
FT: Economia globală a intrat în „declin sincronizat”, dar scenariile pesimiste încă pot fi evitate
08 Aprilie 2019
MediafaxConcluziile intervin în contextul indicatorilor econonomici dezolanţi, care în ultimele şase luni au arătat situaţii similare în Statele Unite, China şi Europa.
Economia mondială a intrat într-un „declin sincronizat” care probabil va fi dificil de redresat în 2019, conform unei evaluări elaborate de Institutul Brookings şi de cotidianul Financial Times, deşi unii analişti sunt optimişti în legătură cu posibilitatea revenirii la creştere anul acesta.
Potrivit evaluării realizate de Institutul Brookings şi de Financial Times, economia globală a intrat într-un "declin sincronizat", în condiţiile deteriorării continue a indicilor de percepţie şi a datelor financiare începând din toamna anului 2018. Situaţia sugerează erodarea ritmului de creştere economică la nivel mondial şi necesitatea aplicării unor noi forme de stimulare economică, scrie editorialistul Chris Giles, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times.
Potrivit evaluării realizate de Institutul Brookings şi de Financial Times, economia globală a intrat într-un "declin sincronizat", în condiţiile deteriorării continue a indicilor de percepţie şi a datelor financiare începând din toamna anului 2018. Situaţia sugerează erodarea ritmului de creştere economică la nivel mondial şi necesitatea aplicării unor noi forme de stimulare economică, scrie editorialistul Chris Giles, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times.
Înrăutăţirea perspectivelor a generat avertismente din partea directorului Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, precum şi din partea Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), care au semnalat că vor fi reduceri ale cifrelor în prognozele de creştere economică.
Concluziile intervin în contextul indicatorilor econonomici dezolanţi, care în ultimele şase luni au arătat situaţii similare în Statele Unite, China şi Europa.
Profesorul Eswar Prasad, de la Institutul Brookings, afirmă că diminuarea creşterii economice nu indică încă intrarea în recesiune globală, dar ritmul tuturor segmentelor economiei internaţionale a încetinit.
Indicele Brookings-FT privind Relansarea Economică Globală (Tiger) compară indicatorii activităţilor reale, ai pieţelor financiare şi ai încrederii investitorilor cu mediile istorice ale economiei globale şi ţărilor. Cifrele au scăzut semnificativ la sfârşitul anului trecut şi sunt la cel mai mic nivel atât în economiile avansate, cât şi în cele emergente începând din 2016, anul cu cele mai scăzute performanţe economice de la criza financiară. Activitatea economică reală s-a diminuat, în condiţiile în care ţări precum Italia au intrat în recesiune, Germania a evitat cu greu această situaţie, iar economia Statelor Unite reduce ritmul de creştere din cauza efectelor relaxării fiscale decise de preşedintele Donald Trump.
Încrederea investitorilor se menţine în economiile avansate, dar a scăzut în cele emergente, pe fondul temerilor că anii de creştere economică rapidă din China se apropie de final. Situaţia este dezolantă şi în Europa, constată profesorul Eswar Prasad. Singura excepţie de la tendinţele globale de scădere a creşterii economice este India, unde au fost introduse măsuri de stimilare fiscală şi monetară înaintea alegerilor generale.
O problemă internaţională majoră este tergiversarea semnării unui acord comercial între Statele Unite şi China. "Tensiunile comerciale şi incertitudinea generată de acestea probabil vor lăsa urme de lungă durată asupra economiei mondiale. Incertitudinea subminează încrederea mediilor de afacerilor şi afectează investiţiile private, cu implicaţii pe termen lung asupra creşterii productivităţii", subliniază profesorul Prasad.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 19139 / 19540 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...