării documentaţiei necesare în această fază. Partenerii bancari au digitalizat procesele de analiză a acestor solicitări, astfel într-un timp foarte scurt vor reuşi să proceseze un volum foarte mare de cereri de credit", se arată în comunicat.

Guvernul a adoptat miercuri o ordonanţă prin care ambiguitatea criteriului Covid a fost eliminată din programul IMM Invest, a anunţat ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, la finalul şedinţei de Guvern.

"În şedinţa de Guvern de astăzi (miercuri, n.r.) am avut două ordonanţe importante, prima ordonanţă a eliminat câteva bariere pe care le-am identificat la programul IMM Invest, după discuţiile atât cu clienţii, cât şi cu sistemul financiar-bancar. Două bariere foarte importante au fost eliminate astăzi: în ceea ce priveşte creditele de investiţii, garanţia de stat se va face doar asupra investiţiei. Deci va fi o garanţie de stat, ipotecă legală, imobiliară sau/şi mobiliară asupra activelor finanţate prin credit. Deci doar pe investiţie. Nu mai există o garanţie extinsă. În cazul liniilor de credit, garanţia se va face doar asupra conturilor deschise de beneficiarii programelor instituţiilor de credit, asupra tuturor conturilor, deci şi aici s-au făcut lucrurile mai simple. O altă barieră eliminată a fost acel criteriu Covid, care a ieşit din această schemă. Este un lucru la care am ţinut de la început. Era o ambiguitate, el nu exista acolo, dar ca să fie lucrurile clare, astăzi am modificat ordonanţa în sensul în care această ambiguitate a fost eliminată", a afirmat Florin Cîţu.

Practic, firmele care aplică pentru creditele garantate de stat în programul IMM Invest nu vor mai depune declaraţii pe proprie răspundere prin care să ateste că au fost afectate de Covid 19, iar băncile nu vor mai institui ipotecă mobiliară asupra universalităţii bunurilor companiilor beneficiare, precizează Ministerul Finanţelor, printr-un comunicat remis AGERPRES.

"Anunţăm partenerii bancari şi potenţialii beneficiari ai Programului IMM Invest România că FNGCIMM a luat toate măsurile operaţionale care se impun pentru a asigura aplicarea imediată a noilor prevederi legale mai favorabile relaţiei creditor-debitor, solicitările de acordare a creditelor garantate în cadrul Programului depuse până la data intrării în vigoare a modificărilor legislative aprobate în şedinţa de Guvern de astăzi se vor soluţiona prin aplicarea noilor parametrii de analiză, recalibraţi în urma intervenţiilor legislative aprobate în şedinţa de Guvern de astăzi, 27.05.2020", se precizează în comunicatul FNGCIMM.

Primele două etape necesare a fi parcurse de către IMM-urile înscrise în program pentru a accesa finanţări garantate de stat constau în analiza eligibilităţii privind încadrarea în categoria IMM, selecţie realizată de FNGCIMM, iar faza a doua este realizată de băncile partenere şi vizează analiza solicitărilor IMM pentru acordarea creditelor pentru capital de lucru şi de investiţii garantate de stat.

Cea de-a treia etapă constă în transmiterea în aplicaţia webplafon a programului IMM Invest a dosarelor de credit aprobate de bănci pentru accesarea garanţiei în nume şi cont stat, precum şi a grantului oferit prin schema de ajutor de stat, care va acoperi costurile cu dobânzile şi comisioanele, aferente creditului pana la 31.12.2020.

În acest moment, în aplicaţia web plafon a FNGCIMM se află un număr de 1441 credite aprobate de bănci în valoare de 1.073.540.960 de lei pentru accesarea garanţiei în nume şi cont stat, precum şi a grantului oferit prin schema de ajutor de stat.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 17295 / 19553
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...