ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

M&A Spotlight on CEE ̸ SEE | Studiu Wolf Theiss & Mergermarket: Optimism rezervat în ceea ce privește tranzacțiile de M&A în CEE ̸SEE in 2021

04 Februarie 2021   |   BizLawyer

În cadrul studiului au fost chestionați 150 de executivi atât din cadrul corporațiilor, cât și din cadrul fondurilor de investiții (PE) cu privire la experiențele lor în zona de M&A în CEE/SEE, precum și la așteptările lor pentru viitor.

Horst Ebhardt, partener în cadrul biroului Wolf Theiss Viena

 
 
În contextul pandemiei de COVID-19, investitorii rămân, in general pozitivi cu privire la perspectivele de M&A în Europa Centrală, de Est și de Sud-Est („CEE/SEE”), potrivit unui nou studiu realizat de Wolf Theiss și Mergermarket.

În cadrul studiului au fost chestionați 150 de executivi atât din cadrul corporațiilor, cât și din cadrul fondurilor de investiții (PE) cu privire la experiențele lor în zona de M&A în CEE/SEE, precum și la așteptările lor pentru viitor.

Conform studiului, în 2020 valoarea tranzacțiilor de M&A în CEE/SEE a crescut cu 29% față de 2019, ajungând la 28,5 miliarde EUR, în timp ce la nivel global s-a înregistrat o scădere de 7% pentru aceeași perioadă. În contrast, volumul tranzacțiilor (406) a scăzut cu 22% față de anul precedent ceea ce evidențiază faptul că Europa Centrală, de Est și de Sud-Est a resimțit impactul economic creat de contextul pandemic.


Peste două treimi (69%) dintre respondenți consideră regiunea atractivă pentru investiții, iar dintre aceștia 65% sunt investitori activi în regiune care vor continua planurile de expansiune, fiind mulțumiți cu rezultatele obținute în tranzacțiile anterioare.

De menționat este și faptul că, atunci când vine vorba de direcțiile post-COVID-19, respondenții PE au fost mult mai optimiști în privința perspectivelor de viitor decât omologii lor din corporații. În timp ce 43% dintre cumpărătorii strategici au declarat că au un apetit mai scăzut pentru tranzacții, în cazul respondenților din fondurile de investiții doar 16% dintre ei au afirmat același lucru.

„Fondurile de investiții se află pe o poziție solidă, în parte datorită abordării acestora față de asumarea riscurilor în ceea ce privește participarea la un ciclu de creștere economică”, a declarat Horst Ebhardt, partener în cadrul biroului Wolf Theiss Viena. „Fiind o clasă de active, acestea au acumulat, de asemenea, numerar semnificativ pe care trebuie să îl utilizeze, în prezent existând diverse strategii de utilizare a acestuia. Fondurile de investiții pot oferi o gamă largă de mijloace de finanțare, în funcție de sector sau de nivelul controlului corporativ avut în vedere. De exemplu, vedem din ce în ce mai multe fonduri importante de investiții care ocupă poziții minoritare în companii performante.”

Sectorul TMT a însumat tranzacții în valoare de 8,3 miliarde de euro în întreaga regiune, o cotă de piață de 29% din totalul tuturor proiectelor de M&A. În timp ce tehnologia a jucat un rol important în zona de M&A la nivel global în 2020, în Europa Centrală și de Est, telecomunicațiile au ocupat primul loc.

Pe de altă parte, problemele de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) au fost evidențiate ca fiind o parte în creștere a peisajului de tranzacționare din CEE/SEE. Aproape două treimi (63%) dintre respondenți au spus că verificarea ESG în tranzacții va crește în următorii trei ani, 37% considerând că va crește semnificativ.

Pentru a vizualiza studiul complet, vă rugăm să accesați următorul link: https://cee-spotlight.wolftheiss.com/
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 12638 / 16760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...