ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Grupul BCR a încheiat anul trecut cu un profit net în creştere cu 33%

29 Februarie 2024   |   AGERPRES

Conform unui comunicat, rezultatul operaţional s-a îmbunătăţit cu 17,2%, până la 3,206 miliarde de lei (648 milioane de euro) în 2023, de la 2,735 miliarde de lei (555 milioane de euro) în 2022, pe fondul unor venituri operaţionale mai mari, parţial compensate de cheltuieli operaţionale mai ridicate.

 
 
Grupul BCR a înregistrat un profit net de 2,321 miliarde de lei (469 milioane de euro) în 2023, în creştere cu 33% faţă de cel din 2022, care s-a situat la 1,746 miliarde de lei (354 milioane de euro), pe fondul unei performanţe operaţionale îmbunătăţite, susţinută de un volum mai mare de afaceri cu clienţii, a anunţat, joi, banca.

Conform unui comunicat, rezultatul operaţional s-a îmbunătăţit cu 17,2%, până la 3,206 miliarde de lei (648 milioane de euro) în 2023, de la 2,735 miliarde de lei (555 milioane de euro) în 2022, pe fondul unor venituri operaţionale mai mari, parţial compensate de cheltuieli operaţionale mai ridicate.

Venitul net din dobânzi a crescut cu 24%, până la 3,656 miliarde de lei (739 milioane de euro) în 2023, de la 2,949 miliarde de lei (598 milioane de euro) în 2022, determinat de un volum mai mare de business, împreună cu dobânzi mai mari pe piaţa monetară.


Venitul net din comisioane s-a îmbunătăţit cu 7,2%, ajungând la 1,013 miliarde de lei (205 milioane de euro) în 2023, de la 944 milioane de lei (191 milioane de euro) în 2022, determinat de venituri din comisioane mai mari din creditarea corporate, cât şi din operaţiuni cu titluri de valoare şi asigurări.

Rezultatul net din tranzacţionare a scăzut cu 12,5%, la 552 milioane de lei (112 milioane de euro), anul trecut, de la 630 milioane de lei (128 milioane de euro) în 2022, determinat de o activitate de tranzacţionare mai redusă.

Venitul operaţional a crescut cu 14,3%, până la 5,273 miliarde de lei (1,066 miliarde de euro) în 2023, de la 4,615 miliarde de lei (936 milioane de euro) în 2022, determinat de venituri nete din dobânzi şi venituri nete din comisioane mai mari.

Cheltuielile administrative generale au înregistrat valoarea de 2,067 miliarde de lei (418 milioane de euro) în 2023, în creştere cu 9,9% în comparaţie cu 1,880 miliarde de lei (381 milioane de euro) în 2022, determinat de cheltuieli cu personalul mai mari generate de mediul inflaţionist. În baza acestor evoluţii, raportul cost-venituri s-a îmbunătăţit până la 39,2% în 2023, faţă de 40,7% în 2022.

În comunicatul băncii se menţionează că rezultatul net din deprecierea instrumentelor financiare a reflectat o alocare de provizion de 46 milioane de lei (9 milioane de euro) în 2023, comparativ cu o alocare de 394 milioane de lei (80 milioane de euro) în 2022. Rezultatul curent a constat în principal din provizioane de portofoliu înregistrate pentru creditele performante, în timp ce eliberările de provizioane determinate de activităţile de colectare pe ambele segmente retail şi corporate au compensat în totalitate nivelul normal de alocări pentru noi credite neperformante.

Rata creditelor neperformante s-a situat la 2,9% în decembrie 2023, stabil faţă de nivelul de 2,8% înregistrat în decembrie 2022. Această evoluţie reflectă volumul recuperărilor şi al creditelor redevenite performante pe ambele segmente retail şi corporate, care au compensat ritmul normal de formare de noi credite neperformante. În acelaşi timp, gradul de acoperire cu provizioane al creditelor neperformante a atins nivelul de 168,7% în decembrie 2023.

Rata de solvabilitate a BCR (doar banca) în conformitate cu reglementările privind cerinţele de capital (CRR) s-a situat la nivelul de 22,5% în decembrie 2023, semnificativ peste cerinţele Băncii Naţionale a României. De asemenea, Rata capitalului de Rang 1+2 de 20,8% (Grup BCR) în decembrie 2023 reflectă clar puternicele poziţii de capital şi finanţare ale BCR.

Creditele şi avansurile nete acordate clienţilor au crescut cu 6,2%, până la 58,743 miliarde de lei (11,806 miliarde de euro) la data de 31 decembrie 2023, de la 55,329 miliarde de lei (11,179 miliarde de euro) la 31 decembrie 2022, susţinute de ambele segmente retail şi corporate.

Depozitele de la clienţi au crescut cu 3,8% până la 78,482 miliarde de lei (15,773 miliarde de euro) la data de 31 decembrie 2023, de la 75,589 miliarde de lei (15,272 miliarde de euro) la 31 decembrie 2022, susţinute atât de creşterea depozitelor retail, cât şi a celor corporate.

"Pentru BCR, prosperitatea se construieşte şi prin educaţie financiară, mai departe de tot ce înseamnă o colaborare reală cu toţi clienţii şi acces la o experienţă bancară completă. Iar, astăzi, celebrăm 1 milion de români care au fost deschişi să poarte discuţii sincere despre bani alături de noi. 650.000 de oameni şi-au pus încrederea şi au făcut pasul spre bazele educaţiei financiare alături de Şcoala de Bani, în timp ce peste 400.000 de oameni au beneficiat de un plan financiar personalizat în ultimul an şi jumătate, prin serviciul de coaching financiar BCR. Aceste date vorbesc, în primul rând, despre construcţie de valoare în timp, prin educaţie financiară şi alegeri financiare inteligente. Sunt fundaţia pe care o avem pentru dezvoltarea unei societăţi unde oamenii sunt mai încrezători şi mai capabili săşi atingă obiectivele financiare. Mai departe, rolul nostru este să mobilizăm resurse pentru a susţine România ca forţă economică a regiunii, prin consolidarea ecosistemului local de afaceri şi prin dezvoltarea potenţialului uman. Pentru că absolut toţi românii trebuie să aibă şanse echitabile să reuşească şi să fie apreciaţi în România, pentru că noi toţi trebuie să fim parte din construcţia de încredere şi rezilienţă de ţară", a declarat Sergiu Manea, directorul general al BCR.

BCR oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare, printr-o reţea de 20 centre de afaceri şi 18 birouri mobile dedicate companiilor şi 318 de unităţi retail situate în majoritatea oraşelor din ţară cu peste 10.000 de locuitori, dintre care 63% sunt unităţi unde operaţiunile cu numerar se efectuează doar la echipamente (cashless). BCR este banca nr.1 în România pe piaţa tranzacţiilor bancare, clienţii BCR dispunând de o reţea naţională extinsă de ATM-uri şi maşini multifuncţionale (2.000 de echipamente) şi servicii bancare complete prin Internet banking, Mobile banking, Phone-banking şi E-commerce.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 333 / 16760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...