ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Jumătate dintre companiile din România publică anual un raport de sustenabilitate (studiu)

02 Mai 2025   |   Agerpres

Subiectele principale incluse în rapoartele de sustenabilitate din România sunt: schimbările climatice şi emisiile de carbon (60%), economia circulară (52%) şi drepturile omului (50%). În acelaşi timp, cele mai mari provocări menţionate fac referire la înţelegerea reglementărilor (56%) şi la găsirea furnizorului potrivit (40%).

 
 
Aproape jumătate (46%) dintre companiile din România prioritizează, în 2025, strategiile de sustenabilitate, iar peste trei sferturi dintre acestea (76%) integrează rapoartele de sustenabilitate cu situaţiile financiare, reiese dintr-un studiu de specialitate, publicat recent.

Conform datelor analizate de Forvis Mazars, parteneriatul internaţional de audit, taxe şi consultanţă, 50% dintre entităţile care activează în România au declarat că publică un raport de sustenabilitate, în timp ce 40% afirmă că sunt "complet pregătite" pentru a respecta reglementările privind raportarea de sustenabilitate, iar 44% se consideră "în mare măsură pregătite".


Subiectele principale incluse în rapoartele de sustenabilitate din România sunt: schimbările climatice şi emisiile de carbon (60%), economia circulară (52%) şi drepturile omului (50%). În acelaşi timp, cele mai mari provocări menţionate fac referire la înţelegerea reglementărilor (56%) şi la găsirea furnizorului potrivit (40%).

Deşi 32% dintre companiile din România consideră expansiunea internaţională o prioritate strategică, 82% dintre lideri declară că organizaţiile lor intenţionează să se extindă într-o nouă ţară în următorii cinci ani, Germania fiind destinaţia principală (12%), urmată de Ungaria, Italia, Olanda, Elveţia şi SUA (câte 7%, fiecare).

În context, principalele provocări cu care se confruntă companiile atunci când se extind în străinătate se referă la asigurarea unei forţe de muncă locale (59%) şi înţelegerea reglementărilor locale (54%), alături de stabilirea lanţurilor de aprovizionare locale şi localizarea produselor sau serviciilor (44%).

Cercetarea de specialitate arată că, în România, 68% dintre liderii executivi (C-suite) dispun, deja, de o strategie de transformare a companiei cu ajutorul tehnologiei. Dintre aceştia, 54% au implementat strategii pentru Inteligenţa Artificială Generativă (GenAI), iar 44% pentru Inteligenţa Artificială Discriminatorie, poziţionând ţara noastră la un nivel comparabil cu alte ţări din Europa Centrală şi de Est (ECE), uşor sub media globală.

Cu toate acestea, 80% dintre lideri sunt încrezători în rentabilitatea investiţiilor în transformarea digitală, un nivel de încredere similar fiind exprimat şi pentru GenAI (76%), în timp ce pentru cea discriminatorie este uşor mai redus (62%). Principala prioritate a transformării digitale rămâne îmbunătăţirea eficienţei şi productivităţii (54%).

Pe de altă parte, principalul obstacol în calea succesului este reprezentat de costurile sau bugetul limitat (44%), urmat de viteza şi complexitatea implementării (42%) şi de preocupările legate de securitate şi conformitate cu reglementările (42%).

Totodată, Inteligenţa Artificială este considerată un factor important de 86% dintre lideri, 34% anticipând un "impact major" şi 52% un "impact minor". În prezent, 70% dintre companii utilizează IA pentru procese interne, iar 64% o aplică în produse sau servicii comerciale. Principalele obiective ale implementării IA sunt excelenţa operaţională (28%) şi susţinerea iniţiativelor de creştere (23%).

Cu toate acestea, preocupările etice persistă: 80% dintre liderii C-suite exprimă un anumit nivel de îngrijorare faţă de IA, 33% dintre aceştia considerând aceste îngrijorări ca fiind "majore". În plus, 60% dintre lideri consideră că reglementarea IA este fie "esenţială", fie "foarte importantă", se notează în concluziile studiului.

O pondere covârşitoare din rândul respondenţilor de pe piaţa locală (90%) se declară optimişti în perspectiva creşterii afacerii în 2025, însă rămân conştienţi de provocările care pot împiedica progresul: creşterea concurenţei (36%), noile reglementări (28%) şi tensiunile sau instabilitatea politică (28%).

"Pe lângă aceste provocări interne, tendinţele externe vor influenţa decisiv mediul de afaceri. Creşterea concurenţei (48%) este principalul factor extern, urmat de tendinţele economice (36%) şi energetice (34%), care rămân, de asemenea, aspecte esenţiale de luat în considerare. Acest lucru marchează o schimbare faţă de 2023, când liderii români considerau preţurile şi lipsa resurselor energetice (61%) drept principale ameninţări. În prezent, creşterea concurenţei devine factorul predominant, o tendinţă reflectată atât la nivel regional, cât şi global", se menţionează în studiu.

Potrivit sursei citate, la nivel regional, liderii de afaceri din ECE rămân optimişti, cu nouă din zece executivi având o perspectivă solidă de creştere pentru afacerile lor în 2025. Aceştia au identificat creşterea concurenţei (38%), incertitudinea economică (32%) şi preţurile energiei (31%) ca fiind principalii factori care pot încetini ritmul de creştere.

De asemenea, cele mai importante priorităţi de transformare digitală pentru executivii din ECE sunt eficienţa şi productivitatea (50%), apropiate de media globală de 55%, urmate de securitate (46%), cu patru puncte peste media globală. În concordanţă cu alţi lideri C-suite la nivel global (37%), managementul riscurilor este esenţial în regiune (43%).

La capitolul angajări, principalele dificultăţi de recrutare în ECE se înregistrează la nivelul absolvenţilor, entry-level şi middle management, iar la nivel regional există dificultăţi mai mici în recrutarea seniorilor, comparativ cu alţi lideri C-suite, la nivel global.

Studiul C-suite Barometer: outlook 2025 a fost realizat în perioada 28 septembrie - 23 octombrie 2024 pe un eşantion de 1.706 lideri C-suite din organizaţii cu scop lucrativ, cu venituri anuale de peste un milion de dolari, din mai mult de 35 de ţări.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2 / 18993
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...