
Guvernul Germaniei a înrăutăţit semnificativ prognoza pe 2020
17 Octombrie 2019
AGERPRESIndustriile orientate spre export sunt sub presiune din cauza conflictelor comerciale şi a incertitudinilor provocate de Brexit dar economia internă a rămas într-o stare bună.
Guvernul german a înrăutăţit estimările privind evoluţia PIB-ului în 2020, dar a dat asigurări cea mai mare economie europeană nu se confruntă cu o criză, transmite Reuters.
Germania ar urma să înregistreze anul viitor o creştere de 1%, faţă de un avans de 1,5% previzionat anterior, a anunţat joi Ministerul Economiei de la Berlin. Instituţia se aşteaptă în acest an la o expansiune de 0,5%.
"Evoluţiile economice din Germania sunt în prezent divizate. Dar chiar dacă perspectivele sunt atenuate, nu există ameninţarea unei crize economice", a dat asigurări ministrul Economiei, Peter Altmaier.
Acesta a explicat că industriile orientate spre export sunt sub presiune din cauza conflictelor comerciale şi a incertitudinilor provocate de Brexit dar economia internă a rămas într-o stare bună.
Germania ar urma să înregistreze anul viitor o creştere de 1%, faţă de un avans de 1,5% previzionat anterior, a anunţat joi Ministerul Economiei de la Berlin. Instituţia se aşteaptă în acest an la o expansiune de 0,5%.
"Evoluţiile economice din Germania sunt în prezent divizate. Dar chiar dacă perspectivele sunt atenuate, nu există ameninţarea unei crize economice", a dat asigurări ministrul Economiei, Peter Altmaier.
Acesta a explicat că industriile orientate spre export sunt sub presiune din cauza conflictelor comerciale şi a incertitudinilor provocate de Brexit dar economia internă a rămas într-o stare bună.
"Consumul privat va contrabalansa încetinirea economiei din acest moment", a previzionat recent şi Asociaţia Comercială Germană (HDE).
"În timp ce încrederea consumatorilor este departe de nivelul ridicat înregistrat în ultimii ani, nu estimăm un colaps al consumului privat în următoarele luni. Situaţia robustă de pe piaţa forţei de muncă şi majorările de pensii şi salarii din ultimii ani sunt un motiv de optimism. Nivelul persistent scăzut al inflaţiei este un alt factor care susţine venitul disponibil al gospodăriilor", apreciază HDE.
Luna trecută, principalele institute economice din Germania şi-au revizuit estimările de creştere pentru anul acesta şi anul viitor, dând vina pe cererea globală modestă pentru produse manufacturate şi incertitudinile provocate de disputele comerciale. Cele cinci institute economice, Ifo (München), DIW (Berlin), IfW, IWH (Halle) şi RWI (Essen) estimează că în acest an PIB-ul Germaniei va înregistra o creştere de 0,5%, urmată de un avans de 1,1% în 2020. Comparativ, în luna aprilie a acestui an aceleaşi institute mizau pe o creştere de 0,8% în 2019 şi un avans de 1,8% în 2020.
De asemenea, institutele au cerut autorităţilor de la Berlin să renunţe la politica bugetară "black zero" - prin care nu se fac noi împrumuturi - dacă perspectiva economică pentru cea mai mare economie europeană se va deteriora suplimentar.
Conform bugetului pe 2019, pentru al şaselea an consecutiv, Guvernul de la Berlin nu intenţionează să recurgă la împrumuturi, o strategie cunoscută în Germania sub numele de "schwarze Null" ("black zero"). Această politică a fost criticată în trecut deoarece măsurile de austeritate au fost implementate în detrimentul investiţiilor în educaţie, în construcţia de locuinţe şi în infrastructura publică.
"Per ansamblu, în prezent nu sunt motive pentru noi decizii fiscale", apreciază institutele în raportul lor comun, adăugând că Executivul ar trebui să folosească spaţiul fiscal dacă scăderea activităţii economice devine mai accentuată.
Într-un astfel de scenariu, spaţiul fiscal de care dispune Guvernul nu ar trebui restricţionat din cauza obiectivului de a menţine un buget echilibrat, susţin institutele.
Conform reglementărilor germane, Guvernul federal poate recurge la împrumuturi de până la 0,35% din PIB.
Germania a fost mult timp motorul economic al zonei euro, însă, la finele anului trecut, a evitat la limită intrarea în recesiune şi, pe ansamblul anului 2018, a înregistrat cel mai slab ritm de creştere din ultimii cinci ani.
Analiştii apreciază că avântul PIB-ului Germaniei încetineşte, deoarece exportatorii sunt afectaţi de cererea globală mai slabă, disputele comerciale dintre SUA şi China şi Brexit. Aceste riscuri externe sunt parţial compensate de majorarea cheltuielilor de consum, sprijinite de piaţa solidă a forţei de muncă şi de ratele scăzute ale dobânzilor.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 18346 / 19553 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...