
Investitii de aproape 1 mld. EUR in principalele aeroporturi din Romania si in infrastructura critica aeriana, pana in 2024
24 Martie 2023
BizLawyerDoar in 2022, casa de avocatura ONV LAW a asistat astfel de proiecte majore de infrastructura, cu un volum de investitii care insumeaza peste 50 de mil EUR.
![]() |
Alina Bilan, Partener ONV LAW |
Principalele aeroporturi din Romania, precum si infrastructura critica aeriana beneficiaza de investitii importante, in valoare de aproape 1 miliard de euro, pe fondul cresterii fluxului de pasageri care tranziteaza Romania pe rutele aeriene, dar si ca urmare a deciziilor strategice de intarire a bazelor NATO din Romania, pe fondul evolutiilor geo-politice recente, arata o analiza a datelor publice realizata de ONV LAW. Unele dintre proiecte sunt in curs de derulare inca din 2022, majoritatea investitiilor urmand a fi absorbite pana in 2024.
Finantarile provin din fonduri locale sau de la bugetul de stat, dar si fondurile europene accesate de autoritati au o pondere semnificativa in dezvoltarea insfrastructurii aeriene locale. Unele proiecte de modernizare au fost incepute anul trecut, iar altele vor fi demarate in 2023.
Astfel, printre cei mai mari beneficiari ai investitiilor anuntate pentru aeroporturile din Romania se numara Aeroportul International Henri Coanda, Aeroportul Brasov, aeroporturile din Craiova, Iasi, Cluj - Napoca sau Constanta. Potrivit datelor analizate de ONV LAW, topul investitiilor este dominat de aeroportul Henri Coanda, care beneficiaza de o investitie de 163 de milioane de euro. Prezentam aici cele mai mari 8 investitii:
1. Aeroportul International Henri Coanda, 163 milioane de euro pentru modernizarea cailor de rulare si extinderea platformei de parcare a aeronavelor; lucrarile au demarat in etape in 2022, iar termenul de finalizare este de 2 ani;
2. Aeroportul International Brasov, 130 milioane de euro; acesta va deveni operational din 15 iunie 2023;
3. Aeroportul International Craiova, 100 milioane de euro pentru construirea unui nou terminal; termenul de finalizare a lucrarilor este finalul anului 2024;
4. Aeroportul International Iasi, 61 milioane de euro pentru extinderea terminalelor existente; termenul estimat de finalizare a lucrarilor este finalul anului 2023;
5. Aeroportul "Delta Dunarii" Tulcea, 27 milioane euro pentru modernizarea si extindere terminalului de pasageri si modernizarea platformei de imbarcare-debarcare si a caii de rulare Alfa (construite in 1973);
6. Aeroportul International “Avram Iancu” Cluj-Napoca, 46 milioane de euro pentru extinderea terminalului plecari; termen de executie a lucrarilor: 11 luni;
7. Aeroportul International “Mihail Kogalniceanu” Constanta, 37 milioane de euro pentru investitii intr-un nou terminal, turn de control, parcare; proiectul este in curs de licitatie, iar termenul de executie a lucrarilor este de 7 luni;
8. Aeroportul International Timisoara Tratan Vuia SA, 17 milioane euro investitii pentru un nou terminal plecari curse externe, termen de proiectare si executie: 20 de luni.
Si in infrastructura aeriana critica vor fi realizate curand investitii majore de peste 400 mil. EUR, in bazele NATO de la Campia Turzii si Mihail Kogalniceanu, avand in vedere cele mai recente evolutii geo-politice.
Doar in 2022, casa de avocatura ONV LAW a asistat astfel de proiecte majore de infrastructura, cu un volum de investitii care insumeaza peste 50 de mil EUR. Principalele provocari ale proiectelor de acest tip constau in termenele de executie mai scurte decat cele recomandate in studiile de fezabilitate din cauza lansarii licitatiilor cu intarziere, potrivit specialistilor ONV LAW. Contractele de finantare au termene precise (cele care sunt incheiate pe POIM au termen: decembrie 2023), iar autoritatile contractante prevad in documentatii ca termenul de executie sa se finalizeze pana la sfarsitul lui decembrie 2023 pentru a nu iesi din prevederile finantatorului. Aceste situatii fac dificila decizia operatorilor economici de a participa la licitatie din cauza termenelor de executie impuse care sunt prea scurte pentru astfel de lucrari de anvergura.
“Romania este un hub important atat pentru calatoriile de business, dar si pentru turismul medical si chiar cel general, sezonier. In contextul regional recent si al deciziilor strategice geo-politice, ne asteptam la un volum din ce in ce mai ridicat de investitii in infrastructura aeriana critica”, declara Alina Bilan, Partener ONV LAW si specialist in achizitii publice.
Fluxul de pasageri pe aeroporturile din tara a revenit aproape de valorile inregistrate inainte de pandemie. Daca in 2019 numarul pasagerilor depasea 23 de milioane, in 2020 fluxul anual a fost de doar putin peste 7 milioane, cu o usoara crestere inregistrata in 2021 (11 milioane). In 2022, s-a inregistrat o crestere de 87% fata de anul precedent, cu un volum de peste 21 de milioane de calatori pe aeroporturile din Romania. Pentru 2023, estimarile arata ca anul acesta se va inregistra un numar record de pasageri, de 24 de milioane. Pana in 2040 numarul pasagerilor care vor alege transportul pe calea aeriana ar putea atinge pragul de 50 de milioane de calatori**.
ONV LAW este una dintre cele mai dinamice companii independente de pe piata locala. Fondata in anul 2000, aceasta acorda consultanta juridica clientilor privati si institutionali in domenii precum achizitii publice si concesiuni, market entry, dreptul aviatiei si infrastructura aeroportuara, dreptul societar, dreptul muncii, dreptul concurentei, dreptul mediului, precum si dreptul digital.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 5768 / 18990 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...