ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Livrările de locuinţe din Capitală rămân la un nivel scăzut şi în 2025 (raport)

13 Martie 2025   |   Agerpres

Următorii ani ar putea aduce un volum şi mai redus de locuinţe noi.

 
 
Aproximativ 18.000 de noi locuinţe ar putea fi livrate în Bucureşti şi împrejurimi în 2025, un nivel redus, similar cu cel de anul trecut, când a fost înregistrat cel mai mic număr de locuinţe din ultimii cinci ani, arată un raport de specialitate dat joi publicităţii.

Cele mai multe locuinţe care ar urma să fie finalizate în 2025 în Bucureşti şi împrejurimi, adică aproximativ 48,6% din oferta nouă, se adresează segmentului mass market. Locuinţele care ţintesc segmentul middle market vor deţine o pondere estimată la circa 44,7%, în creştere de la aproximativ 36,4% în 2023. Concomitent, proiectele premium şi de lux vor deţine o cotă de aproximativ 6,7% din oferta nouă, potrivit raportului de piaţă "Romania Residential Market Genome", realizat de compania de consultanţă imobiliară SVN România.


Consultanţii imobiliari arată că aproape 17.000 de case şi apartamente au fost finalizate în 2024 în Bucureşti şi Ilfov, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în scădere cu 19,3%, comparativ cu rezultatul înregistrat în 2023. Datele INS sunt apropiate de estimările SVN România din raportul de primăvară din urmă cu un an, care a indicat că aproximativ 17.500 de locuinţe ar putea fi finalizate în 2024 în regiune.

Adiţional acestei scăderi semnificative de livrări se înregistrează şi o reducere drastică a ofertei noi aflate în dezvoltare pe termen mediu, conform datelor SVN. Astfel, doar 6.600 de locuinţe sunt în diferite stadii de dezvoltare în prezent în regiunea Bucureştiului, cu termene de livrare estimate pentru 2026 şi 2027, comparativ cu începutul anului trecut, când circa 11.300 de unităţi rezidenţiale erau în construcţie, cu termene de finalizare estimate pentru 2025 şi 2026.

Practic, următorii ani ar putea aduce un volum şi mai redus de locuinţe noi.

"Scăderea semnificativă a numărului de autorizaţii emise, dar şi a suprafeţei totale utile autorizate spre construire în clădiri rezidenţiale din Bucureşti îşi arată deja efectele: în 2024 s-au finalizat cu peste 19% mai puţine locuinţe în Capitală şi împrejurimi, într-un context în care numărul de tranzacţii a fost mai mare cu 7,7% comparativ cu anul anterior. Aceeaşi situaţie se va înregistra, cel mai probabil, şi în 2025, iar principalul efect va fi reprezentat de o creştere mai accelerată a preţurilor locuinţelor", este de părere Andrei Sârbu, directorul general al SVN România.

Numărul autorizaţiilor de construire emise în 2024 pentru clădiri rezidenţiale amplasate în Bucureşti a fost cu 2% mai mic comparativ cu 2023, cu 20% mai redus faţă de nivelul din 2022 şi cu aproape 39% mai redus faţă de 2021, spun specialiştii SVN România, citând datele INS. În acelaşi timp, suprafaţa totală utilă autorizată spre construire în Bucureşti a scăzut anul trecut cu aproape 6% faţă de volumul din 2023 şi cu 27% comparativ cu 2022.

Zonele din nordul oraşului vor atrage, în premieră, peste 50% din cele aproximativ 18.000 de noi locuinţe estimate spre livrare în acest an în Bucureşti şi împrejurimi - înregistrarea acestui volum va depinde, ca şi în alţi ani, de respectarea planurilor de dezvoltare, dar şi de capacitatea de raportare şi înregistrare oficială a locuinţelor finalizate.

Nordul oraşului va fi şi în acest an principalul pol de dezvoltare rezidenţială din Bucureşti, deoarece în zonă se află în faze avansate de dezvoltare mai multe proiecte de mari dimensiuni, dar şi într-un context în care zonele limitrofe oraşului, în special Pipera - Tunari, înregistrează o dezvoltare semnificativă, şi ca urmare a scăderii numărului de autorizaţii de construire emise în Bucureşti.

Estul Bucureştiului va deveni, de asemenea în premieră, a doua cea mai importantă zonă de dezvoltare rezidenţială din oraş şi împrejurimi, cu o cotă de circa 16,8% din oferta nouă estimată spre finalizare în 2025, în timp ce zona de vest a oraşului ar urma să atragă circa 15,8% din livrările preconizate pentru acest an.

SVN România este una dintre cele mai mari companii de consultanţă imobiliară active în România şi compania cu cea mai extinsă activitate pe segmentul rezidenţial. În cei şase ani de activitate, compania a tranzacţionat peste 11.000 de locuinţe, cu o valoare cumulată de peste 900 de milioane de euro, consultanţii SVN fiind implicaţi în carierele lor în vânzarea a peste 31.000 de locuinţe. SVN International Corp. are peste 200 de birouri în opt ţări şi regiuni, în care activează peste 2.200 de consultanţi imobiliari şi personal administrativ.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 456 / 19128
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...