
INS: Produsul intern brut a crescut în 2024 cu 0,8% faţă de anul anterior
10 Aprilie 2025
AgerpresÎn trimestrul IV din 2024, PIB a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,6%, comparativ cu trimestrul III 2024, iar faţă de acelaşi trimestru din anul 2023 a înregistrat o creştere cu 0,5%, atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier.
Produsul intern brut estimat pentru anul 2024 a fost de 1.760,11 miliarde de lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,8% faţă de anul 2023, informează joi Institutul Naţional de Statistică (INS).
În trimestrul IV din 2024, PIB a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,6%, comparativ cu trimestrul III 2024, iar faţă de acelaşi trimestru din anul 2023 a înregistrat o creştere cu 0,5%, atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier.
"Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrele I-IV 2024, fiind înregistrate modificări faţă de varianta publicată în data 7 martie 2025", se menţionează în comunicatul transmis de INS.
În trimestrul IV din 2024, PIB a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,6%, comparativ cu trimestrul III 2024, iar faţă de acelaşi trimestru din anul 2023 a înregistrat o creştere cu 0,5%, atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier.
"Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrele I-IV 2024, fiind înregistrate modificări faţă de varianta publicată în data 7 martie 2025", se menţionează în comunicatul transmis de INS.
Produsul Intern Brut, date ajustate sezonier, estimat pentru trimestrul IV 2024 a fost de 451,39 miliarde de lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,6% faţă de trimestrul III 2024 şi în creştere cu 0,5% faţă de trimestrul IV 2023.
Ca serie brută, PIB-ul estimat pentru trimestrul IV 2024 a fost de 521,02 miliarde de lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,5% faţă de trimestrul IV 2023.
În privinţa contribuţiilor la creşterea PIB pe categorii de resurse, pentru anul 2024, INS precizează că nu s-au înregistrat, în general, modificări faţă de varianta publicată în 7 martie 2025.
Astfel, sectorul agricultură, silvicultură şi pescuit a consemnat o contribuţie de -0,2%, de la -0,4% anterior, ca urmare a modificării volumului de activitate cu +4,6 puncte procentuale (de la 89,5% la 94,1%).
Industria nu a contribuit la creşterea PIB (+0,0%) în cele două estimări, iar volumul de activitate s-a modificat cu -0,2 puncte procentuale (de la 100,0% la 99,8%). Construcţiile au înregistrat aceeaşi contribuţie la modificarea PIB (-0,2%) între cele două estimări, iar volumul de activitate s-a modificat faţă de estimarea anterioară cu -0,2 puncte procentuale (de la 97,6% la 97,4%).
În ceea ce priveşte comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transportul şi depozitarea; hoteluri şi restaurante a fost ajustată contribuţia de la +0,4% la +0,3%, ca urmare a modificării volumului de activitate cu -0,4 puncte procentuale (de la 102,1% la 101,7%).
Potrivit datelor INS, informaţiile şi comunicaţiile nu au contribuit la creşterea PIB (+0,0%) în cele două estimări, iar volumul de activitate nu s-a modificat faţă de estimarea anterioară (100,3%).
De asemenea, intermedierile financiare şi asigurările nu au contribuit la creşterea PIB (+0,0%) în cele două estimări, iar volumul de activitate nu s-a modificat faţă de estimarea anterioară (99,7%). Tranzacţiile imobiliare au înregistrat aceeaşi contribuţie la modificarea PIB (-0,1%) între cele două estimări, iar volumul de activitate nu s-a modificat faţă de estimarea anterioară (98,7%). Activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţile de servicii administrative şi activităţi de servicii suport nu au contribuit la creşterea PIB (+0,0%) în cele două estimări, iar volumul de activitate nu s-a modificat faţă de estimarea anterioară (100,1%).
Potrivit datelor INS, în ceea ce priveşte administraţia publică şi apărarea; asigurările sociale din sistemul public; învăţământul; sănătatea şi asistenţa socială, nu s-au înregistrat modificări ale contribuţiei între cele două estimări (+0,1%), iar volumul de activitate a scăzut faţă de estimarea anterioară cu 0,1 puncte procentuale (de la 100,6% la 100,5%).
Activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţiile de produse de uz casnic şi alte servicii au înregistrat aceeaşi contribuţie la creşterea PIB (+0,2%) între cele două estimări, iar volumul de activitate nu s-a modificat faţă de estimarea anterioară (106,8%).
În anul 2024, dinamica PIB s-a modificat în varianta provizorie actuală (2), comparativ cu varianta anterioară (1), cu -0,1 punct procentual (de la 100,9% la 100,8%).
Volumul impozitelor nete pe produs a scăzut cu un punct procentual în actuala varianta provizorie (2) comparativ cu varianta anterioară (1), de la 109,6% la 108,6%.
Din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări ale contribuţiei la creşterea PIB în anul 2024, între cele două estimări, au înregistrat: cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, de la +3,6% la +3,7%, ca urmare a creşterii volumului său cu 0,1 puncte procentuale de la 105,9% la 106,0%; cheltuiala pentru consumul final individual al administraţiilor publice, de la -0,2% la +0,1%, ca urmare a creşterii volumului său cu 5,0 puncte procentuale de la 97,0% la 102,0%; consumul final colectiv efectiv al administraţiilor publice, de la -0,2% la 0,0%, ca urmare a creşterii volumului său cu 2,1 puncte procentuale de la 97,6% la 99,7% şi formarea brută de capital fix, de la -0,4% la -0,9%, ca urmare a scăderii volumului său cu 1,6 puncte procentuale de la 98,3% la 96,7%.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 255 / 19122 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...